Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: banken onderuit en drukken de AEX in het rood

Beleggers doen banken in de uitverkoop

Beleggers die half met hun gedachten al bij het weekend waren, werden ruw wakker geschud door geluiden dat politiek Den Haag overweegt om de bankenbelasting te verhogen en een mogelijke belastingheffing op inkoop eigen aandelen.

Niet direct nieuws waar veel beleggers op zitten te wachten: bankaandelen zijn populair onder particuliere beleggers, vooral vanwege het relatief hoge dividendrendement. 

Bovenop een mogelijk verhoogde bankenbelasting gaan er in politiek Den Haag tevens stemmen op om een belasting in te voeren op de inkoop van eigen aandelen, wat opnieuw zeker ook de bankensector zal raken. 

Damrak 

Op het Damrak waren de ogen van beleggers uiteraard gericht op de bankaandelen. De Haagse plannen om de bankbelasting flink te verhogen vielen slecht. Het sentiment onder beleggers is al bar slecht, elk flardje slecht nieuws wordt uitvergroot en leidt tot stevige koersdalingen. 

Beleggers hebben sowieso een slechte week achter de rug, al heeft de AEX per saldo deze week 'slechts' zo'n 1,5% moeten inleveren. Er zijn tal van individuele fondsen die een aardige veer hebben gelaten. 

Om vandaag met de herstelkandidaten binnen de AEX af te trappen: zowel Adyen als Prosus veerden relatief krachtig op, maar moesten eerder deze week wel gevoelig terug. Bankaandelen zaten zoals al gesteld in de hoek waar de klappen vielen vandaag, waarbij de verzekeraars deels werden meegetrokken. 

Een niveau lager waren vooral beleggers met CTP in de portefeuille spekkoper, al noteerden ook Just Eat Takeaway en OCI nog aardig groen. Echt grote verliezers ontbraken, al lagen AMG en ECP relatief zwak. Het is vooral de midkap die dit jaar flink heeft moeten inleveren. 

Bij de kleinere aandelen een opvallend zwakke dag voor Avantium, PostNL en Sif. Veelgeplaagde fondsen als Accsys en Ebusco krabbelden wat op, maar veel had het niet om het lijf.  

De AEX eindigde de week in mineur, al viel de daling op het slot nog wel mee op een stand van 730 punten, oftewel een verliesje van 0,2%.  

Top drie stijgers/dalers 

aex
Bron: IEX.nl

NXP

Chipproducent NXP wordt mogelijk beperkt geraakt door een staking in de autosector in de VS. Daar bovenop kijken beleggers met een schuin oog naar China, waar NXP ruim een derde van zijn omzet behaalt. Enige druk op de omzet ligt voor de hand, maar tegelijkertijd verbetert de winstmarge wel. Wat weegt zwaarder

FedEx

Logistieke wereldspeler FedEx heeft een eind weten te maken aan een periode van dalende winsten. Hoewel de omzet nog wel afneemt, zij het in een wat lager tempo, is de operationele winstmarge fors verbeterd. 

Oftewel, het concern heeft het winstmomentum weer mee. Of het daarmee ook een aantrekkelijke belegging vormt voor beleggers, wordt uit de doeken gedaan in een analyse van IEX Premium

ASMI versus Besi

Makers van chipmachines ASMI en Besi zijn zeer succesvol. Maar ASMI opereert aan het begin van de chipmaakcyclus, Besi aan het eind. ASMI groeide harder, maar het kleinere Besi heeft dankzij de nieuwe hybrid bonding-machines de meeste groeipotentie. 

De hamvraag is natuurlijk voor beleggers welke van deze twee chippers de voorkeur geniet en waarom. Een vergelijking bij IEX Premium

IEX Beleggerspodcast 

Het is alweer vrijdag en dat betekent dat er ook weer een nieuwe IEX Beleggerspodcast klaar staat, met deze week onder andere: Just Eat Takeaway, Bristol-Meyers, Barco, de woekerpolisaffaire, het debacle Ajax en meer: 

Wall Street 

In de VS openden de financiële markten voorzichtig hoger. Te weinig op het verlies van eerder deze week in te lopen. De boodschap van de Fed eerder deze week dreunt nog steeds na. Hogere rentes voor langere tijd, mogelijk nog een laatste kwartje later dit jaar en weinig ruimte in 2024 om de rente te verlagen. Dat is althans de perceptie nú van beleggers. 

