Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: De rally houdt stand

Slotcall: De rally houdt stand

Het is Thanksgiving en dan weet u eigenlijk al dat het een rustige beursdag is geworden. Wall Street is gesloten en dan nemen de handelaren in Europa meestal ook een dagje vrij. De handelsvolumes liggen daardoor aanzienlijk lager dan gemiddeld. Uiteindelijk sleept de AEX er een keurige plus uit van 0,2%.

De bewegingen zijn redelijk beperkt. Het verschil tussen het hoogste- en laagste punt van de dag is iets meer dan 6 punten. Het is dit jaar weleens spannender geweest. Sowieso zien we de markten de laatste weken wat tot rust komen.

Meevallende IFO-index

Het rentespook geraakt weer iets op de achtergrond dus komt de focus weer te liggen op de macro-economische cijfers. Gisteren waren de inkoopmanagersindices voor de eurozone al niet onaardig en vandaag valt de Duitse IFO-index ook mee (86,3 versus 85,0 verwacht).

Deze index geeft een beeld van het vertrouwen van Duitse ondernemers. Het is een belangrijk cijfer, omdat het een goede voorspeller is van de Duitse economie. Het brede beeld is dat het ondernemersvertrouwen nog altijd laag is, maar dat er de laatste maanden wel enige verbetering in zit. Wie weet wordt de recessie dus niet zo diep als gevreesd.

Nu over naar de aandelenmarkten. Wat vandaag opvalt, is dat het leeuwendeel van de aandelen stijgt, maar de uitslagen niet bijzonder groot zijn. Binnen de AEX laten alleen Just Eat Takeaway (+2,9%), UMG (+3,4%) en Unibail Rodamco (+3,7%) een noemenswaardige stijging zien. De defensieve havens en de chippers blijven daarentegen wat achter.

Belang Kretínský in PostNL klimt tot 29,9%

Ook PostNL (+3,2%) heeft er zin in. Het belang van de Tsjechische zakenman Daniel Kretínský in de post- en pakketbezorger is geklommen tot 29,9% met daarbovenop nog een middelijk potentieel belang van 1,5%. Nu weet u wellicht dat bij 30% verplicht een bod moet worden gedaan. Toch is dat in dit geval niet aan de orde

PostNL heeft recent een kleine 26 miljoen ingekochte aandelen ingetrokken. Daardoor is het belang van Kretínský weliswaar gegroeid, maar zijn stemrecht blijft onder de 30%. Een overname van PostNL - zelfs al zou Kretínský dat willen - is onwaarschijnlijk. We verwijzen naar de gang van zaken rond de overnamepoging door het Belgische Bpost (+1,3%), waar Den Haag mordicus tegen was. Dat is niet veranderd: de Nederlandse overheid zal er ongetwijfeld wederom voor gaan liggen.

 

Tegenvaller voor HAL

"De officiële nettovermogenswaarde van HAL (+0,5%) is per 30 september met €247 miljoen gedaald naar €12,53 miljard (€141,46 per aandeel) Dit betekent na aftrek van het dividend slechts een daling van 2% op jaarbasis. De AEX-herbeleggingsindex (-9%) en de Stoxx Europe 600 (-10%) presteerden aanzienlijk slechter", zo valt te lezen in de nieuwste analyse van HAL.

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Dit cijfer loopt twee maanden achter op de werkelijkheid, dus zie het meer als een indicatie van hoe HAL er financieel voor staat. Zo is de afboeking op het belang in Pro Gamers een tegenvaller. Niet zozeer dat het gebeurt, maar vooral de omvang van deze afwaardering is pijnlijk. In oktober 2021 nam HAL een belang van 64% in de webshop voor computer- en gamingapparatuur voor in totaal €525 miljoen. 

 

Inflatie 85,5%, rente omlaag naar 9%

We zijn niet zeker of we moeten lachen of huilen om het beleid van de Turkse centrale bank. De rente is naar een angstaanjagende 85,5% geklommen en dus is Turkije tot het volkomen logische besluit gekomen de rente met 150 basispunten te verlagen tot 9%. Het is dan ook niet voor niets dat veel Turken in crypto vluchten.

Stel uw vragen voor de IEX BeleggersPodcast

Morgen nemen marktcommentator Arend Jan Kamp en analist Niels Koerts weer een gloednieuwe aflevering op van de IEX BeleggersPodcast. Uiteraard is in het vaste vragenrondje ook weer ruimte voor u. Heeft u vragen aan de heren? Laat die dan achter in de reacties hieronder.

