Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Koersen vastgoedfondsen in 2023
Beeld: iStock

Outlook 2023: Vastgoed blijft kwetsbaar

De vastgoedsector presteert de laatste maanden erg zwak. In 2022 heeft de MSCI World Real Estate ruim 25% in waarde verloren. 

Dat zien we terug op het koersverloop van de wereldwijde vastgoedindex. Lagere toppen in de MSCI World Real Estate signaleren verkoopdruk. Vastgoed heeft het afgelopen jaar zwaarder gehad dan anderen beleggingscategorieën.

Dat is opvallend, want vastgoed wordt doorgaans beschouwd als een relatief stabiele belegging die beursstormen goed moet kunnen doorstaan.  In 2020 en 2021 was het coronavirus mede debet aan de zwakke performance; afgelopen jaar had vastgoed te maken met extreme inflatie en torenhoge rentes. 

Overigens is de neergang in de vastgoedsecor al jaren aan de gang. Vooral door de opkomst van online winkelen was er steeds meer leegstand te zien, wat de vastgoedkoersen flink onder druk heeft gezet. 

Ook in 2023 kwetsbaar

Vooralsnog en bezien vanuit technisch perspectief lijkt vastgoed ook in 2023 een kwetsbare sector. Technisch zakken bijna alle vastgoedfondsen hard weg. Er is in de hele sector ruimte voor koersdruk, hoewel bij enkele individuele fondsen wel steun wordt genaderd.

In deze Outlook 2023 bekijk ik de vastgoedsector. Ik zoom in op MSCI World Real Estate Index, NSI (Nieuwe Steen Investments), WDP (Warehouses de Pauw), Unibail-Rodamco, Wereldhave, Unibail-Rodamco-Westfield, Vastned, het Franse Vastgoedfonds Klépierre en het Belgische vastgoedbedrijf Cofinimmo.

MSCI World Real Estate Index

De MSCI World Real Estate Index, die het koersverloop van de wereldwijde vastgoedmarkt weergeeft, ligt er zeer zwak bij. De dalende trend is intact. Er ligt steun rond 175,84 (bodem van 15 mei 2020). MSCI World Real Estate heeft weerstand rond 206,44 (de top van medio december 2022).

MCSI World Real Estate Index koers

NSI

NSI (Nieuwe Steen Investments), dat zich richt op de Nederlandse kantorenmarkt, oogt technisch bezien zwak.

NSI vormt rond €26,85 een lagere top onder de bodem van eind 2020. Deze oude steun fungeert thans als nieuwe weerstand. Zolang de koers hieronder blijft, oogt het technische beeld negatief. Er ligt steun op €17,33 (berekend koersdoel). De weerstand ligt rond €26,85 (de top van 11 november 2022).

Bij NSI laat het 200-daags voortschrijdende gemiddelde een zwak verloop zien, wat  een negatieve technische conditie weergeeft.

De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat NSI minder presteert dan de markt. De B.O.B.-indicator vergelijkt het koersverloop van NSI met het marktgemiddelde.

Aandeel NSI koers

WDP

Logistiek vastgoedfonds WDP (Warehouses de Pauw) richt zich op de ontwikkeling en verhuur van semi-industrieel en logistiek vastgoed. Het aandeel ligt er technisch bezien nog zwak bij. De dalende trend bewijst aanhoudende verkoopdruk. 

Er ligt steun op €25,10 (de bodem van 2 december 2022) en weerstand rond €29,20 (de top van 16 november 2022) 

De 200-dagenlijn van Warehouses De Pauw laat een neerwaarts verloop zien. Dit geeft een negatieve technische conditie weer. De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat WDP achterblijft bij de rest van de markt.

Aandeel WDP koers

Wereldhave

Wereldhave, dat investeert in Nederlandse winkelcentra, laat duidelijk een ander beeld zien. Wereldhave kruipt weer boven de koersbodem van eind 2021, waarmee de eerdere neerwaartse doorbraak wordt geneutraliseerd. Dit geeft aan dat het aanbod boven de markt afneemt.

De neerwaartse trend blijft wel geldig. Enkel boven de weerstand van €14,15 (de top van 18 november 2022) klaart het beeld op. De steun ligt relatief dichtbij, rond €10,30 (de bodem van 30 september 2022).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van Wereldhave laat een neerwaarts verloop zien. Dit wijst op een negatieve technische conditie. 

De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Wereldhave minder presteert dan de markt.

Aandeel Wereldhave koers

Unibail-Rodamco-Westfield

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield richt zich voornamelijk op de retailsector. Het bedrijf bezit winkelcentra in Europa en in de Verenigde staten. 

