Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: draait markt weer? Shell, Arcelor en rentes vertellen het verhaal

Slot: draait markt weer? Shell, Arcelor en rentes vertellen het verhaal

Draaien we weer? Nee, niet van bear market naar bull market, hoewel, u weet maar nooit. Nee, het gaat om een markt die misschien klaar is met veel te dure assets uit prijst, naar een beurs die een recessie in prijst

Eerst maar even vandaag, want de AEX komt met de schrik vrij. Vanochtend deed de index zelfs ruim -2,0% en naderde met bodem 633,72 de laagste stand dit jaar op 633,39. U weet het natuurlijk al, maar de euforische feesten- en partijen frenzy van maart 2020 tot en met februari 2021 is volledig uitgeprijsd

Dit is een mooi bruggetje naar de openingszin van dit stuk, want het waren natuurlijk vooral de technologie- en groeiaandelen en fondsen die specifiek profiteerden van de Covid-19 pandemie die eerste de rally aanvoeren en vervolgens spreekwoordelijk alles tot de laatste cent weer inleverden. Soms zelfs nog meer.    

Al die tijd bleef de brede markt en de serieuze assets - met fundamentele waarde in plaats van alleen maar een mooi verhaal en verre toekomstmuziek. En dat is nu aan het veranderen. Want alles daalt nu, zeg maar.

Misschien is Shell wel het beste voorbeeld hiervan, het fonds dreigt ineens, in maar een handvol handelsdagen, uit de opgaande trend te vallen. Want ja, de olieprijs hapert en dat wordt weer toegeschreven aan recessie-angst. Minder economische activiteiten is minder energiegebruik is de gedachte hierachter.

Zeker vanochtend viel ook op dat juist de cyclicals de daling aanvoeren en niet tech, zoals we zijn gewend dit jaar. Goed om op te letten de komende dagen weken, want is dit een trend die doorzet. Dit duidt ook op recessievrees, want cyclycals en recessie... Dat kan ook heel erg met dik hout gaan.  

Het allerbelangrijkste signaal komt misschien echter van de obligatiemarkt. Met die zieltogende aandelen vandaag zou u misschien denken dat die weer de hoogte in schieten, maar ziet.

De trends zijn echter nog stijf omhoog, zie hier de Duitse (oranje) en Amerikaanse (paars) tienjaars rentes. Niks te zien nog, behalve misschien (moet nog blijken) uittoppen.

Edoch, de inflatieverwachtingen van de markt zijn.... aan het dalen?

Ja en de lánge renteverwachtingen ook. Die data heb ik niet, maar luistert u naar de korte podcast vandaag van Lukas Daalder, een hoge pief bij BlackRock en een oude beursleermeester van mij. Daalder heeft ook (originele) observaties over rente en inflatie, zo had u het misschien nog nooit bekeken.  

De crux is dat als er een recessie komt, we het misschien binnenkort niet meer over inflatie hebben en de rentes weer gaan dalen. En de centrale banken weer gaan pompen, leest u misschien zo hieronder in de comments.   

Van vanochtend vroeg, dit duidt er ook op dat...

Nog twee speciale plaatjes die van grote invloed zijn op de inflatie. De Amerikaanse kunstmestprijzen dalen al een tijdje en die lopen zowat één op één met de voedselprijzen. Ook hier de top gezien? Zeg het maar en let op uw OCI's.

Tweedehands auto's hebben zich ook niet onbetuigd gelaten in de inflatie-explosie en ook hier de eerste krasjes in de lak. 

De uitsmijter nog, de Bloomberg Commodity Spot Index, een mandje grondstoffen (futures). Ja, de opgaande trend is intact. Dat wel. Vinger opsteken wie toch hoogtevrees heeft.

Voor de liefhebbers? We hadden het vanmiddag op IEX HQ toevallig over Meta. Gisteren dik lager tegen de markt, wat is er toch aan de hand? Mark Zuckerberg bij Jim Cramer op CNBC, gezellig. Meta is gedecimeerd dit jaar en het aandeel doet nu (nog maar?) 12 keer de verwachte winst.   

Wie daar zin heeft mag de bescheiden rally van vanmiddag aan Fed-voorzitter Jerome Powell toeschrijven. Geen significante ticks vandaag in S&P 500, EUR/USD en yield te zien, vandaar die opmerking. Zelfde boodschap en zelfde verhaal als precies een week geleden bij de 75 basispunten jumbohike van de Fed.

Beste IEX'ers, dit is een pril recessiescenario, net als dat we twee weken geleden mogelijke bodemsignalen in tech zagen. Die kregen we om onze oren en van u te horen, maar wij houden onze open ogen voor veranderingen en signalen. Want als we die missen, weet u ons ook te vinden en is het ook weer niet goed.    

De brede markt dan geklokt op het Amsterdamse slot. VS versus Europa dus, zie olie zieltogen en bij crypto blijf u rustig door billenknijpen. 

Beursplein 5

Weinig nieuws, maar veel rood dus op het Damrak. Zo ook Galapagos dat twee overnames doet. Het gaat om de technologie, de twee (!) over te nemen bedrijven hebben nog geen producten op in het schap.

Intussen in Duitsland, winstwaarschuwing I:

Intussen in Duitsland, winstwaarschuwing II. Want als er iemand last heeft van die Russishce olie- en gasboycot is het wel Bayer.

Er zijn niet veel adviezen vandaag, maar zeker die downgrade van JP Morgan van ArcelorMittal (naar neutral van overweight van buy en naar €32,50 van €48) hakt er in. Klik op het plaatje voor details

Verder nog iets? Veel beweging, maar weinig nieuws. Dat is lastig duiden.

