Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Outlook 2023: energiemarkten doven uit

Outlook 2023: energiemarkten doven uit
Beeld: iStock

De olieprijzen gaan, na een wisselvallig jaar, door het putje. Kunnen we nog verder omlaag?

Na een rommelig jaar staat de koers voor een vat Brent-olie amper hoger dan aan het begin van het jaar. Dat geldt ook voor de koers van Light Sweet. 

Maar gemeten vanaf de hoogtepunten dit jaar is het beeld volledig anders. Brent noteerde begin maart een intraday high van $133,12 en staat nu ruim 37% lager. De koers van Light Sweet is vanaf het jaar-high rond $128,88 ruim 38% gedaald. 

Energie door het putje

Ook gasprijzen hebben een flinke terugval achter de rug. De aardgasprijs heeft een flinke klap gemaakt. Na een intraday high rond $9,88 is de koers snoeihard gedaald naar $5,12 nu, bovendien is de uptrend van de aardgasprijs gebroken.

De Dutch TTF Gasfuture stond medio augustus op €346,52/MWh en deze week op €82,97/MWh. Daarmee is deze cruciale energieprijs bijna driekwart in waarde gedaald. Bovendien nadert de gasprijs nu de niveaus van voor de Russische inval in Oekraïne.

Technisch lijkt het er nog niet op dat de bodems op de energiemarkten zijn bereikt.

Dit zijn de belangrijkste lange termijn technische signalen op de energiemarkten:

 • Alle energiemarkten noteren onder hun 200-dagenlijn
 • Op elke energiemarkt is de 200-dagenlijn neerwaarts gedraaid
 • Alle lange termijn uptrends liggen achter ons

De zwakte op de energiemarkten zien we terug in de grafieken: zowel de olie- als de gasprijzen bewegen al maanden in een neerwaartse trend

Technisch perspectief voor 2023

Op basis van de technische plaatjes is de inschatting dat de bodem in de olieprijzen nog niet is bereikt. Kortom, geen positieve prognose voor 2023.

De neerwaartse ontwikkeling van de energieprijzen is uiteraard wel goed nieuws voor beleggers. Ten eerste valideren lagere koersen van olie en gas de signalen van een top in de inflatie. Bovendien zullen centrale banken hierdoor mogelijk iets soepeler zijn in hun rentebeleid. En indirect kunnen aandelenbeleggers profiteren van lagere energieprijzen. Ik kom hier in een volgende Outlook 2023 op terug

Brent moet de top van begin november rond $99,45 zien te breken om de neerwaartse tendens te verlaten. Light Sweet dient de horde rond $93,73 (de top van 11 november) te breken, om uit de dalende trend te komen. 

Natural Gas heeft weerstand rond $9,43 (gevormd op 10 juni) boven zich, die een herstel dwarsboomt. De Dutch TTF Gasfuture kan verder omlaag indien de meibodems breken.

In de outlook voor 2023 bekijk ik de energiemarkten. 

Brent-olie is nog niet op de bodem

De koers van Brent-olie is serieus verzwakt nadat de uptrend is verlaten. Een patroon van lagere toppen en lagere bodems is op de grafiek zichtbaar, hetgeen duidt op aanhoudende verkoopdruk.

Zolang de Brent-prijs binnen de dalende trend fluctueert, blijven we voorzichtig. Er ligt steun rond $66,72 (de bodem van 3 december 2021). De weerstand bevindt zich rond $99,45 (de top van 11 november).

Op korte termijn is wel wat herstel mogelijk, na de felle daling.

De 200-dagenlijn draait neerwaarts. Dit duidt op een verzwakking in het technische plaatje.

 

Light Sweet laat uptrend achter zich

Light Sweet olie weet niet te overtuigen. Ten eerste is de uptrend gebroken. Bovendien signaleren lagere toppen en bodems verdere verkoopdruk.

