Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Reële kans dat de koers van ASML vanaf dit niveau herstelt"

"Reële kans dat de koers van ASML vanaf dit niveau herstelt"

De Verenigde Staten krijgt een downgrade van Fitch om de oren, maar beleggers reageren er vrij lauwtjes op. Sterker nog: de AEX-herbeleggingsindex is niet ver verwijderd van zijn all-time high. Daar komt bij dat de dollar op het grote nieuws in waarde steeg. In deze editie van de IEX BeleggersPodcast legt Arend Jan u haarfijn uit hoe dat mogelijk is.

Verder is het cijferseizoen nog volop aan de gang. Donderdagavond gaven Apple en Amazon een kijkje in de boeken. Vooral dat laatste verrast positief. Sinds vorig jaar let de markt steeds meer op de marge-ontwikkeling en die is bij de Amerikaanse e-commercegigant in het tweede kwartaal ijzersterk. Dit verklaart dat het aandeel vandaag zo hard omhoog gaat.

Verder komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Wat betekent de kredietverlaging van de VS door Fitch voor u als belegger
 • Ook Beursplein 5 ontkomt niet aan de Gay Pride
 • Waarom Ahold mogelijk zijn outlook voor dit jaar opwaarts gaat bijstellen
 • Is het een goed instapmoment voor de bouwers
 • Obligaties en de Box 3-belasting
 • Wolters Kluwer en de opkomst van Artificial Intelligence
 • Alle seinen staan voor ING op groen voor een hogere aandeelhoudersreturn
 • Uber verbrandt geen cash meer
 • De prachtige cijfers van Fugro
 • Volumes AB InBev dalen minder hard dan die van Heineken
 • De versnelde ronde: heeft DSM met Firmenich een kat in de zak gekocht?
 • Arend Jan heeft deze week een aandeel gekocht. Om welk aandeel gaat het?
 • Kiek op de Grafiek: ASML. Ligt het aandeel er technisch goed bij?

Kiek op de Grafiek: ASML 

TA-analist Tom Nederhoff over het technische plaatje van ASML:

"ASML wist begin dit jaar de dalende trend te verlaten en weet sindsdien hogere toppen en bodems te vormen. Dit duidt op een opwaartse trend en geeft aan dat de vraag naar het fonds is toegenomen. Deze verbeterde situatie leverde ASML een plekje op in de Tostrams modelportefeuille.

De afgelopen weken is ASML echter teruggezakt richting de €625. Dit is een interessant koersniveau, omdat het in het verleden enkele keren heeft gefungeerd als steun- of weerstandsniveau. Nu het aandeel deze zone opnieuw vanaf boven test, kan die wellicht wederom als kantelpunt gaan dienen richting hogere koersniveaus. 

Daar komt bij dat rond het huidige koersniveau de oplopende bodemlijn (blauwe onderbroken lijn) en het 200-daags voortschrijdend gemiddelde samenkomen. Vanuit technisch perspectief is dit de zone waar we een reactie op willen zien.

We houden de recente koersbodem op €603 dan ook nauwlettend in de gaten. Een slotstand op weekbasis onder deze bodem zou het technische plaatje verslechteren."

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
 2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
 3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

33 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Jalen 4 augustus 2023 14:48
  Treurig. In de podcast gaat het over het risico t.a.v. Fugro, maar het wordt - zoals altijd - niet gekwalificeerd door de heren. Ze geven aan dat Fugro-beleggers denken dat geen risico bestaat omdat de CEO het zegt. Right. Want beleggers zijn dom. Ze laten onvermeld dat het OM in Brazilië expliciet heeft aangegeven dat Fugro geen partij is, dat er (sinds het ongeluk 4 jaar geleden) geen enkele zaak tegen Fugro loopt in dit verband, dat bij de 2 aandelen emissies sinds 2019 - waarbij bedrijven tot in de haarvaten gescreend worden op risico’s - er geen risico kwam bovendrijven en dat geen enkele andere analist die Fugro volgt, dit risico nog ziet. Deze laatste punten geven reden om het risico zeer laag, dan wel als niet-bestaand in te schatten. Niet omdat de CEO wat roept.