 • Grote uitzondering is Randstad, maar zie inderdaad de cyclicals slecht liggen vandaag
 • Commodity-waarden al helemaal - allemaal!
 • Unilever, Heineken, RELX, KPN en Wolters Kluwer helpen u in principe nare beurstijden weel door, zij het dat ze niet immuun zijn voor vooral indexverkopen
 • Just Eat Takeaway is eens geen daler van dag. ArcelorMittal wel
 • Adyen sluit een deal met McDonald's, maar desondanks is er geen spike in de daggrafiek
 • Dan nog een uitsmijter, is er geen beter bewijs dat de markt misschien weer van aard verandert, dat CM.com stijger van de dag is in de AScX? Op een dalingsdag nog wel  
 • En nog even de boeren... ForFamers daalt al meer dan 1000 handelsdagen...

De scores nog even:


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 15:15 Vooruitblik: H2 2022 lijkt nu al tegen ons in te lopen 9
 2. 01 jul Iedere dag iets leren 2
 3. 01 jul Het is weer rood voorbeurs, het is weer Philips en het is weer inflatie 2

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. Ben 22 juni 2022 18:15
  :-)
  Het is toch wat!
  Iedereen in de media, deskundigen, analisten, alles en iedereen kwam vanochtend vastbesloten met de mededeling dat de beurs HEFTIG zou dalen vandaag. Niet dat er nieuwe redenen waren.....
  Tja, er IS op geïnvesteerd, en, wat in Mei niet lukte MOET in Juni lukken.
  Helaas, die rottige Yanks deden weer niet mee..... :-)

  Daar doet men nog aan beleggen...
 2. forum rang 6 jan de vakman 22 juni 2022 18:33
  Arend Jan, er is misschien wel een hele simpele verklaring, voor al je neergaande grafieken; de mensen hebben gewoon veel minder uit te geven, de inkomsten staan stil of zakken, de uitgaven rijzen de pan uit, dan gaat een boer minimaal kunstmest kopen en een consument rijdt nog een jaartje langer met zijn 2e handsje, vandaar dat de vraag naar grondstoffen ook daalt, kijk vandaag maar eens naar de meest betrouwbare temperatuurmeter van de economie, koper, hij klettert naar beneden, nu ook bij Dalm, dit is gewoon het voorportaal van een zware recessie!!
 3. Paul 22 juni 2022 20:34
  quote:

  Koosdekapper schreef op 22 juni 2022 19:19:

  Ik ben een beginnend belegger . Ik hoorde van een andere geïnteresseerde dat HAL 20 % lager noteert dan de werkelijke waarde.,. Is dat juist en kan ik hierin beleggen als beginneling?
  Iedereen kan erin beleggen. Investeringsfondsen staan meestal rond de 20 procent onder de intrinsieke waarde van de losse onderdelen. In feite vernietigen ze dus kapitaal. Dus Koos, als je heel veel geld hebt, dan koop je hal (of bijvoorbeeld prosus) en dan verkoop je de boel in stukjes en daarna heb je nog véél meer geld. Succes!
 4. forum rang 4 Bart Meerdink 22 juni 2022 21:53
  quote:

  Koosdekapper schreef op 22 juni 2022 19:19:

  Ik ben een beginnend belegger . Ik hoorde van een andere geïnteresseerde dat HAL 20 % lager noteert dan de werkelijke waarde.,. Is dat juist en kan ik hierin beleggen als beginneling?
  Lijkt me helemaal geen gek aandeel om mee te beginnen. Neus eens rond op www.halholding.com

  Je rijdt mee op de slippen van de familie Van der Vorm, die gezamenlijk een ruime meerderheid van de aandelen bezitten, en een uitstekend langjarig trackrecord hebben opgebouwd, al is daar sinds 2017 (na de enorme boekwinst op Grandvision dat ze later goed hebben weten te verkopen) nogal de klad in gekomen.

  De meest recente netto vermogenswaarde (per 31 maart 2022) was € 154,80 per aandeel (koers toen €140,40, vandaag is HAL gesloten op €123,80). Sindsdien is de AEX zo'n 13% gedaald, en HAL is ook wat minder waard geworden. Wel wat minder erg denk ik, omdat ze voor een flink deel cash hebben, wat dus (nominaal) hetzelfde waard is gebleven.

  Ze zijn van plan om het belang in Coolblue naar de beurs te brengen om daar ook weer de boekwinst van te kunnen oogsten. Maar gezien het economische klimaat loopt dat voorlopig niet zo voorspoedig. Verder zijn ze bezig hun meerderheids-belang in Boskalis verder te vergroten, of het als het meezit zelfs van de beurs te halen.

  Je krijgt jaarlijks 4% dividend over de koers zoals die aan het eind van het jaar is.
 5. forum rang 7 handyman6 23 juni 2022 08:12
  quote:

  jan de vakman schreef op 22 juni 2022 18:33:

  Arend Jan, er is misschien wel een hele simpele verklaring, voor al je neergaande grafieken; de mensen hebben gewoon veel minder uit te geven, de inkomsten staan stil of zakken, de uitgaven rijzen de pan uit, dan gaat een boer minimaal kunstmest kopen en een consument rijdt nog een jaartje langer met zijn 2e handsje, vandaar dat de vraag naar grondstoffen ook daalt, kijk vandaag maar eens naar de meest betrouwbare temperatuurmeter van de economie, koper, hij klettert naar beneden, nu ook bij Dalm, dit is gewoon het voorportaal van een zware recessie!!
  Had je graag een AB tje gegeven,maarja,als je zelf ook nooit wat geeft......
  ;-)
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links