Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Shell redt de beursdag

Slotcall 7 februari 2023: Shell aan kop

Een duidelijke stilte-voor-de-storm dag. De AEX-index schommelde de hele dag al rond het slot van gisteren en sloot uiteindelijk nipt (+0,09%) hoger.

Beleggers leken het kruit droog te willen houden in afwachting van de speech van Fed-president Jerome Powell in The Economic Club of Washington, die op elk moment kan beginnen. Er waren ook geen jaarcijfers om inspiratie uit te putten.

Na het rentebesluit van de Fed van vorige week hadden de financiële markten even hoop dat het einde van renteverhogingen wel zo'n beetje in zicht was. Maar na het veel beter dan verwachte arbeidsmarktrapport afgelopen vrijdag sloeg de twijfel toe. Die twijfel werd vandaag versterkt door uitlatingen van Neel Kashkari, voorzitter van de Minneapolis, op CNBC dat de rente 'agressief moet worden verhoogd om een plafond op de inflatie te zetten'.

Defensieve waarden onder druk

Dit zette de AEX-index gedurende de dag wat onder druk. Maar opmerkelijk genoeg waren het vandaag niet de techaandelen (die nogal rentegevoelig zijn) die terrein prijsgaven, maar defensieve waarden. Unilever (-1,2%) en Ahold Delhaize (-1,2%), gisteren nog de witte raven op Beursplein 5, deden een stapje terug.

ASMI (+1,5%) en Besi (+0,6%) wisten zich daarentegen grotendeels te herstellen van de koersverliezen van gisteren. ASML bleef hierbij iets achter, maar hield met een plusje van 0,1% nog net droge voeten.

Het was vooral indexzwaargewicht Shell (met een weging van 15,05% in de AEX-index) dat met een koersstijging van 2,8% tegenwicht bood, waarover later meer. De overige grondstoffenfondsen lieten een gemengd beeld zien. ArcelorMittal, dat gisteren al bijna 4% inleverde, verloor vandaag nog eens 0,2%. Maar Aperam kreeg er 1,5% bij.

AMG, gisteren nog een flinke daler, werkte zich in de spotlights met een koersstijging van 7,5%, nadat zakenbank Citi zich positief had uitgelaten over de marktvooruitzichten.

Dip in Duitse industrie

Als Duitsland niest, wordt Nederland verkouden, wordt vaak gezegd. Dus als onze oosterburen met macro-economische cijfers komen, worden die met een bovengemiddelde belangstelling bekeken.

Dat gold in het bijzonder voor de Duitse industriële productie, waar de pijn van de hoge energieprijzen inmiddels duidelijk voelbaar is. De productie was in december met 3,1% gekelderd ten opzichte van de maand ervoor. Op jaarbasis was de daling 3,9%, tegen een afname van 0,5% in november. De klappen waren het grootst in de energie-intensieve sectoren: daar lag de productie zelfs 6,1% onder het niveau van november.

Wordt het ChatGPT, Bard of... Ernie?

De strijd om AI lijkt helemaal los te barsten nu ook de Chinese internetgigant Baidu zich in de arena heeft gemeld. Baidu kondigde aan volgende maand een Chinese versie van ChatGPT te willen lanceren, die Wenxin Yiyan moet gaan heten. De Engelse naam is voor kijkers van Sesamstraat waarschijnlijk wat makkelijker te onthouden: Ernie. De koers van Baidu schoot hierop met ruim 15% omhoog.

De grote vraag is wie er uiteindelijk met de buit vandoor zal gaan. Wordt het Microsoft, dat zijn kaarten (en $10 miljard) zet op het programma OpenAI? Of Alphabet, dat versneld zijn eigen chatbot Bard gaat uitrollen? Of worden de Amerikanen van rechts ingehaald door Baidu?

De IEX Beleggersdesk verwacht een verhitte strijd. Alphabet (op het moment van schrijven 2% in de plus) moet flink aan de bak, want het is Code Rood. Wat dit betekent voor het koersdoel en het advies, leest u deze analyse, exclusief voor abonnees van IEX.

Alphabet wordt voor het eerst sinds tijden serieus uitgedaagd IEX Premium https://t.co/AnKDGwZJu8 via @IEXnl

— IEX Beleggersdesk (@Beleggersdesk) February 7, 2023

Adyen: riemen vast

Riemen vast, want het rentegevoelige en daarmee bijzonder volatiele beursfonds Adyen komt morgenochtend met cijfers. Kan de betaaldienstverlener de hooggespannen verwachtingen waarmaken? In een uitgebreide vooruitblik geeft de IEX Beleggersdesk aan waar zij op let en wat we kunnen verwachten.