  Mannen, als jullie het aandeel bespreken, maak er dan wat werk van. Dit is nog beneden het bierviltjes niveau.
 2. Calvin 4 augustus 2023 17:33
  Bedankt voor de podcast heren. Het is maar goed dat ik ze alle 3 heb (ASMI, Besi en ASML) Ik heb een suggestie: Is het niet handig de rest van de berg luistervragen te beantwoorden in een opiniestuk hier op IEX? In plaats van een live sessie op Youtube of iedereen persoonlijk een bericht terug te sturen.. Je kan ze ook opknippen in deel 1 vandaag, morgen deel 2...per sector kan ook..
 3. Bitcoinexpert 4 augustus 2023 19:16
  dat fugro verhaal is echt zeer zwak. Lijkt er bijna op of ze dit op redactie bespraken en 'insider bias' het overnam. Er is absoluut geen goede reden om philips wel een rating te geven (met scenario's) en fugro niet. Is absurd slechte beslissing en het hieraan vasthouden doet schade aan reputatie IEX

  Zeg dan: bij schade 10 miljard =waarde 0, bij schade 0 is waarde enz. Dan wat schattingen er tussenin en je bent weer een serieus platform. Net als philips dus.

  Nu verdedigen ze een absurde positie en lijkt erop of Niels zich ingraaft op dit onderwerp en redactie meegaat ondanks gebrek aan logica
 4. forum rang 5 Zaphod Beeblebrox 4 augustus 2023 19:32
  Beleggen is net als regeren een kwestie van vooruitkijken en helaas helpt het analyseren van boekhoudingen hier weinig bij omdat zulks per definitie behoorlijk korte termijn analyses zijn. Geen analysemethode heeft zoveel ervaring met vooruitdenken als de astrologie en dan met name de mondaine astrologie die de bewegingen van de planeten door de huizen analyseert, samen met de onderlinge hoeken die ze maken, en deze fenomenen koppelt aan geopolitieke trends.

  Pluto zit nu nog in Steenbok, maar beweegt af en toe al in Waterman, waar het vanaf november 2024 gedurende 20 jaar zal blijven. De vorige keer dat we deze constellatie mochten meemaken kregen we de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog, gevolgd door de Franse Revolutie. De Industriële Revolutie begon ook rond die tijd. We gaan een vergelijkbare periode in en een hele waslijst aan nieuwe technologieën staan te trappelen om hun revolutionaire effecten te verspreiden. Alles zal anders worden. Ook beleggen.

  astrologieblog.nl/2023/06/16/pluto-in...
 5. forum rang 7 Dividend Collector 4 augustus 2023 20:01
  quote:

  maarten030 schreef op 4 augustus 2023 16:09:

  ASML staat 33x de verwachte winst 2023 en dat zou dan gaan “herstellen”? Belachelijk duur is het.
  Er wordt puur vanuit het oogpunt van de TA gekeken; er wordt geen fundamentele analyse gedaan. Een aandeel dat duur is kan nog veel duurder worden.
 6. forum rang 5 Zaphod Beeblebrox 4 augustus 2023 21:05
  quote:

  Dividend Collector schreef op 4 augustus 2023 20:01:

  [...]
  Er wordt puur vanuit het oogpunt van de TA gekeken; er wordt geen fundamentele analyse gedaan. Een aandeel dat duur is kan nog veel duurder worden.
  Ja, maar het spelletje is kopen als het goedkoop is en verkopen als het duur is.

  Verder zijn er een aantal geopolitieke trends die je niet zomaar naast je kunt neerleggen. Ray Dalio legt het in deze video uit in Jip en Janneke taal: principles for daling with a changing world order www.youtube.com/watch?v=xguam0TKMw8&a...
 7. Ruud132 4 augustus 2023 21:18
  quote:

  Dividend Collector schreef op 4 augustus 2023 20:01:

  [...]

  Er wordt puur vanuit het oogpunt van de TA gekeken; er wordt geen fundamentele analyse gedaan. Een aandeel dat duur is kan nog veel duurder worden.
  Wacht maar als de chinezen de grondstoffen voor chips gaan stoppen, dan gaat het aandeel door het putje.
 8. Maan Arkenbosch 4 augustus 2023 22:24
  Wat opvalt in AEX is dat AHOLD stevig standhoudt. Vermeld moe worden dat meer dan 60% aan omzet en winst uit de V.S. komt, waarbij de $, 10% t.o.v. de € gezakt is. Nu wil Amazon een groot distributienetwerk neerzetten , hetwelk BOLCOM zeker zal voelen. Tenslotte zijn de voedsel en energie prijzen wereldwijd aan het stijgen.
  De vraag is of AHOLD dat kan doorberekenen. Voor de dure AHOLD supers ligt marge verkrapping op de loer. Is het aandeel niet ruimschoots gewaardeerd?
 9. forum rang 5 Zaphod Beeblebrox 4 augustus 2023 23:04
  quote:

  Clean84 schreef op 4 augustus 2023 21:41:

