Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX blijft kwakkelen, maar technisch is er geen reden tot paniek

AEX blijft kwakkelen, maar technisch is er geen reden tot paniek
Beeld: iStock

De Nederlandse beurs slaagt er maar niet in de barrière in de zone 769-777 te passeren.  Sinds de AEX in februari rond 777,58 punten een topje heeft gevormd zijn alle rally's daaronder gestrand.

Deze aarzeling staat overigens haaks op de verbeterende economische signalen. Zo halen beleggers steun uit de hoop dat centrale banken aan het einde van hun verkrappingscyclus zitten.

Daarnaast is de stroom kwartaalcijfers tot dusver niet tegengevallen. Verder daalt de inflatie wereldwijd.

Stilte voor de storm

Er is op korte termijn sprake van een aarzelende markt. In het vlakke koersverloop van de afgelopen maanden zitten overigens geen technische signalen meer die anticiperen op een opwaartse uitbraak. Daarom is het van belang het positieve langetermijn-beeld te onderstrepen.  

Want, ik heb dat al vaker hier aangegeven, op basis van de langere termijn is het technische scenario nog steeds positief. Immers, sinds de herfst van vorig jaar heeft de Nederlandse beurs meerdere hogere koersbodems achtergelaten. Deze hogere lows geven aan dat beleggers op grotere dips blijven instappen en bijkopen. 

Het verschil tussen de korte- en langetermijn is essentieel. Het geeft aan dat de dominante trend nog opwaarts is gericht, tussentijds onderbroken door de recente aarzeling. De Nederlandse aandelenmarkt zet op elke twee stappen voorwaarts steeds slechts één stapje terug.

Zolang er geen structurele lagere toppen zijn waar te nemen is geen reden voor paniek.

Ik beoordeel deze keer de technische plaatjes van de AEX-index vanuit drie dimensies. Ik kijk naar de dominante vijftienjarige trend alsmede naar de vierjarige langetermijn-beweging. Maar ik begin met de kortetermijn-ontwikkelingen van de laatste zes maanden.

Korte termijn: AEX-index aarzelt

De AEX-index laat op de kortetermijn een aarzelend verloop zien, met vrijwel gelijke toppen. In het koersverloop van de afgelopen maanden zitten geen signalen meer die anticiperen op een opwaartse uitbraak. Daarom is het langetermijn-beeld hieronder van belang om het punt aan de horizon te bepalen. 

Pas na een doorbraak boven de weerstand van 777,58 punten (gevormd op 16 februari) kan de Nederlandse beurs verder omhoog.

Steun ligt rond 745,26 punten (de bodem van 22 maart).

 

Lange termijn: AEX-index wacht op een doorbraak

De weerstand ligt rond 777,58 punten (gevormd op 16 februari). De dominante ondertoon blijft positief, aangezien de AEX-index sinds eind 2022 nog steeds hogere koersbodems weet te vormen. Deze geven aan dat beleggers op grotere dips blijven instappen en bijkopen:

  • Het startpunt van de opmars vormde de hogere pullbackbodem van 11 oktober rond 611,74 punten
  • Daarna is op 30 december een low op 688,24 punten gevormd
  • Daarboven ligt de koersbodem van 24 maart op 710,89 punten
  • Vervolgens ligt rond 745,26 punten de hogere pullback bodem van begin april, tevens top van 22 maart

Het moge duidelijk zijn dat een doorbraak boven recente toppen noodzakelijk is om de voorgaande uptrend te hervatten. Daarna wordt 829,66 het volgende opwaartse koersdoel (het all-time high van eind 2021). Op langere termijn kan het nog veel verder omhoog. 

De steun bevindt zich rond 710,89 punten (de bodem van 24 maart).

De 200-dagenlijn van de Nederlandse beurs laat een mooi opwaarts verloop zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer.

