Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rente en huizenprijzen in 2023: dit kunnen we verwachten

Rente en huizenprijzen in 2023: dit kunnen we verwachten

Net als ieder jaar mag ik weer voorspellen wat komend jaar (2023) de huizenprijzen en de hypotheekrente gaan doen. Alvorens mijn voorspelling te geven, even een terugblik op mijn voorspelling voor 2022.

Voorspelling huizenmarkt en hypotheekrente voor 2022

Vorig jaar schreef ik: 'De hypotheekrente zal in 2022 wel iets stijgen (niet meer dan 0,5%). Het zal zeker niet veel zijn. Bovendien zal het geen invloed hebben op de huizenprijzen. Er zijn te veel banken die graag een hypotheek willen afsluiten. De visvijver wordt echter steeds kleiner. Het is dus “vechten” om een visje te vangen in 2022. De huizenprijzen zullen ook in 2022 verder stijgen. Ik verwacht dat de gemiddelde prijs van een bestaande woning naar de €500.000 gaat. Dit betekent dat voor nieuwbouwwoningen de gemiddelde prijs rond €580.000 wordt.

Mijn voorspelling voor 2022 is totaal niet uitgekomen. Ik kan ook zeggen dat ik de plank volledig mis heb geslagen. Natuurlijk is er een goede reden voor, namelijk de oorlog tussen Oekraïne en Rusland.

Niemand had ook kunnen voorspellen dat de inflatie (meer dan 10%). zo enorm zou oplopen. Bovendien is de hypotheekrente gestegen naar boven de 4%. Hieronder een overzicht van de hypotheekrentes van rentevaste periodes 1, 10 en 20 jaar van 2022 voor hypotheken met NHG.

hypotheekrente 1 10 20 jaar

Bron: ActueleRentestanden.nl

Voorspelling voor 2023

Wat gaat 2023 ons brengen? Ik verwacht een slecht jaar voor de makelaars en hypotheekadviseurs. De oversluitmarkt is nu echt “over en sluiten” vanwege de hoge hypotheekrente.

Starters hebben het moeilijk, omdat zij door de hogere hypotheekrente een hogere bruto / netto maandlast krijgen. Bovendien hebben veel huizenbezitters te maken met een hoge energierekening en door de hoge inflatie zijn ook de boodschappen flink duurder geworden.

Voor doorstromers met een goede verhuisregeling zijn er zeker goede mogelijkheden. De maximale hypotheek op hetzelfde inkomen wordt in 2023 lager dan in 2022, maar veel werknemers krijgen wel een (flinke) loonsverhoging.

Huizenprijzen dalen met 10%

Ik verwacht dat de huizenprijzen met 10% gaan dalen. Deze daling is nodig om koopwoningen meer betaalbaar te krijgen.

Hypotheekrente ook iets omlaag

De hypotheekrente zal ook wat gaan dalen, maar dit zal niet veel zijn. Mijn verwachting is: maximaal 0,5%. Hierdoor zal de rente voor hypotheken met NHG met een rentevaste periode van 20 jaar weer onder de 4% komen.

hypotheekrente

Jaar van de duurzaamheid

2023 kan verder het jaar worden van de duurzaamheid. Veel huizenbezitters zijn zeker bereid om geld te investeren om zo hun energierekening betaalbaar te houden.

Het is spijtig dat banken niet onderhands een bedrag van bijvoorbeeld €10.000 (in depot) lenen aan iedere huizenbezitter die een hypotheek heeft lopen, voor aanschaf van zonnepanelen. De kosten voor zo'n hypotheek zijn een paar tientjes per maand, terwijl hiermee de energierekening met een paar honderd euro per maand verlaagd kan worden.

Nu moeten huizenbezitters een extra hypotheek afsluiten, waarbij ook extra kosten (paar duizend euro) worden gemaakt, zoals advieskosten hypotheekadviseur, notariskosten en taxatiekosten.

Bouw van nieuwe woningen

De doelstelling van het kabinet is om jaarlijks 100.000 woningen te bouwen. Met een beetje geluk zal in 2023 de helft gehaald worden. De grondprijzen en de prijzen van het bouwmateriaal zijn hoog, waardoor ik niet verwacht dat er voor starters veel woningen gebouwd gaan worden.

