Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zijn zonnepanelen nog aantrekkelijk?

Zijn zonnepanelen nog aantrekkelijk?

De energiecrisis zorgt ervoor dat de gas- en stroomprijzen enorm zijn gestegen. De kenners zijn van mening dat ook de komende jaren de prijzen hoog blijven. De verwachting is dat de prijzen van voor de crisis niet meer terugkomen.

In 2023 worden de huizenbezitters in Nederland nog geholpen door het kabinet. Dat heeft een prijsplafond in het leven geroepen dat als volgt is opgebouwd:

Tot 1200 m3 gas voor €1,45 is maximaal €1740
Tot 2900 kWh voor €0,40 is maximaal €1160
Maximaal per maand €241,66


Huizenbezitters moeten dus zorgen dat zij onder de 1200 m3 / 2900 kWh blijven zodat de rekening beperkt blijft tot maximaal €242 per maand.

Huizenbezitters die hun stroomverbruik willen aanpakken, kunnen zonnepanelen laten plaatsen. Als er genoeg ruimte is, dan is het zelfs mogelijk om via de zonnepanelen even veel op te wekken als er verbruikt wordt. Hierdoor zijn alleen nog de vaste kosten voor het stroomverbruik jaarlijks van toepassing.

De kosten voor de zonnepanelen zijn afhankelijk van het aantal en het jaarlijkse verbruik van de huizenbezitter. Globaal zullen deze kosten tussen de €5.000 en €8.000 liggen.

Iedere huizenbezitter met een koopwoning is wel bezig om te kijken of het verstandig is om zonnepanelen aan te schaffen. De meeste huizenbezitters kiezen zomaar een bedrijf uit dat de zonnepanelen dan moet plaatsen. Hierbij gaan zij er terecht vanuit dat dit plaatsen goed gebeurt en dat het bedrijf op de hoogte is van de regeltjes en eisen met betrekking tot hoe de zonnepanelen geplaatst moeten worden.


Waar moet rekening mee gehouden worden en wat is fijn om te weten?

 • Afstand tot de erfgrens
 • Afstand tot de dakrand / No Go-zone
 • Opstalverzekering
 • Salderingsregeling vanaf 2025

Erfgrens

Huiseigenaren die in een rijtjeshuis wonen, hebben te maken met hun buren. Het is logisch dat iedere huiseigenaar zijn zonnepanelen plaats op zijn eigen dak. Helaas komt het nog wel eens voor dat er zonnepanelen over de erfgrens worden geplaatst.

Er zijn geen wettelijke regels die voorschrijven hoever van de erfgrens de zonnepanelen geplaatst moeten worden. Het is dus mogelijk om ze tot de erfgrens te plaatsen. Een andere optie is rekening te houden met de hoogte van de zonnepanelen en deze hoogte te nemen als lengte van de erfgrens af. Bij dit laatste voorkom je altijd discussies met de buren.

Dakrand / No Go-zone

Er moet altijd een afstand aangehouden worden tussen de dakrand en de zonnepanelen. Deze afstand wordt de No Go-zone genoemd en is bepaald vanwege richtlijnen van overheidswege en voor windbelastingen. De afstand is minimaal de hoogte van de zonnepanelen. Wie echt geen risico wenst te nemen, zal een afstand hanteren van tussen de 0,5 en 1 meter.

Opstalverzekering

Het is verstandig vooraf informatie in te winnen bij de opstalverzekeraar over de zonnepanelen. Het kan zijn dat een verzekeraar bepaalde eisen stelt (bijvoorbeeld: hellingshoek, plaats omvormer en afstand tot dakrand).

Na installatie van de zonnepanelen moet u ze aanmelden bij energieleveren.nl en uw opstalverzekering. Bij de verzekeraar is er dan zeker dekking voor brand, diefstal en stormschade. Ook als een zonnepaneel van het dak waait en op een persoon zou vallen is er dekking. Hierbij moet u er wel rekening mee houden dat de verzekeraar de constructie komt bekijken. Handige huiseigenaren die zelf de zonnepanelen hebben geplaatst, kunnen dan een probleem hebben.

Salderingsregeling 2025

De belangrijkste vraag is natuurlijk wat de zonnepanelen opleveren.

Ieder zonnepaneel heeft een vermogen (in WP) dat we kunnen vermenigvuldigen met 85%. Deze 85% is de benutte capaciteit. De volgende berekening is dan van toepassing bij 12 zonnepanelen met een vermogen van 395 WP.