Op korte termijn houden we rekening met lagere koersen. Er ligt steun rond $62,97 (de bodem van 3 december 2021). Light Sweet heeft weerstand rond $93,73 (de top van 11 november).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een dalend verloop zien. Dit signaleert een zwakke technische conditie.

 

Bij Natural Gas verslechteren de technische omstandigheden

Natural Gas heeft eerder de uptrend gebroken. Nu de gasprijs bovendien een lagere top neerzet op $7,34 verzwakt het plaatje verder. Er ligt steun op $3,56 (de bodem van 31 december 2021). De weerstand ligt rond $7,34 (de top van 2 december).

De 200-dagenlijn van aardgas draait omlaag. Dit duidt op een verslechtering in de technische omstandigheden.

 

Dutch TTF Gasfuture test bodems van mei 

De Dutch TTF Gasfuture is met de daling onder neklijn A technisch verzwakt. Hiermee is een Hoofd&schouderformatie neerwaarrts voltooid. Op langere termijn zou de gasprijs nog verder kunnen dalen. De koers van de Dutch TTF Gasfuture nadert nu wel de bodems van mei. 

Op korte termijn kan er derhalve sprake zijn van wat stabilisatie, mede gezien de spectaculaire daling van de afgelopen weken, maar de tendens blijft naar onderen gericht.

Tostrams-website is vernieuwd

In het afgelopen jaar is hard gewerkt aan een nieuw platform voor Tostrams.nl. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast onze gebruikelijke technische analyses en alerts, ook het laatste beursnieuws bij ons te volgen.

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 29 sep Kunnen verzekeraars de rake klappen omzetten in fraaie comebacks? 79
 2. 28 sep Europese banken technisch nog niet uit de problemen 60
 3. 27 sep Rentes zetten opmars voort 73

Gerelateerd

Reacties

145 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Jopieklaploper 27 december 2022 09:19
  De daling van de energieprijzen (voor 2023 komt een verdere daling van rond de 60%) is een gigantische opsteker voor de welvaart, koopkracht en economiesche groei. Dankzij deze daling gaat de koopkracht van de gemiddelde Nederlander 6,7% of meer omhoog. Dankzij het beleid van centrale bankiers (Powell, Lagarde en hun team GROTE KLASSE!!!) zal hierdoor de inflatie namelijk gigantisch gaan afnemen en dit is goed nieuws voor iedereen. Ook andere goederen en producten zullen hierdoor een gigantische prijsdaling laten zien want energie is nodig voor de productie van alles.

  De economie draait als een tierelier en het geld klotst tegen de plinten, het gaat gewoon goed en dat moeten we vieren. Dit alles dankzij het beleid van het kabinet (Rutte en Kaag en hun team GROTE KLASSE!!!!)

  We leven in de mooiste tijd ooit en dat is een groot eindejaarsfeest meer dan waard (zonder vuurwerk en volledig gevaccinneerd uiteraard!!!!)
 2. vliegend circusss 27 december 2022 09:39
  Alles goed en wel maarreh... die crash hè, die zou komen, eerst in 2021 maar toen toch in 2022, jeweetwel, met dat achtbaankarretje.... van onze één met het universum zijnde vereenzaamde pensionado (ook nooit te beroerd om een aardbeving te voorspellen of een willekeurige andere natuurramp)..

  Heb ik die gemist?
 3. forum rang 7 PietKeizer 27 december 2022 09:58
  quote:

  vliegend circusss schreef op 27 december 2022 09:39:

  Alles goed en wel maarreh... die crash hè, die zou komen, eerst in 2021 maar toen toch in 2022, jeweetwel, met dat achtbaankarretje.... van onze één met het universum zijnde vereenzaamde pensionado (ook nooit te beroerd om een aardbeving te voorspellen of een willekeurige andere natuurramp)..

  Heb ik die gemist?
  je bedoelt die COG van hem, CrashOhneGarantie?
145 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links