Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Draagvlak Nederlandse beurs onvoldoende uitgehard

Draagvlak Nederlandse beurs onvoldoende uitgehard

De stijging van de Nederlandse beurs in de afgelopen weken is begeleid door een daling van de Advance/Decline-ratio (A/D-ratio). Dit geeft aan dat het draagvlak nog niet voldoende uitgehard is.

Het aantal aandelen op de Nederlandse beurs dat dagelijks in het groen eindigt, neemt dus onvoldoende toe ten opzichte van het aantal aandelen in het rood. Dat zien we terug in de zwakke de Advance/Decline-ratio (A/D-ratio).

De A/D-ratio is een zogenaamde breadth indicator. Die vergelijkt dagelijks het aantal stijgende met het aantal dalende aandelen en beoordeelt daarmee hoe sterk het draagvlak onder de Nederlandse beurs is. 

Aangezien er, cumulatief gezien, dagelijks niet genoeg aandelen in het groen eindigen, blijft het aantal steunpilaren onder de markt beperkt. Hierdoor is het fundament onder  de beurs nog niet sterk genoeg.  

Vandaag bekijk ik de AEX-index en de Advance/Decline-ratio.

AEX-index op eerste koersdoel

De Nederlandse beurs weet goed stand te houden, hoewel het koersdoel rond 829,66 punten (gevormd op 18 november 2021) nagenoeg bereikt is.

De opwaartse fase krijgt enkel een nieuwe impuls indien deze horde overtuigend wordt gebroken. Verdere koersstijgingen mogen dan verwacht worden, richting het volgende opwaartse koersdoel op 880 punten.

In het geval van een terugval mag er in de koerszone rond 795 punten een loeisterk vangnet verwacht worden. Voor de kracht van deze steun zijn meerdere technische factoren van belang. Zie de uitleg daarvan onderaan. 

Rond 795,20 punten ligt bovendien de top van 27 juli. Het technisch adagium luidt: old resistance becomes new support (oude weerstand fungeert als nieuwe steun)

AEX koers

Draagvlak onder Nederlandse beurs is onvoldoende uitgehard

Het draagvlak onder de Nederlandse beurs is in de afgelopen weken onvoldoende uitgehard. De forse stijging van de AEX is niet begeleid door een sterke Advance/Decline-ratio.

Het matige verloop van de Advance/Decline-ratio laat zien dat het aantal stijgers op de beurs achterblijft ten opzichte van het aantal dalers.

Een uitleg van de Advance/Decline-ratio treft u onderaan.

AEX advance decline ratio

De gap tussen 789,37 en 798,44 punten 

Er ligt bij de AEX een gap, een gat op de grafiek. Dat bevindt zich tussen de groene lijn rond 789,37 (het high van 23 januari) en de rode lijn bij 798,44 punten (low van 24 januari).

Een dergelijke gap wijst erop dat er in dit koersgebied geen transacties zijn geweest. Het intraday hoogste punt van dinsdag 23 januari lag dus op 789,37 punten. De volgende dag, woensdag 24 januari, lag het laagste punt van de dag op 798,44 punten. Vervolgens is de AEX die dag hard opgelopen.  

Er zijn tussen 789,37 en 798,44 punten dus geen koop- of verkooporders tot stand gekomen. Door het ontbreken van transacties in deze zone is het gat op de grafiek gevormd.

Feitelijk wijst deze gap op zeer dynamische marktomstandigheden. Deze dynamiek wordt bovendien versterkt doordat in het niveau van de gap een belangrijke technische horde werd gebroken, te weten de julitop rond 795,20 punten. 

Bij een eventuele terugval van de AEX mag in het gebied van de gap, dus tussen 789,37 en 798,44 punten, heel veel steun verwacht worden. De steun wordt veroorzaakt doordat beleggers die de rally gemist hebben alsnog instappen op een eventuele dip.

Uitleg Advance/Decline-ratio

De Advance/Decline-ratio, ook hoog/laag-verhouding genoemd, wordt dagelijks berekend op basis van het verschil tussen het aantal stijgers en het aantal dalers.

