Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (731,74)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

Hoger 47,03%
Lager 52,97%

De markten staan zo langzamerhand op een kruispunt en voor de keuze

De markten staan zo langzamerhand op een kruispunt en voor de keuze
Beeld: iStock

De AEX-indicatie is -0,2% na een wat nikserig New York en een collectief rood Azië. De agenda is vrijwel leeg, maar om 14:30 zijn er wel Amerikaanse arbeidsmarktcijfers: het Payroll Report.

 • Europese en Amerikaanse futures openen allemaal rond nul, veelal er net onder, maar het stelt niks voor 
 • In Azië kleurt alles een paar tienden rood, maar de Nikkei 225 en Kospi moeten wel 1,6% en zelf 1,8% terug
 • De volatiliteit (CBOE VIX Index) staat voor het eerst deze zomer onder 20, -3,6% op 18,4
 • De dollar ligt vlak op alweer 1,053
 • Zelfs goud, olie en crypto kleuren net als aandelen allemaal net een tikje rood

De rentes houden zich nog gedeisd, nadat er gisteren weer eens een tien basispunten sloopkogel doorheen ging:


Kijk die euro eens, EUR/USD is terug op 1,05. Ook recessiedreiging in de VS en een minder havikse Fed, de dollar is haar edge even kwijt:


Zijn er trouwens nog wensen voor Sinterklaas?

Het wordt in ieder geval een rustige Sinterklaas, want de volatiliteit staat voor het eerst sinds de zomer weer onder officieuze onrustgrens 20:


Het beeld van de AEX is aardig opgekikkerd, maar nu? Vinger opsteken wie ook, al is het maar onwillekeurig met de ogen, een horizontaal lijntje trekt over de huidige top en die uit augustus en april.


Winstverwachtingen en waardering zitten echter niet mee. Ik kan me niet voorstellen dat de AEX op korte termijn nog veel upside heeft, maar er heeft wel vaker iets op het bord gestaan wat ik mij niet kon voorstellen. 


Het lijkt er steeds meer op dat China haar Covid-19 politiek versoepelt. Dit is de Hang Seng die al bijna twee jaar in een vreselijke bear market zit. Dit kan een kans zijn voor wie nog in China wil beleggen.


Het cijfer van de dag is het Amerikaanse Payroll Report, werkgelegenheidscijfers over november. Duimen maar weer voor een tegenvaller. Want krappe arbeidsmarkt, inflatie en rente - dat verhaal. Verder is er echt nul nieuws op het Damrak. Niks.


Tot slot nog een kijktip

Schakel vanmiddag of zondagochtend even in bij beleggingstalkshow Bulls & Bears. Mijn IEX-collega Niels Koerts is daar te gast en zal het hebben over maaltijdbezorgers, fastfoodrestaurants en de uitspraken van Powell. Bulls & Bears ziet u vrijdag 16:30 op RTL-Z  en zondag 10:00 op RTL7.

Nieuws, advies, shorts en agenda

Het belangrijkste ABM Financial nieuws sinds het Amsterdamse slot gisteren.

 • 08:04 Afwachtende opening AEX voorzien in aanloop naar banenrapport
 • 07:37 'Positieve boodschap Heineken'
 • 07:22 Arcadis rondt overname DPS Group af
 • 07:07 Europese beurzen openen naar verwachting licht lager
 • 06:55 Beursagenda: Nederlandse bedrijven
 • 06:55 Beursagenda: buitenlandse fondsen
 • 06:55 Beursagenda: macro-economisch
 • 01 dec Wall Street sluit lager in aanloop naar banenrapport
 • 01 dec Beursupdate: AEX op Wall Street
 • 01 dec Olieprijs stijgt verder
 • 01 dec Wall Street koerst lager
 • 01 dec Europese beurzen sluiten hoger

De AFM meldt deze shorts:

De agenda:

00:00 Heineken - Beleggersdag (tweedaags)

07:00 Consumentenvertrouwen - November (Jap)
08:00 Handelsbalans - Oktober (Dld)
11:00 Producentenprijzen - Oktober (eur)
14:30 Banengroei en werkloosheid - November (VS)

En dan nog even dit

Groei beter dan defensief, risk-on dus. Dow Jones component Salesforce deed wel -8,3% op Q3's en da's een middenmoter wat indexgewicht betreft

Intussen in China:

Want China en India:

Komt dit ook nog bij:

Citaat:

 • Tesla CEO Elon Musk led an event to kick off deliveries of the company’s Semi, a heavy-duty electric truck, on Thursday.
 • Tesla first showed off the design of the Semi in late 2017. It began producing the trucks in Nevada this year.
 • Tesla Semi is not the only fully electric Class 8 vehicle on offer at this point. Competitors include Volvo, Daimler and even Nikola.

Na Elon Musk:

Apple heeft meer issues:

Kan ie ook twitteren?

Goede vraag:

Bedrijven die het niet goed doen in de publieke opinie, zeg maar.

Dé aandelen van 2022, of ze het ook van 2023 worden, is wat anders:

Duidelijk:

Iets voor u? Is weer eens wat anders.