Unibail-Rodamco-Westfield laat een zijwaartse koersbeweging zien. De steun ligt rond €39,67 (de bodem van 30 september 2022) en de weerstand rond €55,87 (de top van 18 november 2022). Omdat er lagere koerstoppen worden gevormd, is de verkoopdruk blijkbaar nog niet uit de markt. Derhalve adviseren we voorzichtig te blijven.

De 200-dagenlijn van Unibail-Rodamco-Westfield laat een neerwaarts verloop zien. Dit geeft een negatieve technische conditie weer.

B.O.B. is zwak, wat suggereert dat Unibail-Rodamco-Westfield slechter presteert dan de markt.

Aandeel Unibail-Rodamco-Westfieldkoers

Vastned 

Vastned laat een zwak koersverloop zien. Omdat er lagere koerstoppen worden gevormd, is de verkoopdruk blijkbaar nog niet uit de markt. Derhalve adviseren we voorzichtig te blijven. De steun ligt rond €16,68 (de bodem van 30 september 2022) en de weerstand rond €22,15 (de top van 25 november 2022). 

Na een uitbraak boven de weerstand van €22,15 wordt €24,25 het volgende opwaartse koersdoel.

De 200-dagenlijn van Vastned laat een dalend verloop zien. Dit duidt op een zwakke technische conditie.

De B.O.B.-indicator is zwak. Dit suggereert dat Vastned slechter presteert dan de markt.

Aandeel Vastned koers

Klépierre

Bij het Franse Vastgoedfonds Klépierre houden kopers en verkopers elkaar in balans. Dit vertaalt zich op de grafiek in een zijwaarts gericht koersverloop tussen de steun van €16,43 (de bodem van 30 september 2022) en de weerstand van €23,25 (de top van 19 augustus 2022).

Na een uitbraak boven de weerstand van €23,25 wordt €26,88 het volgende opwaartse koersdoel. De 200-dagenlijn van Klepierre krult opwaarts. Dit duidt op een verbetering in de technische conditie.

De zwakke B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Klépierre minder presteert dan andere vastgoedfondsen. 

Aandeel Klépierre koers

Cofinimmo

Het Belgische vastgoedbedrijf Cofinimmo is recent verzwakt. Het fonds, dat zich focust op de Belgische kantorenmarkt, heeft begin 2022 het neutrale koersverloop van de voorgaande jaren neerwaarts verlaten. Hiermee is een dalende fase ingezet.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een neerwaarts verloop zien. Dit bevestigt de negatieve technische conditie.

De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Cofinimmo minder presteert dan de markt.

Aandeel Cofinimmo koers


Tostrams-website is vernieuwd

In het afgelopen jaar is hard gewerkt aan een nieuw platform voor Tostrams.nl. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast onze gebruikelijke technische analyses en alerts, ook het laatste beursnieuws bij ons te volgen.

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.


Meer Outlook 2023

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. De S&P500 staat aan het begin van een nieuwe bullmarkt
 2. Nederland-Frankrijk: 1-0
 3. De Europese bankensector staat te schudden

Gerelateerd

Reacties

130 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. BenR 3 januari 2023 09:02
  Zo'n 30 % van de (overheid?) kantoren voldoet per 1 jan 2023 niet aan het energielabel C.
  Helaas moeten die dan gesloten worden.. toch?
  en vervallen de belastingaanslagen over 2022 omdat de ambtenaren (nog meer) verplicht vrij zijn ;-)

  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 3 januari 2023 08:00:

  De eisen van de Overheid voor het verduurzamen van kantoorpanden en de onzekerheid wat de hypotheken gaan doen met eventuele hogere hypotheekrente zullen er debet aan zijn.
 2. forum rang 6 d' Aandelen ' 3 januari 2023 09:18
  quote:

  BenR schreef op 3 januari 2023 09:02:

  Zo'n 30 % van de (overheid?) kantoren voldoet per 1 jan 2023 niet aan het energielabel C.
  Helaas moeten die dan gesloten worden.. toch?
  en vervallen de belastingaanslagen over 2022 omdat de ambtenaren (nog meer) verplicht vrij zijn ;-)

  [...]
  Met een warm vest of trui kan sowieso de temperatuur naar 17 graden Celsius, toegeven het is even wennen aan die temperatuur maar dat scheelt alleen al bij de Overheid miljoenen kubieke meters gas.
  Spreek uit ervaring en doe dit uit solidariteit met de mensen die in de problemen komen met hun energiekosten en bovendien levert het mij een enorme besparing op die ik graag wil delen.

  Bij de bouw of verbouw van gebouwen moet duurzaamheid op de eerste plaatst staan maar alles op zijn tijd, de termijn daarvoor is nu veel te kort.
 3. forum rang 7 Doptieman 3 januari 2023 09:32
  Nieuws. Futures op de AEX wijzen ongeveer een uur voor de opening op een
  verlies van ruim 0.5 %!!!
  Beurs start wrs met winstnemingen..