Zodra er meer winnaars zijn, zal de Advance/Decline-ratio oplopen. In het tegenovergestelde geval laat deze indicator een daling zien. Doorgaans is de Advance/Decline-ratio een leading indicator, die vooruitloopt op de actuele marktontwikkelingen.

De Advance/Decline-ratio geeft vaak een goede indruk van het draagvlak in de markt. Een dalende indicator geeft aan dat het draagvlak in de markt zwak is. Dit duidt erop dat een stijgende beurs minder waarschijnlijk is. Een stijgende indicator geeft aan dat er wel draagvlak in de markt is voor een stijgende beurs.

Omdat wij een cumulatieve berekening maken van de verhouding stijgers/dalers, gedraagt de A/D-ratio zich als een index, met zowel stijgende als dalende trends. 'Cumulatief' houdt in dat alle resultaten van het begin af aan bij elkaar zijn opgeteld. Het is de som van alle delen vanaf de start van de berekening.

De waarden in de prijs-as zijn niet van belang, het gaat vooral om de richting van deze indicator. Cumulatieve berekeningen worden vaak uitgedrukt door middel van grafieken of tabellen.

De A/D-ratio is lastig te doorgronden. Op presentaties en seminars gebruik ik, om deze indicator inzichtelijk te maken, vaak onderstaand gesimplificeerd voorbeeld:

Stel, de Nederlandse economie wordt gevormd door 100 bedrijven.

  • In een bepaalde periode groeit die economie met 5%.
  • Slechts 10 bedrijven zijn hiervoor verantwoordelijk.
  • Dan dragen de overige 90 bedrijven dus niet bij aan die groei.
  • De conclusie zou dan zijn dat het fundament onder de economische groei niet echt sterk is, want slechts een minderheid van de bedrijven stimuleert de algehele prestaties van de economie.

Stel dat die 100 bedrijven de Nederlandse beurs zouden vormen:

  • De beursindex stijgt in een bepaalde periode met 5%
  • Maar slechts 10 van die 100 aandelen boeken in die periode koerswinst
  • De overige 90 dragen dus niet bij aan de opmars van de beursindex.
  • De A/D-ratio van de beurs stijgt dan niet met de beurs mee (en daalt waarschijnlijk nog)
  • De conclusie is dan dat het draagvlak onder de beurs niet sterk is.
  • Slechts een minderheid van de aandelen draagt bij aan de algehele prestaties van de beursindex.

In bovenstaand gesimplificeerd voorbeeld zou de A/D-ratio een dalende tendens vertonen, want slechts 10 van de 100 gevolgde aandelen eindigen in de plus. In dezelfde periode zou de beursindex licht oplopen.

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl ontwikkeld. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen. Van elk aandeel kunt u hiermee aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het 'technisch' koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Op Chinese aandelenbeurzen breekt de zon door 11
  2. 15 mei Europese banken trekken én feesten op de haussekar 32
  3. 14 mei Amerikaanse financials brengen Wall Street op stoom 49

Gerelateerd

Reacties

85 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 joostUSA 6 februari 2024 09:11
    quote:

    need_to_hold schreef op 6 februari 2024 08:57:

    Hey Joost, wat bedoel je juist met put zal niet veel meer worden? waarom niet, je kan je Turbo toch gewoon houden of heb je zo'n grote hefboom? Put op AEX?
    Ja Turbo komt richting de stoplos, maar had nog één met een lagere hefboom dus die bijgekocht, gebeurt me niet vaak;)

    Laatste longs ASML eruit
  2. forum rang 6 d' Aandelen ' 6 februari 2024 09:33
    Goedemorgen,

    het was gisteren toch niet te geloven met de AEX, tot 17:15 uur kon je nog iets verdienen aan call opties of geschreven puts en ging het na die tijd even omlaag om vervolgens na die tijd van vanaf (future) 823.34 te stijgen naar bijna 829.