Beleggers lijken wat huiverig. Aan de vooravond van de cijferpublicatie koerst het aandeel 0,8% lager.

Shell redt de meubelen

Indexzwaargewicht Shell (+2,8%) redde vandaag de spreekwoordelijke meubelen. De energiereus profiteerde van een forse stijging van de olieprijzen en van de goed ontvangen jaarcijfers van concurrent BP.

De koers van BP steeg met een indrukwekkende 7,7%. Het bedrijf liet zich in een ver verleden omdopen van British Petrol in Beyond Petrol, maar draaide dat besluit later stilletjes weer terug. Anno 2023 presenteert BP zich als het meest groene klassieke energiebedrijf, maar de cijfers laten zien dat de Britten het, net als Shell, nog steeds vooral moeten hebben van fossiele brandstoffen.

Morgen is het de beurt aan het Franse Total Energies, dat de koers vandaag alvast met 1,8% zag opveren.

Hard gelag voor Euronav

Voor Euronav is 7 februari een dag om snel te vergeten. Het bedrijf haalde bakzeil in de arbitragezaak tegen Frontline, dat onlangs eenzijdig de stekker uit de fusie trok. Dat betekent dat de Belgen een schadevergoeding op hun buik kunnen schrijven. Ook moeten ze opdraaien voor de proceskosten.

In aanloop naar de uitspraak werd de handel in het aandeel stilgelegd. De koers eindigde uiteindelijk fractioneel (-0,2%) lager.

Euronav heeft de aandeelhouders ondertussen uitgenodigd voor een buitengewone aandeelhoudersvergadering op 23 maart, op verzoek van de familie Saverys; net als Frontline goed voor een belang van 25% in Euronav.

Altijd de laatste tips en analyses van de IEX Beleggersdesk?

Met IEX Premium heeft u toegang tot professionele aandelenanalyses en -adviezen, macro-economische duiding en onze aandelenselectietool. Daarnaast kunt u onze drie langetermijn-modelportefeuilles volgen, en ontvangt u elke week het beleggingstijdschrift IEX Expert in uw (digitale) brievenbus.

Wilt u het een keer uitproberen? We geven eenmalig 67% korting.

IEX Premium geheel vrijblijvend drie maanden voor slechts €24,95

Wall Street opent gemengd

Het beeld op Wall Street is gemengd, met een licht verlies voor de Dow Jones-index en winst voor de S&P 500 en de Nasdaq. Beleggers verkeren dus tussen hoop en vrees.

Het meest in het oog springende aandeel is misschien wel Bed Bath & Beyond, dat hoopt met een een emissie van $1 miljard het hoofd boven water te houden. Wordt het pompen of verzuipen? Analisten van Wedbush vrezen het laatste: zij zetten vandaag een koersdoel van... $0 op het aandeel.

Rentes lopen ietsje op

De Europese en Amerikaanse tienjaarsrentes lopen met enkele basispunten op, maar dat valt in het niet bij het geweld van gisteren. Alleen in Zwitserland en Groot-Brittannië gaat het wat harder. Maar zoals gezegd lijken techaandelen zich daar vandaag niets van aan te trekken.

(bron: Reuters)


De brede markt

 • De AEX (+0,09%) loopt aardig in de pas met de de Franse CAC 40 (-0,07%) en de Duitse DAX (-0,12%).
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) is iets gestegen naar 19,49 punten.
 • Wall Street koerst als volgt: S&P 500 (-0,03%), Dow 30 (-0,2%) en de Nasdaq (+0,3%).
 • De euro daalt 0,3% en noteert nu 1,07 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 
 • Goud (+0,2%) stijgt licht.
 • De olieprijs knalt omhoog: WTI met 3,1% en Brent met 2,4%.
 • Bitcoin (+0,07%) laat een klein plusje zien.

Verder op het Damrak

AMG steekt vandaag met kop en schouders boven de rest uit. TomTom navigeert zich naar de onderste regionen.

 • Adyen sluit de beursdag 0,82% lager, voorafgaand aan de cijferpublicatie.
 • AkzoNobel cijfert morgen ook en eindigt licht (-0,09%) in de min.
 • Beleggers lijken meer vertrouwen te hebben in de cijfers van ABN Amro morgen. Het fonds mocht althans 1,63% koerswinst bijschrijven.
 • AMG (+7,5%)lijkt te profiteren van een positief rapport van Citi.
 • TomTom (-5,9%) moest de winst van de afgelopen twee handelsdagen grotendeels prijsgeven.
 • Behalve Shell zaten ook andere oliegerelateerde aandelen in de lift. SBM Offshore won 0,9% en Fugro 1,1%.