Brede markt

 • De AEX stijgt 0,2% en presteert een tikje slechter dan de overige Europese indices. De positieve uitschieter is de Duitse DAX met een winst van 0,9%.
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) blijft stabiel op 20,4 punten.
 • Wall Street is vandaag gesloten in verband met Thanksgiving
 • De euro klimt met 0,1% tot 1,040 ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
 • Goud (+0,4%) en zilver (-0,1%) blijven dicht bij huis
 • Olie: WTI (+0,7%) en Brent (+0,7%) lopen licht op.
 • Het blijft bijzonder hoe goed Bitcoin (+0,7%) zich houdt in dit marktklimaat. De onrust in de sector is groot.

Het Damrak  

 • ASML (-1,1%) blijft wat achter al is het niet iets waar beleggers zich zorgen over hoeven te maken. Deze maand is de koers van de chipmachinefabrikant met liefst 17% opgelopen. Wellicht heeft het aandeel last van een koersdoelverlaging van KBC. 
 • Shell (-0,4%) maakt een pas op de plaats. Feit blijft dat het voormalige Koninklijke Olie year to date met afstand de grootste winnaar is. De winst bedraagt 41,5%.
 • Prosus (+1,6%) profiteert van een koersdoelverhoging van UBS. Het aandeel gaat van €72 naar €77 en het koopadvies blijft gehandhaafd.
 • De verzekeraar staan wat onder druk. ASR (-1,0%) en NN Group (-1,0%) zijn hiervan het voorbeeld. 
 • Het is mij een raadsel waarom CTP (+4,1%) er zo goed bij ligt. Wat alleen opvalt, is dat de gehele sector het vandaag op de heupen heeft.
 • De grootste daler op het Damrak is vandaag ForFarmers (-2,0%). Dit maakt direct duidelijk hoe rustig deze beursdag is verlopen. 

Adviezen (bron: Guruwatch.nl) 

 • HAL: naar €133 van €128 en houden - Degroof Petercam
 • ASML: naar €570 van €500 en verlaagd naar houden - KBC Securities
 • Prosus: naar €77 van €72 en kopen - UBS

Agenda vrijdag 25 november

08:00 Consumentenvertrouwen - December (Dld)

08:45 Consumentenvertrouwen - November (Fra)

10:00 Economische groei - Derde kwartaal def. (Dld)

19:00 Wall Street eerder dicht op Black Friday

Coen Grutters is redacteur van IEX en Niels Koerts is analist op de IEX Beleggersdesk. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Coen Grutters en Niels Koerts

Coen Grutters is redacteur van IEX en Niels Koerts is analist op de IEX Beleggersdesk

Meer over Coen Grutters en Niels Koerts

Recente artikelen van Coen Grutters en Niels Koerts

 1. 24 nov Slotcall: De rally houdt stand 15
 2. 26 jul Slotcall: Veel rode koersen, maar ook een positieve verrassing 5
 3. 18 mei Er kán geld verdiend worden met de snellaadstations van Fastned

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
 1. Johanna 24 november 2022 17:58
  Het er maar vanuit gaan dat de NL-overheid een overname van PostNL niet zal toestaan is speculatief. De tijden t.o.v. het beruchte B-Post-bod liggen ver achter ons . Er is thans een totaal andere situatie. Brievenpost en daar gaat het om....is niet meer van enige importantie. Kan volstrekt anders georganiseerd worden; JA volgens het Belgische systeem. Geen dagelijkse bezorging en als men dat wel wenst, dan kan dat door gewoon extra te betalen. De reguliere postbezorging kan prima 3 dagen per week. PostNL is een beursgenoteerde onderneming en kan & moet gewoon overgenomen (kunnen) worden. Of dat nu door Kretinsky c.s. gedaan gaat worden of dat hij fungeert als doorgeefloket....maakt allemaal niets uit. Dus aandeelhouders: lekker blijven zitten en overname kan best wel vóór de AvA, voorjaar 2023, geëffectueerd zijn. Dan kan de huidige CEO, Herna Verhagen, zonder door de aandeelhouders niet herbenoemd te worden, naar een functie elders.
 2. Marve 24 november 2022 18:00
  Vraag voor de podcast:

  Hallo,

  Ik begrijp dat het beste moment om obligaties te kopen is wanneer de rente gaat dalen. Maar is dat aankoop moment wanneer de FED de verlaging  aankondigt of moet je vooruitlopen en anticiperen om ervan te profiteren?
  Want er komen nog 3-4 rente verhogingen door de FED, dus beter afwachten of nu al instappen, aangezien deze renteverhogingen al door de markt ingeprijsd zijn (?)
 3. Bullseye 24 november 2022 20:01
  Vragen voor de podcast:

  Wanneer zouden we een update kunnen krijgen over de Belgische aandelen die jullie volgen? Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan Aedifica en D’ieteren. D’ieteren zit namelijk ook al bijna op het koersdoel wat jullie hebben gesteld.