    Na een hele dag vrij vlak verloop nabeurs zo'n stijging, ik heb er zo mijn gedachten over ??
  3. forum rang 4 Martijn 6 februari 2024 09:55
    quote:

    Doptieman schreef op 6 februari 2024 09:35:

    Typisch weer een beursdag die begint zonder enige Logica!
    geeft niet het gaat de Regie immers alleen maar om rendement dat indexnummer
    nu even 831 is waarschijnlijk gewoon bijzaak... Maar Pas Op !
    3x put feb 815 gekocht... en dan zien we het wel weer .... Succes..
    Ik ga er 5 kopen,ik zie de beurs 1 dezer dagen gigantisch zakken dit loopt de spuigaten uit!
    De witte boorden willen de mensen op het verkeerde been zetten,dat is duidelijk!

    Gekocht 5 keer put 830 gekocht en nu maar eens kijken!
  4. forum rang 6 d' Aandelen ' 6 februari 2024 10:08
    Of de beurs een van deze dagen hard zal gaan dalen dat betwijfel ik, op bijgaande dag grafiek zie ik daar nog geen aanleiding toe, de MA 200 (bruine lijn) en de kortere KC 20 ( blauwe lijn) ligt nog steeds boven de MA 50 en wel steil omhoog tenzij er iets gebeurd met grote gevolgen voor de beurs

    invst.ly/13baz0
  5. forum rang 4 Martijn 6 februari 2024 10:19
    quote:

    d' Aandelen ' schreef op 6 februari 2024 10:08:

    Of de beurs een van deze dagen hard zal gaan dalen dat betwijfel ik, op bijgaande dag grafiek zie ik daar nog geen aanleiding toe, de MA 200 (bruine lijn) en de kortere KC 20 ( blauwe lijn) ligt nog steeds boven de MA 50 en wel steil omhoog tenzij er iets gebeurd met grote gevolgen voor de beurs

    invst.ly/13baz0
    AEX zet hoogste niveau ooit neer dit moet 1 dezer dagen fout gaan dat kan niet anders zou je zeggen'.
    Wij gaan het zien.
  6. forum rang 6 Newg77 6 februari 2024 10:23
    quote:

    joostUSA schreef op 6 februari 2024 09:11:

    [...]

    Ja Turbo komt richting de stoplos, maar had nog één met een lagere hefboom dus die bijgekocht, gebeurt me niet vaak;)

    Laatste longs ASML eruit
    je zal idd maar long asml zitten..ho wacht s even
    ik blijf nog even, heb de 860 voor morgen op het menu
  7. forum rang 4 Martijn 6 februari 2024 10:44
    quote:

    Martijn schreef op 6 februari 2024 09:55:

    [...]

    Ik ga er 5 kopen,ik zie de beurs 1 dezer dagen gigantisch zakken dit loopt de spuigaten uit!
    De witte boorden willen de mensen op het verkeerde been zetten,dat is duidelijk!

    Gekocht 5 keer put 830 gekocht en nu maar eens kijken!
    5 keer put 6,15 gekocht en voor 6,45 verkocht.
  8. forum rang 4 Martijn 6 februari 2024 10:59
    Ik heb in mijn leven nog nooit zo veel verdiend al op11 en 12 en 13 september 2001 met mijn put aandelen.
    Het was echt verschrikkelijk voor al die mensen die omkwamen in en nabij de Twin Towers!
    Ze zeggen wel eens de 1 zijn dood is de ander zijn brood.
    Maar ik was daar echt niet trots op!!
  9. forum rang 7 handyman6 6 februari 2024 11:06
    Grote techbedrijven,zoals Microsoft,Metaverse,Google ,Snapchat smeten er in 2022 vele 10.000 den werknemers uit en die trend zet zich ook dit jaar voort. Ze zeggen te moeten besparen om in AI te kunnen investeren,want om gewoon toe te geven dat veel werknemers straks overbodig zijn,staat niet chique?
    Bovendien slanken ze zo mooi af: mean en lean....
    The Winner takes it all
85 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links