Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vijf vragen over Frans Muller, CEO van Ahold Delhaize

Vijf vragen over Frans Muller, CEO van Ahold Delhaize

Bijna vier jaar staat deze CEO aan het roer van de supermarktcombinatie Ahold Delhaize, Frans Muller. In die vier jaar heeft hij het concern door de coronacrisis moeten sturen en nu het de onderneming te maken met hoge inflatie.

Op 1 juli is hij een van de twee keynote-sprekers op de IEX Beleggersdag in Bussum. Wie is Frans Muller en wat is zijn visie op het supermarktlandschap?

 1. Is Frans Muller een echte supermarktman?
  Frans Muller begon zijn loopbaan bij KLM Cargo. Daarna is hij doorgestroomd naar Metro, de moedermaatschappij van de Makro. Hij heeft daar 15 jaar gewerkt in verschillende leidinggevende functies voor verschillende merken van Metro. Daarna is hij naar Delhaize – toen nog een zuiver Belgische retailer – gegaan.

  Bij Delhaize heeft hij onder andere de fusiegesprekken met Ahold nieuw leven ingeblazen en vanaf de fusie in 2016 werd hij de tweede man na Ahold-topman Dick Boer. Sinds 2018 is hijzelf de hoogste baas van de supermarktcombinatie, die overigens het grootst is in de VS, voor Nederland en België. Muller kan inmiddels dus bogen op de nodige supermarktervaring op zijn CV.

 2. Met welke uitdagingen hebben supermarkten nu te maken?
  Natuurlijk speelt bij supermarkten ook het personeelstekort. Muller noemt ook de roep om meer duurzame producten en de totstandkoming van eerlijke, niet te hoge prijzen, door meer rechtstreeks zaken te doen met de producenten in de keten, zoals boeren en kwekers. 

 3. Ahold-Delhaize komt uit de 19e eeuw. Gaat de onderneming wel met zijn tijd mee?
  Ouderwets winkelen met een winkelwagen kan nog altijd bij Albert Heijn of over de grens, maar in de merkenportefeuille van Ahold Delhaize zit bijvoorbeeld ook online retailer Bol.com. Recent heeft Bol een partnerschap afgesloten met de (duurzame) bezorgers van Cycloon. Bol is nu meerderheidsaandeelhouder in dit bedrijf. Of Ahold Delhaize Bol straks toch naar de beurs brengt, zou kunnen. In de VS is Ahold Delhaize onder meer eigenaar van FreshDirect, een online supermarkt in de grote steden aan de oostkust. Als Bol wel verkocht wordt, dan blijven er dus online retailers in de portefeuille over.

 4. Hoe ziet de supermarkt van de toekomst eruit?
  In een gesprek met EY zegt Muller bijvoorbeeld dat de trend naar online bestellen aan zal houden. Het aanbod online zal volgens hem groeien, terwijl het aanbod in de winkels – die zeker zullen blijven – zal krimpen. Maar Ahold Delhaize heeft nu zo’n 60.000 producten in de (fysieke) schappen. 

 5. Wat had u niet achter Frans Muller gezocht?
  Sinds 1996 is Frans Muller vegetariër. Hij bereidt wel graag vis, dus zelf noemt hij het pescotariër. Tijdens de coronacrisis is hij meer gaan koken en dat bevalt hem wel.

Kom naar de IEX Beleggersdag

Wilt u meer te weten komen over Ahold Delhaize en de strategie van Muller en zijn team? Kom dan naar de IEX Beleggersdag.

Op vrijdag 1 juli 2022 is Theater ’t Spant in Bussum het kloppend hart van beleggend Nederland. Een groot aantal beleggingsexperts, topbestuurders van beursgenoteerde bedrijven en andere kopstukken delen een dag lang hun inzichten, strategieën en tips.

Kijk voor alle sprekers, het hele programma en kaarten op onze website


Reserveer nu uw kaarten

 • Wees er snel bij zolang de vroegboekkorting geldt: van €24,94 voor €19,95!
 • IEX Premium-leden ontvangen bovendien een extra korting: zij betalen slechts €14,95.


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Fleur van Dalsem

Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites. Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs m...

Meer over Fleur van Dalsem

Recente artikelen van Fleur van Dalsem

 1. 05 jul Het beste van de IEX Beleggersdag 2022
 2. 13 mei Trap er niet in! Beleggingslessen van Disney+
 3. 13 mei Euronext lanceert groene AEX: welke aandelen zitten daarin? 10

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links