Op het slot van Europa noteerde de Dow Jones fractioneel hoger, de S&P 500 won een half procent en de Nasdaq mocht 0,8% bijschrijven.  

Rentes 

Een relatief rustige rentedag met marginale verschuivingen. Alleen Italië valt uit de toon met een verder opkruipende rente.   

 • Tienjaarsrente Nederland 3,07% (min 2 basispunten) 
 • Tienjaarsrente Duitsland 2,73% (min 1 basispunt) 
 • Tienjaarsrente Frankrijk 3,29% (min 1 basispunt)
 • Tienjaarsrente Italië 4,58% (plus 2 basispunten) 
 • Tienjaarsrente VS 4,44% (min 4 basispunten) 
 • Tienjaarsrente VK 4,29% (min 1 basispunt) 

Brede markt  

Ook de bredere markt deed het relatief kalm aan deze laatste dag van de week. De meeste grote beurzen bleven aan het eind van de dag tamelijk dicht bij huis. De VIX vertoont wel enig teken van leven, maar staat nog lang niet op standje stress. De olieprijs zat opnieuw in de lift, zakenbank Goldman Sachs ziet nog wel een prijs van $100 voor een vat olie op het koersenbord verschijnen eerdaags.  

aex
Bron: IEX.nl

Het Damrak   

 • ABN AMRO (- 4,5%) en ING Groep (- 6,4%) waren de gebeten hond vandaag, waarschijnlijk in reactie op een hogere bankbelasting 
 • Aegon (- 1,1%), ASR (- 2,6%) en NN Group (- 1,1%) werden meegetrokken in de bankmalaise 
 • Prosus (+ 4,7%) kon deels herstellen van de koersdaling eerder deze week na het opstappen van de topman 
 • CTP (+ 3,0%) kreeg een lift van positieve uitlatingen van een kleinere zakenbank 
 • Just Eat Takeaway (+ 1,6%) heeft amper geprofiteerd van meevallend nieuws eerder deze week uit de VS rond de gewraakte fee caps  
 • PostNL (- 3,6%) moest vandaag aardig inleveren, relevant nieuws kon zo snel niet gevonden worden  
 • Sif (- 2,6%) dreigt tot onder een tientje te zakken. Wat sombere geluiden rond de haalbaarheid van offshore windmolenparken zal ongetwijfeld een rol spelen   
 • Op de lokale markt is de crisis bij Ajax (+ 0,2%) ook het aandeel niet in de koude kleren gaan zitten 

Adviezen (bron: Guruwatch.nl)  

guruwatch


Agenda 25 september

10:00 Ifo ondernemersvertrouwen - Sept (Dld)
14:00 Pharming - Bava
14:30 Chicago Fed index - Augustus (VS)

Dan nog even dit 

Eurozone stevent af op krimp 

Rentes op het hoogste niveau sinds jaren  

Amerikaanse leading indicators verder omlaag, maar nog altijd geen recessie 

Betaalbaarheid Duitse woningen verder onder druk 

Wall Street draait bullish, dit net terwijl aandelen onder druk staan 

 


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

 1. 01 dec Slotcall: AEX kent prima dag, rente duikt omlaag 2
 2. 01 dec Verlies nemen voor beleggers in Triodos Bank onvermijdelijk
 3. 01 dec Voorsorteren op renteverlagingen?