Adviezen:

 • Shell: naar 30 GBP van 31 GBP en kopen - Jefferies
 • Prosus: naar € 98,30 van € 98,20 en kopen - Goldman Sachs
 • IMCD: naar € 168,50 van € 110,00 en houden - Kepler Cheuvreux
 • Aedifica: naar € 110,00 van € 130,00 en kopen - Berenberg

Agenda woensdag 8 februari 2023

Morgen is het na twee dagen van betrekkelijke stilte gedaan met de rust. De macro-economische agenda is niet zo spannend, maar het cijferseizoen gaat na een korte pauze vol gas verder. Drie Nederlandse beursfondsen openen bij het vroege ochtendgloren hun boeken over het vierde kwartaal: ABN Amro, AkzoNobel en Adyen. Maar ook de resultaten van Siemens, Total En SocGen zullen ongetwijfeld met belangstelling worden gevolgd.

Ook na sluiting van de beurs hoeft u zich niet te vervelen, want om 22 uur zijn Disney en Uber aan de beurt.

Hierbij voor de volledigheid de hele agenda:

 • 03.00 uur: VS, State of the Union
 • 07:00 uur: ABN Amro, cijfers vierde kwartaal
 • 07:00 uur: AkzoNobel, cijfers vierde kwartaal
 • 07:00 uur: Siemens, cijfers vierde kwartaal
 • 07:00 uur: TotalEnergies, cijfers vierde kwartaal
 • 07:00 uur: Société Générale, cijfers vierde kwartaal
 • 07:30 uur: Adyen, cijfers vierde kwartaal
 • 13:00 uur: VS, Wekelijkse hypotheekaanvragen
 • 13:00 uur: Yum Brands, cijfers vierde kwartaal
 • 16:00 uur: VS, groothandelsvoorraden, december
 • 16:30 uur: VS, wekelijkse olievoorraden
 • 22:00 uur: Disney, cijfers vierde kwartaal
 • 22:00 uur: Uber, cijfers vierde kwartaal

 

 

 

 

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt

Recente artikelen van Jasperien van Weerdt

 1. 22 mrt Slotcall: AEX +0,8%, maar vastgoed onderuit in aanloop Fed-besluit 4
 2. 21 mrt Vooruitblik Fed: welk signaal gaat Powell vanavond geven?
 3. 10 mrt Belastingaangifte 2022: 10 slimme bespaartips

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 jan de vakman 7 februari 2023 21:15
  Welkom in het slotcall peleton, Jasperien, ik ben van de ouwe stempel, daarom gaan in mijn gedichtje de mannen nog eerst, zij zijn nl het hoofd, oude wijsheid leert; mannen, daar moet je tegen kannen, want anders is het zo panne(beetje dialect), van vrouwen geldt, zij zijn de nek, om hen draait alles, daarom is het volgende echt waar; vrouwen!?, daar moet je van houwen!! en anders kan je er beter niet mee trouwen!!
  Ben je een collega van mijn buurvrouw, die houd heel veel van paarden en rijdt er ook vaak op, je hebt het namelijk over afgelopen rijdag??
  Jasperien, het smaakt naar meer, want je weet het liefde gaat door de buik, een vrouw die heerlijk koken kan is echt wel heel lekker!!
  Heh, vrouwen kunnen veel beter beleggen dan mannen, dat zijn op de beurs vaak van die zielige emotionele wezens, vrouwen nemen hun boodschappenlijstje mee en selecteren de koopjes uit en dat verklaart direct hun veel betere prestaties op de beurs, jij gaat de slotcall vast naar een nog hoger plan helpen!!, SUCCES!!!
 2. forum rang 7 jan de vakman 7 februari 2023 21:35
  Jammer, ik probeer nog altijd mijn buurvrouw te verleiden, om koperen hoeven, onder haar paarden te laten slaan, dat staat zo mooi, dan worden ze meer waard, het is natuurlijk een beetje eigen belang van mij, want koperen hoeven zouden veel sneller slijten en leveren bij Dalm veel meer op, helaas, dat zo uiterst belangrijke huishoudboekje( ook op de beurs), zal er wel de oorzaak van zijn, dat ik met ijzer tevreden moet zijn(arcelor)!!
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links