Om een goede doorstroming te krijgen, is het wel noodzakelijk dat starters een betaalbare koopwoning kunnen kopen. Bovendien moeten kopers van nieuwbouwwoningen heel goed oppassen omdat er steeds meer gekke dingen in de koopovereenkomsten staan. De financiële gevolgen zijn enorm voor kopers die zomaar tekenen.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

 1. 15 sep NRVT wil af van desktoptaxaties 1
 2. 01 sep Zijn zonnepanelen nog aantrekkelijk? 11
 3. 18 aug Aankoopmakelaar en hypotheekadviseur inschakelen? Maak duidelijke afspraken! 1

Gerelateerd

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. gerard66 27 december 2022 11:40
  Huizen bouwen voor starters is precies de verkeerde weg. Toen er 10 jaar geleden veel aanbod van huizen was en weinig vraag, werkte dat perfect. Door de starters, kwam de doorstroming op gang.

  Nu is het andersom, er is veel vraag en weinig aanbod (en weinig nieuwbouw). Als je nu bouwt voor ouderen en luxe woningen, dan vergroot je het aanbod veel meer. Degenen die dan verhuizen, laten ook weer een woning op de markt komen en zo ontstaan er treintjes van verkopen en (huur)huizen die beschikbaar komen. Dan leidt 1 nieuwbouwwoning misschien wel tot 4 woningen die op de markt komen ipv 1 starterswoning.
 2. forum rang 4 StoplossBurner 27 december 2022 11:51
  quote:

  BultiesBrothers schreef op 27 december 2022 10:41:

  Waarom zouden hypotheekrentes licht gaan dalen, als de ECB nog niet klaar is met haar renteverhogingen?
  zoals Knot bepleit.
  Omdat de ECB rente minder gaat stijgen dan de markt momenteel voorzien heeft. Dan zou de hypotheekrente kunnen gaan dalen. Blijft de inflatie langer hoog en hardnekkig, dan zal deze voorspelling van Jos niet kloppen.

  De huizenmarkt is en blijft een drama voor starters, ook historisch gezien. Hogere startsalarissen kan gedeeltelijk soelaas brengen, of kunstmatige ingrepen waarbij je belasting op arbeid gekoppeld wordt aan het aantal jaren huizenbezit of andersoortige gekunstelde opties. Mocht de rente juist weer zakken tot 3% voor 10 jaar dan is de huidige huizenprijsdaling ook weer tot een halt geroepen.
 3. forum rang 5 Zaphod Beeblebrox 27 december 2022 12:30
  De Nederlands huizenmarkt is al heel lang heel duur, net als in alle andere Westerse landen. Ik geloof dat Canada en Nieuw Zeeland de kroon spannen. Dat is niet zo vreemd als de rente al 40 jaar daalt, ofschoon daar nu een draai in lijkt te zijn gekomen. Misschien dat de huizenprijzen nog wat verder stijgen, wie zal het zeggen, de grote stijgingen zijn geweest, lijkt me. Wie het principe 'laag kopen, hoog verkopen' huldigt kan beter wat in de Oekraïne op de kop tikken.
 4. forum rang 7 jowi 27 december 2022 12:59
  Mij lijkt dat er steeds meer mensen een lagere hypotheek kunnen krijgen. Er steeds meer mensen komen die de lasten niet kunnen betalen (hogere kosten lening en energie en inflatie op andere goederen en diensten).
  M.i. betekent dit minder vraag en meer aanbod tenzij de prijzen goed zijn. Een daling van 5-10% is dan natuurlijk een lachterje.