  En ik vraag me af of REIT’s in tijden van hoge inflatie nog wel verstandige beleggingen zijn. Hierbij denkniveau dus aan Aedifica.

  (Ik ben zelf geen Belgische, maar een Nederlandse uit Brabant)

  Ik kijk weer uit naar jullie podcast!
 4. Maan Arkenbosch 24 november 2022 20:30
  Waarom wordt het aandeel Nationale Nederlanden met bijna 10% koersverlies in een week, zo afgestraft?
  Zoals bekend werd gemaakt zou €.250 miljoen aan aandelen NN ingekocht worden, i.p.v. €.350 miljoen.
  De kapitaal aangroei zou voor 2023, 1.8 miljard zijn, terwijl analisten €.1,9 miljard als prognose hadden.
  Het dividend zou, zoals elk jaar tot nu toe, met ongeveer 7% stijgen.
  Verschillende buitenlandse investment banken, geven een waardering koers van €.50,00 aan.
  Het interim en slotdividend was in 2022 €.2,56, gelet op 2023 met 7% verhoging wordt dat €.2,73 per aandeel.
  In 2021 was de winst per aandeel €.10,62 met een KW verhouding van ongeveer 4,5, waar vindt je dat nog?
  Bij de huidige koers van 24-11-2022, €.40,64, is het jaarlijks dividend rendement bijna 7%.
  Als je uit gaat vanaf begin december 2022 tot de interim uitkering augustus 2023, betreft dit nog 8 maanden.
  Omgerekend over dat tijdvak is het rendement;3/2 x €2.73 of bijna 10%!
  Iemand die bij de RABO Bank vanaf december, 0,25% rente vergoeding krijgt moet zich toch achter zijn oren krabben.
  Dan heb ik het nog niet over een eventuele koerswinst in 2023, of het schrijven van een call optie (out of the money).
  Profiteer als echte belegger, van de speculanten, welke het aandeel goedkoop verkocht hebben!
 5. Pi-Air 24 november 2022 21:15
  Het zou handig zijn om de verschillen in koersdoelen weer te geven uitgaande van verschillende rentescenarios. Ik begrijp dat dat bewerkelijk is en al snel een onoverzichtelijk overzicht wordt maar het zou mij (en ik denk met mij meerderen) wel een goed inzicht verschaffen in het effect dat de mogelijk toekomstige rente op de koersontwikkeling van een bepaald aandeel heeft. Ik zou dan op basis van mijn eigen inschatting over de rente-ontwikkeling een betere koop- of verkoopbeslissing kunnen nemen. Alvast bedankt voor een eventuele reactie.
 6. BobDeBrouwer 24 november 2022 22:33
  Podcastvragen:
  - Sligro heeft een bod gedaan op de failliete Belgische Metro winkels. Als dit bod wint en de overname doorgaat kan men stevig uitbreiden in België. Men verwacht dat er ongeveer 500 medewerkers overgenomen worden en er voor zo'n 1400 medewerkers geen plek meer is. Gaat dit geen hoofdpijndossier worden als je er rekening mee houdt dat ontslagregelingen in België behoorlijk kostbaar kunnen zijn en men daar minder snel organisaties omvormt? Er heerst wat dat betreft een heel andere cultuur dan in Nederland.
  - Wat is jullie mening over het aandeel Lucas Bols? De cijfers waren vorige week niet slecht, maar men had wel last van een verstoorde supply chain en hogere grondstofprijzen. Dividend is weer hervat. Mooi defensief dividend aandeel zo rond de 10 euro toch?
 7. Neorejj 24 november 2022 23:44
  Vraag podcast: wat zou iemand als kretinsky nou precies willen met zo'n groot aandeel in post nl. Als beleggersdesk zijnde geven jullie een sell op post nl, wat impliceert dat het een slechte belegging is. Als een overname ook niet voor de hand ligt, wat zou dan een reden kunnen zijn dat deze zakenman zo'n groot aandeel wil?
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links