Meerjarige uptrend AEX ongebroken

De AEX-grafiek vanaf 2008 laat de overheersende opwaartse tendens van de aandelenmarkt goed zien. Elke grote correctie geeft een hogere bodem weer boven de vorige:

  • Het startpunt van deze rally ligt op 9 maart 2009 op 194,99 punten
  • De eerste hogere bodem daarna vormde zich op 19 september 2011 rond 256,36 punten
  • Op maandag 8 februari 2016 vormde zich een hogere pullbackbodem op 378,53 punten (boven de top van begin 2011 rond 374 punten). Deze bodem is getest door het low van maart 2020 rond 389,60 punten
  • Tenslotte de laatste belangrijke pullback-bodem is die van 11 oktober 2022 op 611,74 punten (rond de top van februari 2020 rond 632,12 punten)

Ex-dividend is de Nederlandse aandelenbeurs sinds 2009 bijna verviervoudigd in waarde. Vanaf het intraday low rond 194,99 punten van maart 2009, is de AEX 574 indexpunten gestegen naar nu 769 punten.

 

 


Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl ontwikkeld. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen.

Van elk aandeel kunt u hiermee aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het 'technisch' koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 10 mei Is de correctie op Wall Street voorbij en staan we aan de vooravond van een nieuwe rally? 38
  2. 09 mei Europese autosector doet inhaalmanoeuvre 16
  3. 08 mei AEX breekt voorgaande top, maar niet gevalideerd 42

Gerelateerd

Reacties

108 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. BenR 21 juli 2023 08:56
    GM,

    In het kort:

    Macro-economisch zou het omlaag moeten gaan: hogere rente, hogere salarissen, prijzen en belastingen (voor o.a. het klimaat)
    Maar, zolang de consumenten ( micro-economisch) deze hogere prijzen willen betalen ( het geld zat vast door Covid) is er nog geen directe trend wijziging te zien... de ommekeer (deflatie) komt nog wel

    Suc6

    quote:

    easy56 schreef op 21 juli 2023 08:38:

    Er is op korte termijn sprake van een aarzelende markt. In het vlakke koersverloop van de afgelopen maanden zitten overigens geen technische signalen meer die anticiperen op een opwaartse uitbraak
    -------------
    gelukkig toch positief verhaal.....
  2. forum rang 9 Calimero 21 juli 2023 09:10
    quote:

    easy56 schreef op 21 juli 2023 08:38:

    Er is op korte termijn sprake van een aarzelende markt. In het vlakke koersverloop van de afgelopen maanden zitten overigens geen technische signalen meer die anticiperen op een opwaartse uitbraak
    -------------
    gelukkig toch positief verhaal.....
    ??

    en deBeer53Long vertelde van de week nog op dit kneuzendraadje (zijn woorden) iets heel anders .... gelukkig dat Royce meteen alles uitlegt m.b.t. bodems en toppen en MA200 etc.

    Bekokstover ook artikel lezen ... kun je weer discussiëren met deBeer53Long .... :)

    Anyway .... goedemorgen .... er gebeurt weer niets ... dus brunchen op de veranda .... een Palindroom in het weekend ... wordt weer nadenken ... :)

    www.youtube.com/embed/KyagtMagjJU?rel...
  3. forum rang 7 handyman6 21 juli 2023 09:11
    quote:

    easy56 schreef op 21 juli 2023 08:38:

    Er is op korte termijn sprake van een aarzelende markt. In het vlakke koersverloop van de afgelopen maanden zitten overigens geen technische signalen meer die anticiperen op een opwaartse uitbraak
    -------------
    gelukkig toch positief verhaal.....
    Zeg maar dag met je handje tegen de campingrally,de 1000 punten.....
  4. [verwijderd] 21 juli 2023 09:19
    quote:

    handyman6 schreef op 21 juli 2023 09:11:

    [...]Zeg maar dag met je handje tegen de campingrally,de 1000 punten.....
    RT zal gewoon ieder jaar blijve roepe ,dan kome die 1000 er wel een keer..

    in 2000 voor t eerst dus kwestie van geduld zulle we maar zegge.

    Welke fondsen zullen dan in de aex staan?
  5. forum rang 6 d' Aandelen ' 21 juli 2023 09:39
    Goedemorgen,

    voor investeren in ASML, ASMI en andere dure fondsen moet je veel geld hebben maar dan kan ook anders met turbo's, je kan voor rond de 1 a 2 euro per turbo een positie innemen in de meeste fondsen voor korte of langere ritjes, lange termijn ruime stoploss en HRB turbo's kan die SL wat kleiner.
    HRB HitRunBank
108 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links