Totaal vermogen 12 x 395 WP 4740 WP
Opbrengst per jaar 85% van 4740 WP 4029 kWh


Op het ogenblik is de salderingsregeling voor zonnepanelen van toepassing. Met salderen wordt bedoeld dat de teruggeleverde stroom van de afgenomen hoeveelheid wordt afgetrokken.

Tot 2025 is er sprake van het volledige salderen. Hierna wordt de salderingsregeling tot 2031 afgebouwd volgens het volgende schema:

Jaar 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030 2031
Saldering 100% 100% 64% 64% 55% 46% 37% 28% 0%


Wat zijn de gevolgen voor een huizenbezitter die jaarlijks 4000 kWh verbruikt en ook deze hoeveelheid opwekt?

In de jaren 2023 en 2024 wordt dit netjes met elkaar verrekend, waardoor onderaan aan de streep niets extra betaald hoeft te worden. In 2025 mag deze huizenbezitter nog 64% van de opgewekte stroom salderen. Hieronder de uitwerking:

2025
Verbruikte stroom 4000 kWh
Opgewekte stroom 4000 kWh
Salderen 64% 2560
Terugleververgoeding 1440 (bijvoorbeeld €0,05 per kWh is €72)
Te betalen aan energie 1440 (bijvoorbeeld €0,40 per kWh is €576)


Deze huizenbezitter zal in 2025 een vergoeding krijgen over 1440 kWh teruggeleverde energie. U begrijpt dat deze vergoeding meestal maar een paar eurocent is.

Aan de andere kant zal deze huizenbezitter het normale tarief moeten betalen. In mijn rekenvoorbeeld moet de huizenbezitter €504 (1440 x €0,35) per jaar aftikken.

Vanaf 2031 is er geen salderingsregeling meer. Het is nu van belang om stroom te gebruiken wanneer die opgewekt wordt. Het probleem is dat in de zomermaanden over een langere periode stroom wordt opgewekt - en dit beduidend meer is - dan in de wintermaanden.

Hoe ziet de berekening eruit als deze huizenbezitter 1000 kWh van de opgewekte stroom direct kan gebruiken?

2031
Verbruikte stroom 4000 kWh
Opgewekte stroom 4000 kWh
Direct gebruikt 1000 kWh
Terugleververgoeding 3000 (bijvoorbeeld €0,05 per kWh is €150)
Te betalen aan energie 3000 (bijvoorbeeld €0,40 per kWh is €1200)


Deze huizenbezitter zal in 2031 een bedrag van €1050 moeten betalen.

2031 is nog even weg en de kans is groot dat er dan een oplossing is gevonden om de opgewekte stroom zelf op te slaan. U moet dan denken aan een (grote) accu. In dat geval kan de huizenbezitter dus zelf bepalen wanneer de opgewekte stroom gebruikt wordt.

Zonnepanelen blijven interessant

Zonnepanelen zijn en blijven interessant om aan te schaffen. Het is wel verstandig om vooraf goed het huiswerk te doen. Een gesprekje met de buurman zorgt er ook voor dat er geen discussie komt in de toekomst.

Helaas blijven alle huizenbezitters wel afhankelijk van de energiebedrijven. Als de stroomprijs hoog blijft, dan mag er ieder jaar een leuk bedrag worden afgetikt. Het is daarom te hopen dat er de komende jaren alternatieven op de markt komen, zoals bijvoorbeeld windgenerators.

Tot slot merk ik op dat het spijtig is dat banken niet aan iedere huizenbezitter een verduurzamingshypotheek hebben aangeboden. U moet dan denken aan een hypotheekbedrag van €10.000 dat in 10, 15, 20 jaar wordt terugbetaald en waarbij er geen stukken hoeven te worden overlegd. De huizenbezitter krijgt een voorstel van een aantal looptijden en kan daar dan uit kiezen. Dat kan er als volgt uitzien:

Hypotheek €10.000
10 jaar terugbetalen rente 4,2% bruto per maand €102
15 jaar terugbetalen rente 4,3% bruto per maand €75
20 jaar terugbetalen rente 4,4% bruto per maand €63


Hierna wordt het bedrag in depot gezet en na overlegging van de nota van de zonnepanelen (of andere kosten voor verduurzaming) wordt deze betaald door de bank.

