Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ho stop, kom onmiddellijk achter uw schermen vandaan!

Ho stop, kom onmiddellijk achter uw schermen vandaan!

Als u zwaar roodstaat, veel meer dan het marktgemiddelde en u ligt er wakker van, probeert u misschien uit te vogelen waar het fout is gegaan. Beter gezegd: wat ú niet goed hebt gedaan. Want waar u bij outperformance in principe uzelf als Bokito op uw borst mag roffelen, geeft u bij wanprestatie zichzelf de schuld.

Want de markt is de markt, die doet wat 'ie doet, laat zich nooit voorspellen en altijd half verklaren. U kunt gaan wijzen, beschuldigen en ontkennen als u op verlies staat. Maar de kans is dan groot dat u ooit wéér de bietenbrug op gaat. Want u hebt niet van uw fouten geleerd. Schaam u niet, dit geldt voor iedereen.     

Morgan Housel

Niemand kan mooie en betere beschouwende verhalen over beurs en beleggen schrijven dan de Amerikaanse vermogensbeheerder Morgan Housel. Af en toe is het bijna literatuur. Googelt u Housel maar, bekend van heel veel. Nu komt hij hiermee; lees dit allemaal en zeker als u nieuwe belegger bent (en roodstaat).

Al helemaal omdat het voor Housel-begrippen een kort stukje is - de man schrijft hele boeken vol. Hij is ook nog te bescheiden om dit fraaie verhaal te twitteren, dat moet Wall Street voor hem doen:

Geduldig wachten

Topsport en beleggen, het lijkt veel op elkaar. Ik moet denken aan handelaren die soms dagen, weken en zelfs maanden niks doen. Geduldig wachten op die ene  marktsituatie, dat nieuws of die beweging waar zij mee uit de voeten kunnen. En dan verdienen ze (of niet) in een mum van tijd hun geld. Niet storen uiteraard.


De rijen zijn nog gesloten. Hier zijn we het allemaal over eens, nietwaar? Maar nu. Dit geldt zeker voor de beursnieuwelingen van de afgelopen jaren, maar er zijn vast ook genoeg oude rotten die er weer zijn ingetuind. Eerlijk zeggen of dit ook voor u geldt - en dat antwoord mag u gewoon voor zich houden.

Het begint met een G en eindigt op reed, maar dit terzijde. 


Dit is nou precies waarom we het op de beurs de hele tijd hebben over dat we paniek, overgave, witte handdoeken, capitulatie en uitkotsen willen zien, voor we aan een draai van bear naar bull market kunnen denken.  

Beleggen à la minute

Die laatste alinea is echt de uitsmijter. Dit fenomeen verbaast mij namelijk al heel lang: waarom kunnen wij (Nederlanders) wel ons hele leven braaf sparen, in dertig jaar een hypotheek doen en in veertig jaar pensioen opbouwen, maar moet beleggen altijd à la minute, waardoor het automatisch meteen handelen is?

Want beleggen is buy & hold, dividenden herinvesteren en geduldig jaar na jaar samengestelde interest haar heilzame werk te laten doen, ooit door Albert Einstein the greatest force in the universe genoemd. Ik denk dat het veel te maken heeft met koersen, real time quotes en met dat (ver)kopen zo gemakkelijk is.

Als de hele dag onze huizenprijzen en de assets uit uw pensioenportfolio - hoeveel hebt u er? - op grote schermen voor uw neus real time stonden te brullen, ging u daar dan ook de hele dag aan zitten peuteren? U en ik weten het antwoord en dat houden we maar voor ons.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08:10 De koersen doen weer erg 2022 voorbeurs en er is opvallend nieuws 1
 2. 28 jun Wie houdt er van risico? Er zit misschien een grote kans in VS technologie 3
 3. 28 jun Wat een luxe, het is weer groen voorbeurs en er is fantasie 2

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Zaphod Beeblebrox 21 juni 2022 14:21
  Ja, goed verhaal. Gemiddelde opbrengsten over een hele lange tijd verslaat zo ongeveer alles. Dat denk ik ook wel. Dit pleit voor index beleggen. Binnen het fenomeen index beleggen denk ik wel dat je verschil kunt maken door de juiste sector indices te kiezen, of op zijn minst wat overwogen te zijn in bepaalde indices. Maar, daar moet je dan wel een oogje voor hebben. Zo denk ik dat grondstoffen het de komende jaren goed zullen blijven doen, net als bepaalde tech-sectoren + opkomende economieën.
 2. forum rang 6 Ron Kerstens 21 juni 2022 14:46
  Arend Jan klinkt hier als de sigarettenfabrikant die rokers aanraadt om te stoppen met roken. IEX stuurt en manipuleert de hele dag haar lezers met dagelijks, korte termijn nieuws en zet daarmee haar trouwe lezers aan om tot handelen over te gaan. ArendJan leeft hier al jaren goed van maar doet zelf niets actiefs op de beurs en zal dat zijn kinderen ook afraden :-)
 3. forum rang 6 Dividend Collector 21 juni 2022 20:56
  quote:

  mister_white schreef op 21 juni 2022 15:30:

  De buy&hold en/of dividend herbeleggen strategie werkt alleen bij bepaalde aandelen. Als je bijv. hoofdzakelijk air france klm en tomtom in je portefeuille hebt ben je met die strategie de afgelopen 15 jaar niet bar veel opgeschoten.
  De door jou genoemde aandelen lenen zich uiteraard ook niet voor het herbeleggen van dividend aangezien ze dit niet uitkeren. Andere keuzes maken dus (bijvoorbeeld dividend aristocraten die waarde creëren en jaarlijks het dividend verhogen) en de strategie werkt wel degelijk.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links