Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Over peak oil, stranded assets, duurzaam, Shell, Fugro en SBMO

Over peak oil, stranded assets, duurzaam, Shell, Fugro en SBMO
Beeld: iStock

Oh ironie?

Het Internationale Energie Agentschap IEA spreekt van peak oil in zijn vandaag uitgekomen energierapport. Want duurzaam komt eraan. Fastned zet echter vandaag een laagste bodem neer sinds... U ziet het. Zomaar, ook nog. Er is geen nieuws.


Peak oil, gas and coal?

Laatste regel in het bericht van de IEA-directeur zelf:


Meteen vooraan in het 355 pagina's tellende rapport:


Peak oil, wat is dat nou eigenlijk? Gewoon maar even Wikipedia, want het staat daar luid en duidelijk. Vaak voorspeld, maar nog niet gebeurd. Dat zien we vaker op de beurs, maar dit even terzijde. Zeg ook maar of het dit keer zo is. De IEA denkt dus van wel.


Big oil ziet nog geen piek

Wie daar anders over denken, zijn de grote energiemaatschappijen. Shell, TotalEnergies en BP zijn op duurzame kousenvoeten teruggekomen van hun eerdere transitiestrategie. Ze maken, vooral BP en Shell, klip en klaar duidelijk er vooral voor hun aandeelhouders te zijn en minder voor het behagen van de publieke opinie.

ExxonMobil en Chevron hebben nooit onder stoelen of banken gestoken (vrijwel) niets te zien in duurzaam. Deze maand doen beide zelfs een grote overname: ExxonMobil koopt voor $58,5 miljard schaliebedrijf Pioneer Natural Recourses en Chevron wil voor $53 miljard schalie- en exploratiebedrijf Hess overnemen.

Beide overnames worden geheel in aandelen voorgesteld, alsof het om volledig en totaal uit de bocht vliegende dotcoms uit de 1995-2000-hype gaat. Hess heeft ook belangen in de olievelden voor de kust van Suriname. Kan Paramaribo voortaan met de hardcore oliebaronnen van Chevron onderhandelen - sterkte en succes.    

Steeds lucratiever

Duidelijk die overnames: ExxonMobil en Chevron voorzien nog geen peak oil. Zomin als Shell. Wie hoopte op en bod van een van de twee op Olies kan dat nu alleen wel op zijn of haar buik schrijven? Die twee Amerikanen zijn voorlopig wel even bezig en druk met het inpassen van hun overnames. Dure overnames.


Enfin, zie hierboven Hess versus omzet, winst en waardering. Wat vooral opvalt, behalve het zeer cyclische en volatiele karakter van deze business, is dat het nu ongeveer net zoveel winst maakt als ongeveer tien jaar geleden, maar dat op slechts een kwart van de omzet van toen. Of nog veel minder zelfs.   

In al die jaren heeft Hess niet of nauwelijks aandelen ingekocht. Ergo, het is steeds lucratiever. Niet slecht voor stranded assets! Chevron betaalt de relatieve hoofdprijs: de koers staat op een all-time high en de waardering is op ruim 21 keer de verwachte winst de hoogste deze eeuw - gecorrigeerd voor vuurpijlen en spikes dan.

Chevron is natuurlijk niet op zijn achterhoofd gevallen en betaalt echt geen hoofdprijs voor peak Hess. Ja, de top in olie-exploratie, -productie en -consumptie kan nabij zijn of al geweest. Dat wil nog niet zeggen dat er niet nog decennia dik geld kan worden verdiend. Daar gaat het uiteindelijk bij beleggen en aandelen wel om.

Het verhaal kan nog zo mooi en goed zijn, als er geen - of niet genoeg - geld wordt verdiend, houdt het op. Ja, het kan maar zo dat duurzaam de toekomst heeft, maar dat er geen droog brood aan valt te verdienen. Fossiel heeft misschien geen (verre) toekomst, maar er kan nog lang veel aan worden verdiend.   

Of u dat ook wilt en voor zichzelf kunt verantwoorden, is volledig aan u. De markt kent in ieder geval meer dan genoeg fossielvrije (index)producten.


Nog één ding, helaas geven onze data geen toegang tot de Dow Jones Oil & Gas Index, Dit is de Top 10 uit het factsheet en met die overname van Pioneer door ExxonMobil binnen twee weken gevolgd door Chevron met Hess kan er een consolidatieslag op gang zijn gekomen.


Europese onderwaardering

Het is Shell zelfs publiekelijk een doorn in het oog, maar de Amerikaanse fossiele bedrijven kennen een veel hogere waardering dan Europese. Zie hier de grote jongens. Zelfde geldt voor de mindere goden en maakt ze dat tot prooi?  


In plaats van dat die dure Amerikanen nou lekker goedkoop hier in Europa gaan shoppen, kiezen ze echter voor overnames van dure landgenoten. Zo gaat het altijd bij overnames: u kan nog zo mooie lijstjes maken, maar ze komen zelden uit. Dit zijn de Europese fossiele bedrijven uit de Stoxx Europe Oil & Gas Index. 

Vraag niet wat Vestas hier doet (?!) en Fugro en SBM Offshore zitten er niet in. Ze staan er voor de show bij. Misschien letterlijk en figuurlijk, want met mogelijk special occasions aan hun broek zijn ze wellicht niet zulke aantrekkelijke overnamekandidaten. Jammer vooral voor Fugro? Want dat is én fossiel én duurzaam.   


Peak profit

Peak oil of niet? De vraag is misschien niet zo interessant voor u als energie-, fossiele of duurzame belegger. Het gaat erom wie waar de omzetten, winsten en marges boekt. En vooralsnog is dat vooral fossiel en veel minder duurzaam. Let wat dat betreft pas weer op als de term peak profit valt bij wat nu nog Big Oil heet. 

En dat kan nog decennia duren.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links