De kosten van de notaris, taxatie, NHG en hypotheekadviseur zijn nihil (besparing van een paar duizend euro). De bruto maandbedragen voor de hypotheek zijn niet zo hoog. Bovendien gaat de huizenbezitter direct besparen op zijn energierekening, waardoor de verduurzaminghypotheek direct zijn geld oplevert.

Helaas verschuilen banken zich achter hun zorgplicht, waardoor beoordeeld moet worden of een huizenbezitter de extra hypotheek kan betalen.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

 1. 24 nov Nieuwe hypotheekregels vanaf 2024 2
 2. 10 nov Uw Douche van Koets: nomineren maar! 8
 3. 27 okt Woekerpolissen blijven woekeren 17

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 tmaster 1 september 2023 13:29
  Ik heb zelf pech dat mijn beide daken in vrijwel volledige schaduw vallen van (gemeente) bomen. Opmerkelijk genoeg schijnen er dus 1 miljoen huizen te zijn die met het zelfde probleem zitten. of schaduw, of daken die technische geen pannelen ondersteunen of bv in de schaduw liggen van andere gebouwen.
  Wij zijn overgelaten aan ons lot. We worden gedwongen om straks ook maar warmtepompen of hybride cv's aan te schaffen terwijl wij zelf geen electriciteit kunnen opwekken. Dus die investeringen gaan wij nooit eruit halen als de electriciteits prijs boven de 10cent a 15 per Kwh blijft.
 2. Tiesiex 1 september 2023 13:55
  Jammer dat de nieuwe boete op zonnepanelen niet is opgenomen in dit stuk, waarmee energiebedrijven tegen het stimuleringsbedrijf van de overheid in bewegen.
  En IEX, hoe kan het ongezien toekennen van 10k aan elke huizenbezitter die zonnepanelen wil in het belang zijn van aandeelhouders van de bank?
 3. Zitzak500 1 september 2023 14:06
  quote:

  tmaster schreef op 1 september 2023 13:29:

  Ik heb zelf pech dat mijn beide daken in vrijwel volledige schaduw vallen van (gemeente) bomen. Opmerkelijk genoeg schijnen er dus 1 miljoen huizen te zijn die met het zelfde probleem zitten. of schaduw, of daken die technische geen pannelen ondersteunen of bv in de schaduw liggen van andere gebouwen.
  Wij zijn overgelaten aan ons lot. We worden gedwongen om straks ook maar warmtepompen of hybride cv's aan te schaffen terwijl wij zelf geen electriciteit kunnen opwekken. Dus die investeringen gaan wij nooit eruit halen als de electriciteits prijs boven de 10cent a 15 per Kwh blijft.
  Wees blij. Bij ons gaat alle opbrengst van de zonnepanelen in de airco zitten om het huis te verkoelen.
 4. Jambo72 1 september 2023 14:30
  Heb gelukkig een energiecontract waarbij mijn terugelveringsvergoeding exact gelijk is aan datgene ik moet betalen. Aanpassen kan de leverancier het niet volgens de voorwaarden. Betaal nu 0,4588 per kwh piek en krijg hetzelfde terug. Daltarief is iets lager. Wek hier met 40 panelen 15000kwh per jaar op en verbruik er 6500 incl hybride auto. Het overschot krijg ik keurig vergoed en wordt op de jaarnota verrekent met mijn 600m3 aan gas. Ik stap niet meer over
 5. forum rang 4 No-nonsense 1 september 2023 15:37
  Ik weet niet of het nog interessant is als de salderingsregeling wordt afgeschaft. Ik heb een grond-warmtepomp. Desondanks heb ik afgelopen jaar slechts 18% van mijn opgewekte zonne-energie direct zelf gebruikt. De rest heb ik terugeleverd. En ik ben kennelijk geen uitzondering. Heb mijn zoon gevraagd eens dezelfde berekening te maken. Hij kwam uit op 16%. En dat is geen fout, we kunnen beide een beetje rekenen. Je kut mogelijk nog wel iets hoger komen, door bewust te gaan managen wanneer je welke apparatuur gebruikt en als je een elektrische auto aanschaft (wel duur hoor), maar als je dan boven 25% kunt komen zou mij dat verbazen.
  En als de energiemaatschappijen dan ook nog een teruglevergoeding gaan vragen voor het gebruik van de infrastructuur (zie: van de Bron, maar waar er één over de dam is...) dan moet nog maar blijken of het loont. Die berekening zal ieder voor zich moeten maken.
 6. forum rang 7 wiegveld 3 september 2023 21:57
  quote:

  No-nonsense schreef op 1 september 2023 15:37:

  Ik weet niet of het nog interessant is als de salderingsregeling wordt afgeschaft. Ik heb een grond-warmtepomp. Desondanks heb ik afgelopen jaar slechts 18% van mijn opgewekte zonne-energie direct zelf gebruikt. De rest heb ik terugeleverd. En ik ben kennelijk geen uitzondering. Heb mijn zoon gevraagd eens dezelfde berekening te maken. Hij kwam uit op 16%. En dat is geen fout, we kunnen beide een beetje rekenen. Je kut mogelijk nog wel iets hoger komen, door bewust te gaan managen wanneer je welke apparatuur gebruikt en als je een elektrische auto aanschaft (wel duur hoor), maar als je dan boven 25% kunt komen zou mij dat verbazen.
  En als de energiemaatschappijen dan ook nog een teruglevergoeding gaan vragen voor het gebruik van de infrastructuur (zie: van de Bron, maar waar er één over de dam is...) dan moet nog maar blijken of het loont. Die berekening zal ieder voor zich moeten maken.
  Je kunt zorgen dat de wasmachine, electr. Auto, droger etc alleen aangaan als de zon schrijf t.
  je kunt evt een batterij aansluiten, maar dat lijkt me nog niet kosteneffectief, hoewel 10 kwH opslaan en s avonds gebruiken best zou kunnen helpen.
  Daarom is de salderingsregeling ook wel handig, wegstrepen tegen de stroom die de warmtepomp gebruikt, zou gek zijn als dat stopt.
 7. Woudloper 4 september 2023 17:19
  Zonder salderingsregeling zijn zonnepanelen voor consumenten niet meer interessant. Ook bestaande investeringen zullen hier een flink nadeel van ondervinden. De overheid wil meer belasting heffen en de energie maatschappij ook. De consument heeft verder geen macht en is de pineut. Consumenten kunnen maar voor een klein deel zelf de energie verbruiken, het is een nutsvoorziening. De energie die consumenten met hun zonnepanelen opwekken wordt gewoon direct weer verbruikt door anderen. Daar is echt geen enkel probleem. Dat geldt natuurlijk niet voor de commerciële zonneparken en windparken, die wekken vele malen meer energie op. Het idee van de overheid is dat zij dan ook een batterij voorziening zouden moeten hebben, maar zover is het nog niet. De regie van de overheid laat te wensen over en daarom zijn er nu ook wat problemen in de energie voorziening. Als consument heb je weinig macht en de overheid heeft dezelfde belangen als de grootte energie maatschappijen, dus je raad al waar het geld naar toe gaat. Een mazzeltje voor consumenten is dat de salderingsregeling waarschijnlijk nog wat langer blijft bestaan, nu de regering is gevallen. Al is Essent er als de kippen bij met een “heffing” voor zonnepanelen eigenaren, via hun dochter van den Bron. Deze heffing staat op gespannen voet met de salderingsregeling. Het doet de salderingsregeling deels ongedaan en is daarom waarschijnlijk niet legaal, hoewel de ACM er geen problemen in ziet, denk ik niet dat dit juridisch mag. Het is gewoon in strijd met de strekking van de wet. Tot nu toe handelt de ACM ook alleen in het belang van de overheid en de energie maatschappijen, zoals onder andere blijkt uit de uitgelekte mails van de ACM over hoe de afschaffing van de salderingsregeling politiek kan worden verkocht. Als de overheid echt met het milieu begaan is, zouden ze een het dag en nacht tarief moeten vervangen door een variabel zon en wind energie tarief, om maximaal gebruik te maken van de natuurlijk energie bronnen.
 8. ooievaar49 8 september 2023 14:58
  Onder de mom van " anders betalen mensen die geen zonnepanelen willen of kunnen betalen teveel" worden nieuwe regelingen (een soort belasting lijkt het wel) bedacht. Net als bij teveel spaargeld wisten de banken ook kosten te berekenen. Wanneer stopt dit soort graaicultuur zonder dat je als burger daar iets aan kunt doen? We moesten sparen voor onze oude dag. We moesten zonnepanelen? Solitair of ieder voor zich? Ik hoef toch ook niet mee te betalen aan de brandstof van een autorijder die 100000km aflegt per jaar? Zo lang de mensheid bestaat en zal bestaan zullen er rijke en armere mensen zijn maar om ons te dwingen gelijk te zijn zal een utopi zijn.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links