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. Oude School Econoom 22 september 2023 17:59
  Om een een idee te geven wat de maatregel van Klaver betekent, naast wat Hr Van Zeijl aangeeft. Er is met de koersdaling van ING, ABN en de andere banken vandaag ook een behoorlijk, ca. 1 miljard of meer, aan pensioendekking verdampt. Zullen de gepensioneerde leuk vinden.
  En een verkoop van ABN kan wel in de ijskast. Geen enkel slim opererend bedrijf wil nu nog ABN overnemen met deze belastingmaatregel die de (toekomstige) winst druk en een onbetrouwbare, wispelturig opererende Nederlandse overheid. Weer een aantal miljarden verdampt.
  Mooi toch al die ideeen van de linkse hoek.
 2. speedy0070 22 september 2023 19:10
  BESTE NIELS, ik weet het niet hoor loop je vooruit of?? achteruit?
  Is inderdaad overdreven de koersreactie van de banken en toch niet echt hoor. Kijk maar naar het dividend dan is het
  normaal (Spaarrentes ho maar!!) is echt miserabel. een afstraffing is geheel gepast.
  Plannen van de regering zijn absurd en geloof niet dat dit echt wat word hoor.
  BETREFT BESI: Geef je aan: dat het kleinere Besi heeft dankzij de nieuwe hybrid bonding-machines de meeste groeipotentie.???
  Vergeet je de nieuwe chip fabrieken die ze aan het bouwen zijn in China beste man. De potentie zal uit andere hoek komen. China heeft full ingezet op CHIPS en AUTOS en de regering zal daar 55% zeggenschap hebben. (Slimme jongens die geld van de overheid gebruiken op een deftige manier.) inklusief hun eigen mensen op leiden om met deze nieuwe technologie te werken. De auto RAI in Duitsland verrast iedereen. en is nog maar het tipje van de sluier want ze willen niet alles bekendmaken. Eenmaal bekend is het te laat voor de autoindustrie. En ook voor de chip industrie.
  Zijn nu eenmaal bekend de boel te copieeren en zelfs te verbeteren daar zit het sterke punt. Zijn gewoon tovenaars op dat gebied. en zijn echt geen uilen maar zeer profesioneel!!
  Dus ik zou zeggen: OPLETTEN!!!
 3. forum rang 10 bp5ah 22 september 2023 21:34
  quote:

  Catcher schreef op 22 september 2023 19:08:

  Ze hadden beter kunnen beslissen dat de spaarrente bij de banken omhoog moet dan hadden alle spaarders er wat aan gehad nu gaat de overheid er weer met ons geld vandoor
  Ga je toch bij een andere bank sparen, die zijn er wel, en je hoeft je geld écht niet te stallen in obscure landen.

  Gewoon niet sparen bij de grootbanken, alleen je lopende rekening daar houden, als alle particulieren dat zouden doen, en 't is een kleine moeite om't te doen, dan houden ze geen spaarklanten meer over.

  Moet je 's opletten hoe snel ze de rente dan gaan optrekken, we werken d'er zelf aan mee, keus genoeg. Wat bindt je aan die banken ? Helemaal niks lijkt me.
 4. RonaldB 23 september 2023 09:31
  Die extra bankenbelasting zou kunnen leiden tot het vertrek van banken van de Nederlandse markt. Volgens mij las ik ook elders opmerkingen over het vertrek van het hoofdkantoor, maar dat heeft geen effect want: "De bankenbelasting geldt voor alle bancaire instellingen die in Nederland actief zijn."

  Meer daarover lees je hier:
  www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kred...

  Dus wellicht kan het betekenen dat er juist minder concurrentie op de Nederlands markt komt, waardoor de door banken geboden rente natuurlijk ook minder aan concurrente onderhevig is, en dus onnodig laag zullen blijven. Dat zou natuurlijk een zeer ongewenst neveneffect zijn. Daarnaast zullen banken dergelijke kosten in hun tarieven door gaan berekenen, deze bankbelasting is namelijk geen winstbelasting.

  Het extra belasten van de inkoop van eigen aandelen is voor de beleggers niet zo fijn. Al kan dit natuurlijk ook als dividend uitgekeerd worden, daar wordt dan wel weer dividendbelasting op ingehouden. Hiermee wil de TK denk ik een stuk van deze ontlopen dividendbelasting, toch pakken. Voor PostNL geldt natuurlijk dat het inkoopprogramma even in de vrieskist lag, het ging er net weer naar uitzien dat er weer ruimte voor hervatting ging komen, komt er zoiets overheen. Dus vandaar dat dit vermoedelijk ook bij PostNL tot extra koersdaling heeft geleid.

  Verder heeft men besloten om de Box 3 belasting sneller te verhogen, dus in plaats van 33% wordt er 34% berekend over het nog steeds fictieve rendement. De vraag is allen, gaat er niet gewoon een streep door de huidige Box 3? Laatst werd het volgende duidelijk: "Advies AG aan Hoge Raad: ook de Wet Rechtsherstel box 3 schendt het discriminatieverbod en het eigendomsrecht"

  www.hogeraad.nl/actueel/nieuwsoverzic...