Veel plezier en succes vandaag.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 14:15 Vooruitblik: Big Damrak, Big Tech, Big Central Banks en Big Buffett 1
 2. 27 jan Ook nog ASML, het vliegt weer aan alle kanten uit de bocht voorbeurs 8
 3. 26 jan Heftig allemaal, deze morning call moet u gewoon lezen 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. [NL]HardcoreHolland 2 december 2022 09:01
  quote:

  schreef:

  Vinger opsteken wie ook, al is het maar onwillekeurig met de ogen, een horizontaal lijntje trekt over de huidige top en die uit augustus en april.
  Je kunt het ook anders brengen en de lijn trekken over de top van januari en de top van augustus.... Dan is er nu sprake van een uitbraak ;)
 2. forum rang 5 theo1 2 december 2022 11:15
  quote:

  UlyssesJF schreef op 2 december 2022 09:36:

  Voor de podcast als ik nog op tijd ben! (Die ik altijd met veel plezier luister!): ik heb alleen aandelen en ETFs in mijn portefeuille: moet ik als 31-jarige beginnen met obligaties en zoja hoe?
  Je moet helemaal niks. Wat je doet, dat bepaal je zelf. Je moet je door niemand op de kop laten zitten.

  Zelf ben ik in de 50 en ik heb geen obligaties en nooit gehad ook. Ik heb trouwens wel een eigen huis dat zowat in waarde is verdubbeld en een grotendeels afbetaalde hypotheek, dus dat maakt het wel wat gemakkelijker praten natuurlijk.

  Je moet bedenken dat obligaties het best presteren als je begint met een hoge rente die dan vervolgens structureel daalt. De periode van ruwweg 1975 tot 2010 was een gouden periode voor obligaties. Het begon met een Fed rente van boven 10% die daalde naar bijna 0%. Dat betekent dat je voor vele jaren een hoge rente hebt vastgezet terwijl de koersen van de obligaties ook nog structureel stijgen. Dalende rente is stijgende koers bij obligaties. Nu beginnen we met een rente van net iets boven 0. Langdurig structureel dalen lijkt me dan uitgesloten. De rente kan min of meer stabiel blijven ergens rond de 2 of 3% maar dat lijkt me het best case scenario.

  Je kan natuurlijk avontuurlijk gaan worden met junk bonds en gespecialiseerde objecten als inflatie-gelinkte obligaties of preferente aandelen, maar ik maak uit de vraag op dat het je meer gaat om het klassieke concept van staatsobligaties om de waarde van je beleggingen te stabiliseren. Dat zou je kunnen bereiken, maar ik verwacht niet dat je veel rendement gaat maken op staatsobligaties. Het lijkt mij een beetje dood geld.
 3. UlyssesJF 2 december 2022 12:28
  Goeie tips, dankjewel! Het is inderdaad ingegeven vanuit idee om beleggingen te stabiliseren. Je ziet vaak van die tips voor 60/40 of 80/20 portefeuilles (aandelen vs obligaties), maar ik snap wat je zegt dat dat eigenlijk niet van deze tijd is.. Tegelijk is cash geld ook dood geld en is alles in aandelen ook weer veel risico...
 4. forum rang 7 handyman6 2 december 2022 14:56
  Ik sta er iets anders dan Theo1 al ben ik het grotendeel wel eens met dat hoge rente/ beste rendement in oblies verhaal. Omdat ik al meer dan 25 jaar die 50% vd porto in oblies aanhoud,is nml niet zozeer voor het rendement als wel voor zekerheid.Dat je bij evt crash niet alles kwijt bent,want oblies doen het dan redelijk goed en dat je dan niet fijn in kunt stappen,als de turnaround plaatsvindt op de beurzen.Oblies als spaarpot.
  Vol in aandelen,opties ea derivaten spul,evt ook nog met margin ,was in vorige eeuw en eerste 10 jaar na 2000, bij een crash ,vaak je faillissement.
  Nu laat de fin wereld crashes niet meer toe ,lijkt het,dus zijn obligaties minder opportuun.
  Maarja,oude gewoontes hè.....
 5. forum rang 5 theo1 2 december 2022 15:54
  @handyman6
  Het is een beetje een kwestie van persoonlijke voorkeur. Zelf heb ik de dot com bust, de kredietcrisis en de Oekraïne oorlog meegemaakt en altijd vol in aandelen. Je kan flinke dips hebben, maar ze zijn er altijd weer bovenop gekomen met overall een goed rendement. Maar ja dus, je kan behoorlijke dips hebben. Je moet tegen een -40% jaar kunnen. Als je daar onrustig van wordt, moet je niet mij gaan imiteren.

  Het scheelt natuurlijk enorm in welke aandelen je zit. Ik doe in losse aandelen maar mijn stijl is vrij conservatief. Ik ga niet vol in verliesgevende startups, biotech en dat soort dingen. Het meest avontuurlijke dat ik heb is Besi. Met opties doe ik zo goed als niks, soms schrijf ik een gedekte call voor een paar tientjes gratis cash maar meer dan dat is het niet. De vraagsteller zegt dat hij bijna helemaal in ETF's zit. Dan ben je wel dusdanig breed gespreid dat je nooit helemaal weggevaagd wordt. Je kan er rustig vanuit gaan dat bij ons leven de AEX of de S&P niet naar nul zal gaan. En als dat wel gebeurt, is geld niet je grootste probleem.

  Maar nogmaals, het is een kwestie van stijl. Je zegt zelf dat je die obligaties niet hebt voor het rendement maar voor stabiliteit. Dat is een valide afweging. Ik doe dat niet, dat is mijn afweging. Vandaar dat ik zeg dat hij niks moet.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links