Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: economie en energie werken tegen, maar genoeg stijgers

Slotcall: economie en energie werken tegen, maar genoeg stijgers

Er is even lucht vandaag op de Amsterdamse beurs, al leest u het aan de AEX niet af met -0,02%.

Het zijn vandaag echter de meer risicovolle aandelen en assets die beter presteren dan veilige fondsen. Nota bene, terwijl uit de inkoopmanagersindices over augustus van vandaag blijkt dat Duitsland en VS echt op een recessie lijken af te steven: vréselijke cijfers. Misschien zitten ze er al in. 

Het net lijkt zich te sluiten, het is nog niet officieel, maar: recessie of geen recessie? Zeg het maar:

CNBC borduurt hier al voort met het oog op dit weekend, als Fed's Jay Powell in het legendarische Jackson Hole spreekt. In zekere zin is dit het beroemdste monetaire gat ter wereld, letterlijk en figuurlijk. In het verleden kondigde de Fed al haar monetaire verruimingsplannen aan in dit bergdorpje

Dat Amerikaanse PMI gruwelcijfer deed wel de euro terug bouncen naar pariteit. Iets met land, blinden, éénoog en koning?

Intussen hebben we in Europa er nog een Grote Zorg bij, de energieprijzen zijn hier niet te houden. Wat voor plaatjes moeten hier nu weer bij, ze zijn allemaal naar. Deze dan maar om een idee te krijgen.

Wat valt er verder nog over te zeggen? De oliecrises van de jaren zeventig leverden flinke recessies op, En de prijzen toen waren (gecorrigeerd) nog geen schim van nu...

Terug naar de waan van de dag. Op de Big Board springen deze fondsen in het oog, zo meteen volgt alles over onze Amsterdamse aandelen:

  • Zoom (-14,8% op Q2's)
  • Twitter (-4,6% opa heel veel gedoe)
  • Macy's (+6,8% op een waarschuwing, echt)
  • AMC (-4,3%) én AMC Entertainment Preferred (APE, +17,0%)

Tussendoor, want dit is gewoon leuk. Geen enkele relatie met die van ons, maar er is nóg een Signify (SGFY). Daar is Cathie Wood van Ark Innovation ETF handig mee geweest.

Hier is de brede markt geklokt op het Amsterdamse slot met de EU indices die net geen groen op het bord krijgen en Wall Street dat daar nu toe neigt. Zie de dollar, olie en crypto profiteert ook van de risico-aversie, lijkt het. En de volatiliteit? Die loopt hier in de EU inderdaad flink op. 

Op de afdeling beuken & rammen (vroeger bekend als vastrentend) is het ook weer raak vandaag. Het is gewoon geen nieuws meer: hup aanpakken, weer een zwik basispunten over de slagboom. Kortom, geniet nu van de risicoperceptie op de beurs, zo lang als het duurt gelet hierop? Kan maar zo. 

Beursplein 5

Gauw naar onze aandelen. Want de AEX mag dan niks doen, onderliggend gebeurt er weer genoeg. Deze had u nog tegoed en onze analist Martin Crum spreekt van een lastig aandeel. Waarom?

Wie in is voor avontuur:

Wie in is in voor harde return:

De adviezen elders vandaag en die van gisteren met reeks Adyen - er zit zelfs een koersdoelverhoging tussen - en vandaag met weer heel veel Just Eat Takeaway en een humeurig ING. Klik op het plaatje voor meer.

Verder nog iets? Grondstoffenwaarden, groei, technologie, cyclisch en financials liggen goed en defensieve waarden blijven achter is vandaag de grote gemene deler op Beursplein 5, met uiteraard weer uitzonderingen

  • Wie cyclisch én grondstoffen (en energie) zegt, zegt ArcelorMittal. En Aperam. En AMG. En OCI
  • Shell mag u ook afvinken, want olie en gas gaan hard. SBMO surft mee en Fugro gaat zelfs heel hard. Ze ligt net als haar peers erg goed, maar - zie het blog - de smoking gun hebben we niet gevonden
  • Ook in het blog vindt u waarom Pharming het momentum echt mee heeft deze maand
  • Aegon is €0,11 ex-dividend
  • Unilever blijft maar hannesen, geen richting in te krijgen
  • Dat defensief niet goed ligt is één, maar waarom Wolters en Kluwer en Relx worden afgestraft (zeker voor hun begrippen) is onduidelijk. Informa daalt mee, maar Pearson en Publicis liggen veel beter
  • Flow Traders is vooral gebaat bij een volatiliteitsexplosie. Alleen hoger is niet genoeg om het geld door de ramen naar binnen te laten waaien
  • Galapagos maakt een stuurloze indruk deze zomer. Zijwaarts heet dat ook
  • Geen lagere bodem ForFarmers op de dag van het stikstofdebat, maar daar is helaas alles mee gezegd
  • Als Fastned nu doorzet, kan er een een opgaand trendje in de grafiek ontstaan


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Steven v. O. 23 augustus 2022 18:34
    Als er een recessie komt (Q4 en verder), dan is dit werkelijk de meest getelegrafeerde recessie die ik me kan heugen. Het is ongelofelijk hoeveel mensen over de recessie praten, zelfs buiten de beurs en markten.

    Alhoewel ik bearish ben op de economie, vraag ik me steeds meer af
    "als iedereen het verwacht, dan gebeurt het juist niet" (=marktlogica) of gaat het juist een "self fullfilling prophecy worden"?
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links