  Begrijp wel dat Knot en overige economen niet te negatief willen zijn. Ik verwacht een gemiddelde daling van tenminste 25% tot 30% uiteraard afhankelijk van het segment.
 5. Jos Koets 27 december 2022 20:38
  quote:

  RobS schreef op 27 december 2022 20:03:

  Beste Jos,

  Ik weet niet in wat voor een woning jij woont maar ik vind het kort door de bocht dat men honderden € per maand kan besparen op de energierekening!
  Beste,

  Mijn stroomverbruik per maand is 450 kWh. Ik betaal nu 0,90 per kWh (Vattenfall). Dit is maandelijks 405 euro. Ik reken dan even de vaste kosten niet mee. Over een paar maanden heb ik zonnepanelen die totaal 4.500 kWh opwekken in een jaar. Hierdoor zal mijn rekening 67,50 euro per maand worden als de 0,90 van toepassing blijft. In 2023 is er nog een prijsplafond. Ik ga in mijn berekening uit dat deze in 2024 niet van toepassing is.

  Gr. Jos Koets
 6. ING kenner 28 december 2022 00:27
  Jos, leuke reclame voor zonnepanelen maar je weet toch wel dat de salderingsregeling miv 2025 er vanaf gaat?
  Dan heb jij flink geïnvesteerd in je panelen maar mag je in de koude en donkere maanden flink duur energie inkopen, weg is je rendement op je panelen. Ik mis echt de lange termijn visie hierin en je zal zien dat je investering heel laag zal renderen.
 7. forum rang 7 wiegveld 28 december 2022 11:52
  quote:

  Jos Koets schreef op 27 december 2022 20:38:

  [...]

  Beste,

  Mijn stroomverbruik per maand is 450 kWh. Ik betaal nu 0,90 per kWh (Vattenfall). Dit is maandelijks 405 euro. Ik reken dan even de vaste kosten niet mee. Over een paar maanden heb ik zonnepanelen die totaal 4.500 kWh opwekken in een jaar. Hierdoor zal mijn rekening 67,50 euro per maand worden als de 0,90 van toepassing blijft. In 2023 is er nog een prijsplafond. Ik ga in mijn berekening uit dat deze in 2024 niet van toepassing is.

  Gr. Jos Koets
  Er zijn wat mitsen;
  De saldering idd
  De stroomprijs nu er door iedereen fors geinvesteerd wordt in zon en wind
  De manier hoe je je investering van de panelen en de installatiekosten in de berekening meeneemt. 4500 kw kost al snel 5-6000€.
  ( ook paneelprijzrn zijn fors hoger geworden door de inflatie)
  prijsplafond heeft ook invloed idd.
  ken uw huis niet noch of u electrische auto heeft, maar kritische blijk op verbruik lijkt mij goedkoopste optie. Reststroomverlies.

  Bij Frank.nl betaal ik dagprijzen en die zijn vandaag resp 1,47 kub gas en 17,3 cent per KWH incl BTW en ov kosten.
  Dus dat advies krijgt u gratis terug, stap over
 8. Jos Koets 28 december 2022 16:41
  quote:

  ING kenner schreef op 28 december 2022 00:27:

  Jos, leuke reclame voor zonnepanelen maar je weet toch wel dat de salderingsregeling miv 2025 er vanaf gaat?
  Dan heb jij flink geïnvesteerd in je panelen maar mag je in de koude en donkere maanden flink duur energie inkopen, weg is je rendement op je panelen. Ik mis echt de lange termijn visie hierin en je zal zien dat je investering heel laag zal renderen.
  Beste,

  Ik heb nog een column liggen over zonnepanelen waarbij ik de salderingsmethode helemaal hebt uitgewerkt met rekenvoorbeelden. Met daarbij nog wat attentiepunten zoals erfgrens, no go zone etc... Publicatie zal wel plaatsvinden in januari / februari. Uit die column komt ook de conclusie of het nog wel verstandig is in diverse situaties om zonnepanelen te nemen.

  In America zijn ze nu bezig met windenergie (mini windgenerator). Deze kan je op een plat dak plaatsen. Kost maar een paar duizend euro maar wekt wel veel stroom op. In Nederland waait het bijna altijd.

  Gr. Jos
 9. forum rang 7 wiegveld 30 december 2022 17:32
  De gekte van het overheidsbeleid en de plafonds geillustreerd.
  www.volkskrant.nl/economie/dure-energ...
  Probleem zijn de energiebedrijven die door de marktwerking aan de consumentenkant en straks ook bij de financiele onbenul Jetten aan de overheidskamt miljoenen wegtrekken, elke dag weer.
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links