  Gelukkig zat de berichtgeving er finaal naast en staat de AEX
  na 20 minuten handel rond de 708!! en dat is 1 % hoger ipv 0.5 % lager !!
  Dat nieuws kan je dus ook maar beter negeren of aan je laars lappen.

  Dit is wel goed voor mijn januari calls die vrijdag nog helemaal leeggelopen waren
  bij AEX 688 !! Nu alweer 708.... Pump it Up !!
 4. Jopieklaploper 3 januari 2023 09:58
  De beurs is 2023 op verbluffend goede wijze begonnen, dit belooft wat voor 2023 en dat is helemaal terecht!!

  De beurs gaat dit jaar 45% stijgen naar 1050 punten vanwege een gigantisch groeiende economie. Dankzij overheden (Rutte, kaag GROTE KLASSE, Biden Harris en het democratische team GROTE BEWONDERING EN DE GROOTSTE KLASSE!!!), centrale banken (Lagarde ECB en haar team grote klasse!!! en Powell en zijn team (FED) grote klasse gaat de koopkracht exploderen. De ecconomie draait als een tierelier en het geld klotst tegen de plinten.

  Het gaat gewoon goed en dat moeten we vieren!!!. Hulde voor de EU (Timmermans, van Der Leyden en hun team grote klasse!!) gaan we de biodiversiteit en het klimaat samen redden door 100% over te gaan op groen, electrisch en duurzaam.

  Ook dit jaar gaan we beginnen met de invoer van CBDC (central bank digital currencies) dit is goed nieuws voor iedereen omdat we dan eindelijk kunnen meten wat we uitgeven en waaraan we het uitgeven zodat er bijsturing kan komen vanuit de centrale banken voor ons consumptiegedrag zodat dit op een duurzame koers kan worden gestuurd. Mensen die zich goed gedragen kunnen zodoende worden beloond en wie zich slecht gedraagd (bijv. veel reist en veel vleeseet) kan worden bestraft.

  We leven in de mooiste tijd ooit en dat moeten we vieren
 5. forum rang 7 Doptieman 3 januari 2023 09:59
  quote:

  Doptieman schreef op 3 januari 2023 09:32:

  Nieuws. Futures op de AEX wijzen ongeveer een uur voor de opening op een
  verlies van ruim 0.5 %!!!
  Beurs start wrs met winstnemingen..

  Gelukkig zat de berichtgeving er finaal naast en staat de AEX
  na 20 minuten handel rond de 708!! en dat is 1 % hoger ipv 0.5 % lager !!
  Dat nieuws kan je dus ook maar beter negeren of aan je laars lappen.

  Dit is wel goed voor mijn januari calls die vrijdag nog helemaal leeggelopen waren
  bij AEX 688 !! Nu alweer 708.... Pump it Up !!
  Herstel 09.55 AEX 711 !! en doorrrrrr gewoon omdat het kan...
 6. Ole In het Berenbos 3 januari 2023 10:03
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 3 januari 2023 08:00:

  De eisen van de Overheid voor het verduurzamen van kantoorpanden en de onzekerheid wat de hypotheken gaan doen met eventuele hogere hypotheekrente zullen er debet aan zijn.
  Goedemorgen Daan,

  Label C verduurzamen kantoorpanden wordt heel vaak verkeerd geïnterpreteerd.
  Veel kantoorpanden zijn namelijk voor de wet geen kantoorpand.
  Het bevoegd gezag dat deze maatregel moet controleren heeft dan ook geen idee waar ze meebezig zijn.

  Daarbij is het zo dat de vastgoed verhuurders er alles aan zullen doen om de kosten voor het verduurzamen van hun vastgoed bij de huurders neer te leggen...

  m.a.w. veel faillissementen de komende periode.

  Gr
 7. Jopieklaploper 3 januari 2023 10:13
  quote:

  Smurf In het Berenbos schreef op 3 januari 2023 10:03:

  [...]

  Goedemorgen Daan,

  Label C verduurzamen kantoorpanden wordt heel vaak verkeerd geïnterpreteerd.
  Veel kantoorpanden zijn namelijk voor de wet geen kantoorpand.
  Het bevoegd gezag dat deze maatregel moet controleren heeft dan ook geen idee waar ze meebezig zijn.

  Daarbij is het zo dat de vastgoed verhuurders er alles aan zullen doen om de kosten voor het verduurzamen van hun vastgoed bij de huurders neer te leggen...

  m.a.w. veel faillissementen de komende periode.

  Gr
  Het is beter dat we meteen verplicht label A of B invoeren voor alle woningen en kantoorpanden. Woningen en kantoorpanden die niete kunnen worden verduurzaamd naar A of B moeten worden afgebroken.
130 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.