Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX weerstaat sterk banenrapport VS, nieuwe tegenslag voor Philips

Banenmarkt VS draait nog altijd op volle toeren

Het jongste Amerikaanse banenrapport kwam veel hoger uit dan welke econoom vooraf ook had ingeschat. Er kwamen 336k banen bij, tegen verwacht slechts 170k.

Dat is niet direct goed nieuws, althans niet voor de financiële markten die hoopten op een afkoeling van de Amerikaanse economie cq banenmarkt. Immers, de kans is nu groter geworden dat de Fed de rente nogmaals zal verhogen.

Of dat nog zinvol is, is vers twee, maar de Amerikaanse centrale bank kijkt onder andere scherp naar de conditie van de banenmarkt: van een serieuze verzwakking is dus nog geen sprake. 

Echter, de Fed kijkt ook nadrukkelijk naar de obligatiemarkt en met een tienjaarsrente die de 5% benadert, is het allicht wel eens welletjes voor de centrale bank. De banenmarkt mag dan in blakende conditie verkeren, maar de hogere rentes beginnen inmiddels flink te knellen en het is wachten op de onvermijdelijke ongelukken ergens in het systeem. 

Damrak 

Over naar het Damrak dat aanvankelijk wat herstel liet zien, omlaag dook toen het banenrapport uitkwam, weer herstelde, om vervolgens toch weer wat te dalen. Een mooie dag voor actieve traders, voor de gemiddelde belegger allicht wat minder fijn. Desondanks trok het Damrak aan het eind van de dag toch weer bij. 

De meeste AEX-fondsen boekten flinke plussen zoals Adyen, ASR en Prosus. Verliezen waren er voor Ahold, Philips en Unilever. Binnen de AMX sprongen Allfunds en Van Lanschot er in positieve zin uit, Alfen en ECP lagen zwak. Tot slot nog even kijkend naar de smallcaps: aantrekkelijke winsten voor Avantium en CM.com, terwijl Nedap en Vastned iets moesten inleveren.  

De AEX won de laatste dag van de week op de valreep 0,7% en sloot op een stand van afgerond 727 punten. 

Top drie stijgers/dalers 

aex
Bron: IEX.nl

Meta

Privacy op social media blijft een twistpunt dat bedrijven zoals Meta Platforms dwarszit. Mogelijk is er in Europa een oplossing voor dit social mediabedrijf. Volgens geruchten zou Meta in Europa abonnementen op Facebook en Instagram willen gaan verkopen voor advertentievrij gebruik van deze platforms. Wat betekent dit voor het verdienmodel van Meta

Euronav 

Grootaandeelhouders Frontline en CMB liggen al geruime tijd overhoop over de strategie van Euronav. Een patstelling, waarvoor nu echter een oplossing in de maak lijkt. Een interessante casus, maar de overige aandeelhouders in Euronav kunnen maar beter op hun qui vive zijn. Een update van de Beleggersdesk

Hogere olieprijs geen probleem 

De olieprijs piekte onlangs op zo'n $95 per vat en hoewel er inmiddels een correctie heeft plaats gevonden naar de $85, blijft dit beleggers zorgen baren. Dat is mogelijk niet nodig:  

IEX Beleggerspodcast

Het is alweer vrijdag en dat betekent ook een nieuwe IEX Beleggerspodcast, waarin deze week onder andere Philips, Flow Traders, de verzekeraars, Alstom, Umicore, de rente en AF-KLM worden besproken: 

Wall Street 

Beleggers in de VS waren niet erg blij met de forse groei van het aantal banen. Wall Street opende dan ook in mineur op de banenaanwas van 336k. Ondertussen werd bekend dat Tesla ( - 2%) opnieuw zijn prijzen heeft verlaagd, ditmaal voor de populaire Model Y en Model 3. Jeansfabrikant Levi Strauss (- 4%) kreeg eveneens een tikje op een tweede outlookverlaging dit jaar.  Tot slot Exxon Mobil (- 3%) dat een miljardenovername zou overwegen. 

Na een eerste schrikreactie trok Wall Street echter aardig bij. Op het slot van Europa noteerde de Dow Jones en de S&P 500 0,1% hoger terwijl de Nasdaq 0,3% steeg. 

Rentes 

De rentes liepen vandaag eensgezind verder op, onder aanvoering van het VK en de VS. Zorgelijker is echter dat de Italiaanse tienjaarsrente tegen de 5% aanschurkt: een onhoudbaar hoog niveau voor het Zuid-Europese land dat verzuipt in zijn schulden. 

