Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX heeft 700 in zicht en ASML eindigt boven €500

Slotcall: AEX heeft 700 in zicht en ASML eindigt boven €500

Vers van de pers, hier zijn de cijfers van ASMI en de lijken een beetje op die van ASML eerder vandaag? Record orderboek, gelukkig lopen de klanten niet weg, maar oh, die supply chain. 

20 Jul - 18:00:58  [RTRS] (ASMI.AS) - ASMI - WE REMAIN CONFIDENT TO OUTPERFORM EARLIER COMMUNICATED EXPECTATION OF MID TO HIGH TEENS PERCENTAGE INCREASE FOR WAFER FAB EQUIPMENT (WFE) SPENDING IN 2022, ALTHOUGH IT IS LIKELY THAT WFE GROWTH THIS YEAR WILL BE MORE TOWARDS LOWER END OF THIS RANGE DUE TO INDUSTRY-WIDE SUPPLY CHAIN CONSTRAINTS  

Ook vandaag is het weer een typische 2022 beursdag, maar de AEX heeft wel weer 700 op schootsafstand. Weer zo'n typisch gevalletje van vraag niet hoe kan, maar profiteer er van? De AEX index schippert vandaag wel weer tussen plus en min (met een nul voor de komma), maar zet een nieuwe (intradag)top neer.

De index staat nu aan bovenkant van het neergaande trendkanaal. Misschien moet u er nu uit als u kort handelt, maar u mag ook hopen en bidden voor doorbraak. 

Onderliggend is het in de AEX echter weer een duiventil, de aandelen gaan intradag weer alle kanten uit. Het cijferende ASML is daar het beste voorbeeld. Het opende zelfs -4,5%, maar eindigt boven €500. De kwartaalcijfers bevestigen wat we misschien al wisten, of hadden moeten en kunnen weten?   

Dit jaar worstelt ASML vooral met de supply chain, waardoor ze de ware order-tsunami niet (op tijd) kan vervullen en dus omzet overhevelt naar volgend jaar. Op lange termijn is er geen vuiltje aan de lucht. Dat wil niet zeggen dat er niks mis kan gaan, maar dat is op voorhand niet te bedenken en in te schatten.

Om de rapportage zo kort mogelijk samen te vatten: slecht op korte en goed op lange termijn. Dat is ook de insteek van onze analist Paul Weeteling. Citaat:

Waar de taxaties voor dit jaar significant naar beneden zijn bijgesteld, zijn de omzet- en winstverwachting voor volgend jaar licht verhoogd. De groeiverwachting tot 2025 is meer dan intact gezien de sterke orderintake en overige signalen uit de sector. De eindstand is dat het advies, koersdoel en de langetermijnverwachting ongewijzigd blijven.

En nog even over dat ASML kwartaaldividend wil gaan uitkeren. De fantasie is misschien wel dat ASML Dividend Aristocrat wil worden. Klinkt misschien vreemd voor een cyclical, maar ze is monopolist en bijvoorbeeld sectorgenoot Texas Instruments is het ook.  

De brede markt met een slecht Europa, mooie VS en toch weer een iets mindere euro:

Tot slot de rentes nog, die dalen, maar het waren eerder vandaag nog zes basispunten. Morgen verhoogt de ECB de rente één (of toch twee?) kwartjes de rentes.

Deze hoort hier zeker bij, intussen in Italië.. Regeert (ex-)premier Mario Draghi nou door of niet? Dat is politiek en daar branden we op IEX liever nooit onze vingers. Hier Reuters:

Beursplein 5

ASML en ASMI zijn niet de enige met cijfers vandaag, maar AkzoNobel had al gewaarschuwd. De uiteindelijke rapportage valt ook niet mee, maar Martin Crum van onze beleggersdesk vindt dat we overdrijven met inprijzen:

Deze hebt u nog te goed van onze beleggersdesk:

Netflix ging dit jaar twee keer spectaculair onderuit op cijfers, maar het abonneeverlies van krap een miljoen (!) in Q2 valt iedereen mee:

J&J is een van de allermooiste dividendaandelen, maar dat wil nog niet zeggen dat de resultaten altijd om te zoenen zijn:

Alleen maar koersdoelverlagingen, de analistenadviezen nog...

.. met natuurlijk die ene van Citigroup voor Just Eat Takeaway. Achterstallig onderhoud, zullen we maar zeggen.

Verder nog iets? U ziet weer grote koersuitslagen, maar specifiek (bedrijfs)nieuws is er niet. De grote gemene deler is risicobereidheid: de groeiaandelen, tech en cyclicals liggen goed en de waarde-aandelen presteren minder. Corbion is misschien nog de opvallendste stijger, maar ook hier is geen nieuws.

Er is wel een omzetpiekje vandaag van 8633 stuks, die zien we niet zo vaak als we filteren voor de slotveilingen, maar daar zijn geen conclusies aan te verbinden. Het plaatje is over de afgelopen dertig dagen 

Vooruit, Fastned ook nog even. Mooi dagje, maar hier is nog veel meer nodig voor echt beter beeld.

Bij deze dan:

Zie hier nog even de scores van vanmorgen even na opening. Intradag is er echt geen peil op te trekken wat de koersen allemaal uitspoken. Typisch 2022 dus.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Jopieklaploper 20 juli 2022 21:42
    Met een beetje geluk eindigt de AEX dit jaar geen enkele keer meer in de min en kunnen we het jaar afsluiten met een slotkoers van rond de 1250 punten.

    Dit is geheel in lijn met de economie want het gaat heel erg goed, de reset is nu echt op stoom en we kunnen al in 2030 voor 55% circulair zijn hetgeen de economie echt heel erg voorruit zal helpen en iedereen weer welvarend.

    Inflatie is geen probleem, rente omhoog is ook geen probleem, stijgende inflatie en stijgende rentes zijn traditioneel altijd zzeer goed geweest voor de beurzen.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links