  Het zo uit de hoge hoed toveren van budget voor allerlei inkomensondersteunende maatregelen, zal denk ik er toe leiden dat dergelijke potjes niet zo goed uitgedacht zullen blijken te zijn. En uiteindelijk komt het ook weer bij de belastingbetaler terecht. Dat terwijl het reëel besteedbaar inkomen, wat gecorrigeerd is voor inflatie, in het tweede kwartaal gewoon gestegen is:

  www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2023/38/besch...
 5. speedy0070 23 september 2023 20:21
  Beste RonaldB,
  Dat de banken zullen vertrekken uit nederland hoef je niet bang voor te wezen. De klant mag de rekening betalen dat is duidelijk. De overheid wilt overal belasting op heffen zelfs als de zon opgaat s'morgens. Sinds 1987 gaat alles berg afwaarts men word gewoon ziek in nederland. Vandaar dat velen de boel ingepakt hebben en zijn vertrokken naar
  andere landen. Boeren en tuinders werden ziek van alle regeltjes. Ze maken nederland gewoon kapot dit idiote kabinet.
  Andere landen profiteren van de harde opmars van boeren zoals POLEN bijv. En de zogezegde poolse melk komt heus terecht in de nederlandse super. Zelfde gebeurt met olie (Een boycot op russische olie??) Ze lachen zich kapot verkopen
  gewoon aan china, India e.a. en tevens aan hogere prijs!! Zelfde gebeurt met GAS. Handig nietwaar zo'n boycot. Is natuurlijk in de kaart van de VS die alles uitgekookt aan de man brengt. Welke straf heeft rusland bekomen? GEEN ENKELE!! Gaan vrolijk door. Dat er inkomensondersteunende maatregelen zijn gekomen werd wel eens tijd. En ... volkomen mee akkoord. En dat de rijken daarvoor moeten betalen is een prima regel. Er leven teveel mensen in nederland onder de armoedegrens, daar zit de kneep. Moet echt iets aan gedaan worden!! Is toch het moderne nederland? Vrijheid is geheel afgenomen sinds vele jaren rij niet te hard!! 2 km teveel kost je minimaal 50 euro!! en ... de punten op je rijbewijs!! Waar is de vervlogen tijd dat ik met mijn motor tegen 260KM/H rondraasde?? (Met de naam SPEEDY OP DE KUIP) vandaag de dag leef ik niet meer in nederland en wil voor geen goud meer terug. Hou van landen die minder restrictief zijn. En... die zijn er hoor!! Je moet natuurlijk wel talen spreken. Zal je zien dat er andere dingen bestaan op deze wereld. Gewoon een beetje lef hebben.
 6. speedy0070 23 september 2023 23:16
  Nieuwe berekening banken:
  Vanwege onze overheerlijke regering mag men rekenen op een min van 20% in bankaandelen want ze zijn belabberd met het dividend wat zeker gekort word indien de regering alles doorvoert. Wat ook niet in de kaart speelt is de belabberde rente die ze willen betalen voor spaarrekeningen. (Wat dus kapitaalvlucht zal bewerkstelligen.)
  ING zal dividend verlagen naar een 50cent de euro maal 14 zal de actuele koers dus moeten zijn zo'n 7 euro
  dus overgewaardeerd waar nog veel vanaf kan.
  Koersdoel 7 euro en dus geen 16!!
  Wil je ze kopen tegen 12?? U bent de baas over je centen later niet huilen ok?
  Ik doe alleen maar rekenwerk!!
  Succes iedereen.
 7. speedy0070 23 september 2023 23:17
  Nieuwe berekening banken:
  Vanwege onze overheerlijke regering mag men rekenen op een min van 20% in bankaandelen want ze zijn belabberd met het dividend wat zeker gekort word indien de regering alles doorvoert. Wat ook niet in de kaart speelt is de belabberde rente die ze willen betalen voor spaarrekeningen. (Wat dus kapitaalvlucht zal bewerkstelligen.)
  ING zal dividend verlagen naar een 50cent de euro maal 14 zal de actuele koers dus moeten zijn zo'n 7 euro
  dus overgewaardeerd waar nog veel vanaf kan.
  Koersdoel 7 euro en dus geen 16!!
  Wil je ze kopen tegen 12?? U bent de baas over je centen later niet huilen ok?
  Ik doe alleen maar rekenwerk!!
  Succes iedereen.
 8. RonaldB 24 september 2023 09:40
  quote:

  speedy0070 schreef op 23 september 2023 20:21:

  [...] Sinds 1987 gaat alles berg afwaarts men word gewoon ziek in nederland. [...] Ze maken nederland gewoon kapot dit idiote kabinet.
  [...]
  Nou nou, het is hier gewoon prima vertoeven in Nederland. Het Nederland van nu is toch echt te prefereren boven het Nederland van 1987. Overigens gaat het hier om wat de Tweede Kamer heeft besloten, dat is niet aan het (demissionaire) kabinet te verwijten. Wat mij betreft slaat de nivellering wel een beetje teveel door, maar ja, als netto belastingbetaler vind je dat al snel.

  En wat je in je volgende reactie roept "mag men rekenen op een min van 20% in bankaandelen", daarvan denk ik dat je er behoorlijk naast zit. De huidige koersreactie is vermoedelijk al overdreven, maar voorspellen wat de koers gaat doen blijft lastig. We zullen het wel zien wat er gaat gebeuren.

  Overigens voor mensen die meer rente willen ontvangen, dat kan gewoon bij andere aanbieders die in Nederland actief zijn, wel handig om op eventuele voorwaarden te letten. Dat wil ik overigens geen kapitaalvlucht noemen, als is kapitaalvlucht wel een ruim begrip.
 9. speedy0070 24 september 2023 21:22
  Beste Ronald,
  Ik begrijp je, ja er zijn mensen die nederland boven alles prefereren dat is duidelijk.
  Veelal om de veiligheid. (Viel mij op in mijn laatste bezoek Jan. 2023)
  Kom gewoonlijk 1 keer in de 3 of 4 jaar naar nederland (Familie bezoek en bijpraten met de bevolking)
  Gewoonlijk zo'n 6 weken. Luisteren kan zeer verhelderend zijn.
  Wat betreft rentes is europa armoe troef mat een max van 4.5% en daar plukt de belasting je nog kaal.
  6.5% bestaat ook met een belasting van 10% in dat land. Dus niet in europa.

  NU MORGAN STANLEY: (ABM FN-Dow Jones) Ondanks het onwelkome nieuws over de bank- en terugkoopbelastingen blijft Morgan Stanley positief over ING en handhaaft het zijn Overwogen advies op het aandeel. Dit bleek uit een analistenrapport van de Amerikaanse bank

  Morgan Stanley sprak vrijdag tijdens een analistenbijeenkomst met ING CFO Tanate Phutrakul.

  "Veel van de discussie ging over het recente nieuws over een Nederlandse bankenbelasting en belasting op aandeleninkoop", volgens de Amerikaanse bank. ING verwacht 140 miljoen euro te moeten betalen, oftewel 40 procent van de 350 miljoen euro die de Nederlandse overheid wil ophalen, aldus Morgan Stanley.

  ING zei tijdens de bijeenkomst ook dat de voorgestelde belasting 17,65 procent is, vermenigvuldigd met het aantal teruggekochte aandelen, vermenigvuldigd met het verschil tussen de gemiddelde aandelenprijs voor de terugkoop en het gestorte kapitaal per aandeel. Morgan Stanley rekende op een tarief van 15 procent.

  "ING maakt het gestorte kapitaal per aandeel niet bekend, maar de impact zou iets lager kunnen zijn dan we eerder inschatten", aldus Morgan Stanley.

  Bovendien, als er belasting wordt geheven op de inkoop, is de drempel die ING verplichtte om evenveel geld in contanten uit te betalen als het gemiddelde van de voorgaande 7 kalenderjaren niet langer relevant "en daarom zou ING kunnen overwegen om meer in te kopen in plaats van geld in contanten", aldus de Amerikaanse bank.
  NIET VERGETEN DAT HUN ZELF AANDELEN ING BEZITTEN.!!
  Vandaar dat ze de boel snel willen ophemelen.
  Wat betreft berekening vraag je je af hoe ik daarbij kom: Goede vraag hoor.
  Ik neem het te betalen dividend X 14 wat uitkomt op zo'n 7.7% Kost het aandeel duurder?
  Gewoon te duur en loont niet de moeite om te investeren dat is duidelijk.
  Zoals je ziet is makkelijk te berekenen en een goede leidraad om te weten wat de moeite loont.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links