  • Tienjaarsrente Nederland 3,28% (plus 3 basispunten) 
  • Tienjaarsrente Duitsland 2,91% (plus 3 basispunten) 
  • Tienjaarsrente Frankrijk 3,50% (plus 4 basispunten)
  • Tienjaarsrente Italië 4,97% (plus 7 basispunten) 
  • Tienjaarsrente VS 4,83% (plus 11 basispunten) 
  • Tienjaarsrente VK 4,66% (plus 11 basispunten) 

Brede markt  

De bredere markt oogt tamelijk rustig, in ogenschouw nemend dat het banenrapport flink hoger uitviel dan verwacht. Echt grote verschuivingen vielen er niet waar te nemen. 

De VIX kwam weer een beetje af, maar blijft sowieso relatief ver verwijderd van stresnniveaus. Goud heeft het al geruime tijd lastig en is flink afgekomen de afgelopen tijd. De olieprijs kwam de afgelopen week ineens onder druk te liggen en is omlaag gedoken van rond de $95 per vat naar zo'n $84 vandaag de dag. De euro tot slot heeft moeite de 1,05 met de Amerikaanse dollar vast te houden. 

aex
Bron: IEX.nl

Het Damrak   

  • Philips (- 6,9%) is er nog niet in geslaagd de FDA tevreden te stellen en moet méér testen volgens de Amerikaanse toezichthouder
  • Shell (+ 2,0%) kwam met een weinig verrassende kwartaalupdate, vooruitlopend op de definitieve Q3-cijfers die gepland staan voor 2 november 
  • Unilever (- 2,5%) ligt net als de meeste voedingsmiddelenconcerns onder druk op het nieuws dat consumenten producten met veel calorieën mijden 
  • Alfen (- 1,3%) verloor opneiuw wat terrein, rentevrees zou daarbij wel eens een rol kunnen spelen  
  • Van Lanschot (+ 3,5%) veerde vandaag weer wat op, relevant nieuws kon zo snel niet gevonden worden  
  • Avantium (+ 4,6%) blijft voorlopig een speelbal van het sentiment 
  • Kendrion (- 0,8%) behoort tot de vele mid- en smallcaps die diep zijn weggezakt onder invloed van het bearish sentiment  
  • Op de lokale markt schoot het Italiaanse Motork (+ 20,7%) fors omhoog

Adviezen (bron: Guruwatch.nl)  

aex

Agenda 09 oktober

08:00 Industriële productie - Augustus (Dld)
15:30 Columbus Day in VS - Wall Street regulier open 

Dan nog even dit 

Citigroup wordt bullish op aandelen 

Olieprijs de afgelopen dagen hard onderuit 

Exxon Mobil aast op miljardenovername 

Recessie in Duitsland 

Stijgende rente zal zich overal laten voelen   

De gezonde Amerikaanse arbeidsmarkt wordt breed gedragen  

 


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 31 mei De markt kijkt niet verder dan zijn neus lang is bij Pharming
  2. 30 mei Degelijk Nestlé zal alle zeilen moeten bijzetten om de outlook te behalen
  3. 30 mei Schaarste leidt tot prijsexplosies grondstoffen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. speedy0070 7 oktober 2023 16:44
    Tja ze weten zelf niet waar de pijltjes heengaan, blijkt dus duidelijk uit de komentaren. Ze willen zich teveel vastklampen
    aan de grafiekjes en de VIX. De VIX kan op 1 dag makkelijk 50 punten uit zijn dak gaan, wat dus al eerder gebeurde
    Daarna is het janken geblazen. Zoals opvalt is dat ze aan het touwtje trekken zijn de beertjes en de bulls. Reeds 2 maanden aan de gang met een down trend. En de VIX gevaarlijk onbeweegelijk (DAT IS DE STILTE VOOR DE STORM!!)
    Evergrande op punt van bankroet en in de VS hypoteekjes van ruim 7% zal dus nog aardig dreunen op de huizenmarkt.
    Ook bedrijven met hoge schulden zullen het voor de kiezen krijgen.
    China bereid zich voor op zijn wereldwijde invasie van goedkope autos en eigen Chips. Wat ook een aardige dreun gaat zijn voor de industrie in de VS en Europa. Moeders die op de knip knijpen en ga zo maar verder.
    Ziet er niet rooskleurig uit en dat zal gevolgen hebben op de beurs want aandelen zijn nou eenmaal overgewaardeerd.
    Zeker als men KW waardes bekijkt en het dividend bekijkt van de meeste aandelen. Heb je echt geen grafiekjes of VIX nodig. Men moet weten wat er in de wereld op handen is. Alles zal op dit moment afhangen van de Q4 en jaarcijfers die
    volgens mijn berekeningen dus zwaar gaan tegen vallen. Dus pijltjes naar beneden. Tot april 2024 zal het donderen.
    FED zal verder verhogen en meer druk op de ketel zetten want de inflatie is nog niet op peil. Ook ECB gaat verder mag duidelijk zijn met de inflatiecijfers van europa.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links