  De kans is heel reëel dat de koers van ASML hersteld. De vooruitzichten zijn heel goed. Koersdoel van Jeffries is 950 euro.
  Herstellen?
  Er is niks vanaf gegaan.
  In de bijlage zie je ASML vanaf 1995, het loopt zo ongeveer in een rechte lijn omhoog met een dip van 2000 tot 2002 en twee kleinere dips in 2008 en het begin van 2022. We staan zo ongeveer op het all time high. Waar moet het aandeel van herstellen? We kunnen terugkletsen naar 250$ en de uptrend is nog altijd intact.
 10. forum rang 7 wiegveld 5 augustus 2023 08:53
  je zou een consistent beleid bij IEX analyses verwachten en dat is er niet. Geen rating voor Fugro en wel een voor Philips is niet te verdedigen, omdat de kans op een schadeclaim voor de apneuapparaten vele malen groter is dan nu nog een probleem voor Fugro.
  Idem DSm Firmenich, er loopt een onderzoek naar een kartel waarvan Firmenich deel uitmaakt, ook daar geldt dat dit een boete in welke vorm dan ook kan opleveren. Dat heeft impact op de risico’s, maar aandeel krijgt een buy advies.
  overigens is de koers na dat buy advies op 97€ met bijna 9 euro verder gedaald…………niet geheel ten onrechte in mijn beleving.

  Kortom een serieuze verduidelijking ban dit verhaal door de redactie is zeer wenselijk!!
 11. forum rang 7 MOEdig Voorwaarts 5 augustus 2023 09:04
  Bedankt heren, voor weer een lekker wegluisterende podcast!

  Één ding moet mij echter van het hart: Ik waardeer AJK ontzettend, vanwege zijn fijne schrijfstijl, geruime ervaring en het feit dat hij geen blad voor de mond neemt. Mijns inziens is hij dé drager van deze site, dus ik hoop dat hij er nog lang niet op is uitgekeken.

  Dat gezegd hebbende, ik stoorde mij al een tijdje behoorlijk aan het door hem uitspreken van MSCI als eM-eS-Ci-Why (waar het eM-eS-Ci-Ei hoort te zijn). Als je dat dan binnen een paar minuten tientallen keren hoort (uit de mond van iemand waar je verder veel respect voor hebt), is dat toch een beetje storend.
 12. forum rang 4 JJJS 5 augustus 2023 23:30
  quote:

  Jalen schreef op 4 augustus 2023 14:48:

  Treurig. In de podcast gaat het over het risico t.a.v. Fugro, maar het wordt - zoals altijd - niet gekwalificeerd door de heren. Ze geven aan dat Fugro-beleggers denken dat geen risico bestaat omdat de CEO het zegt. Right. Want beleggers zijn dom. Ze laten onvermeld dat het OM in Brazilië expliciet heeft aangegeven dat Fugro geen partij is, dat er (sinds het ongeluk 4 jaar geleden) geen enkele zaak tegen Fugro loopt in dit verband, dat bij de 2 aandelen emissies sinds 2019 - waarbij bedrijven tot in de haarvaten gescreend worden op risico’s - er geen risico kwam bovendrijven en dat geen enkele andere analist die Fugro volgt, dit risico nog ziet. Deze laatste punten geven reden om het risico zeer laag, dan wel als niet-bestaand in te schatten. Niet omdat de CEO wat roept.

  Mannen, als jullie het aandeel bespreken, maak er dan wat werk van. Dit is nog beneden het bierviltjes niveau.
  Plus een accountant die dit - voorzichtig als deze zijn - uitvoerig onderzocht heeft en geen enkele reden zag om in zijn verklaring er ook maar een woord aan te wijden. En dat zou, gegeven alle publiciteit, de accountant echt wel doen als hij maar ook enig risico zag. Zulke onbezonnen helden zijn dit niet.

  Ik heb IEX hier indertijd over benaderd en hen gevraagd wat de basis voor hun van het management en accountant afwijkende oordeel was. Ik kreeg te horen dat dit gebaseerd was op hun gesprekken met management. Tja....snappen jullie het nog?

  Inderdaad weinig professioneel en bijna op het knullige af. Zielig dat ze niet meer uit de hoek durven te komen waar ze zichzelf ingedrongen hebben. En dan nu die idiote 19 minus 3 euro redenering. War eem niveau...,.
 13. forum rang 5 Fender bass 6 augustus 2023 07:30
  quote:

  Contraire Zwartkijker schreef op 5 augustus 2023 18:12:

  Hoor ik Arend Jan nu zeggen dat hij belegt met geleend geld? (over die tripple A rating gesproken in het begin)
  Hij zegt dat ie geen schulden heeft behalve een hypotheekschuld, en als ie wat aandelen verkoopt kan ie die wegstrepen.
  Ik hoor niets over beleggen met geleend geld.
33 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links