Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waarom het aandeel Boskalis minimaal €38,50 waard is

Waarom het aandeel Boskalis minimaal €38,50 waard is

Het is alweer zes weken geleden dat bedrijvenverzamelaar HAL een bod uitbracht op baggeraar Boskalis; nota bene op de dag dat de jaarcijfers over 2021 werden gepubliceerd.

ABN Amro-Oddo kwam snel met een uitgebreide analyse en concludeert dat de geboden prijs – €32,50 per aandeel Boskalis – veel te laag is. Het rapport van ABN Amro-Oddo analist Thijs Berkelder is duidelijk en overtuigend.

Boskalis heeft de wind in de zeilen

Het eerste argument gaat over de timing. De eindmarkten zijn wat betreft ABN Amro-Oddo in een meerjarige herstelmodus. Voor de baggermarkt wordt een verder herstel verwacht. Dat herstel krijgt (mogelijk) een extra impuls van een nieuw uitbreidingsproject van het Suez-kanaal, extra investeringen van grondstof-exporterende landen en de geplande windenergie-eilanden in Denemarken en België.

Bij Offshore Energy wordt een sterke stijging van de vraag naar offshore windenergie verwacht en bij olie & gas zal vooral het gas-segment profiteren van de verbeterde marktomstandigheden. Op veel fronten heeft Boskalis volgens de analist dus de wind in de zeilen.

ABN Amro-Oddo zegt niet uit te gaan van terugkeer naar oude piek-marges. Bij normale marges verwacht de bank een stijging van het bedrijfsresultaat (EBITDA) van €462 miljoen in 2021 naar €648 miljoen in 2025. Het nettoresultaat zal – zonder de verwachte winst op de verkoop van bergings-joint ventures mee te nemen – stijgen van €151 miljoen naar €273 miljoen.

ABN Amro-Oddo: bod is veel te laag!

Over het bod is ABN Amro duidelijk niet te spreken. De analist spreekt niet van laag, maar van ‘te laag’. Over de jaren heen wordt het aandeel Boskalis verhandeld tegen 6,6 keer het bedrijfsresultaat (EBITDA). Het bod van HAL bedraagt slechts 6,4 keer EBITDA. Ofwel: HAL betaalt geen premie, maar biedt zelfs minder dan de normale waardering.

Volgens ABN Amro-Oddo zou het bod 6,6 keer de voor 2023 verwachte EBITDA moeten bedragen, waarbij ook gecorrigeerd moet worden voor €354 miljoen assets in aanbouw. Dat zou neerkomen op een waardering van €38,50 per aandeel Boskalis.

ABN Amro-Oddo adviseert minderheidsaandeelhouders om hun aandelen niet aan te bieden en is duidelijk teleurgesteld in het voorstel. De analist hoopt dat het bestuur van Boskalis een redelijk bod zal proberen af te dwingen en het voorstel van €32,50 zal afwijzen.

Ook over de argumentatie van HAL om Boskalis van de beurs te halen is de analist scherp. Bedrijvenverzamelaar HAL stelt dat de voordelen van de beursnotering niet opwegen tegen de kosten en nadelen ervan.

Het tweede argument is dat het sterk cyclische karakter van de sector en de lange looptijd van de projecten die Boskalis aangaat maken dat het bedrijf beter in private handen kan zijn. Onder een dergelijke eigenaar zouden ook fusies en overnames makkelijker te verwezenlijken zijn.

Dat lijken volgens de analist echter gelegenheidsargumenten van het op Bermuda gevestigde HAL, dat nota bene een zetel heeft in de Raad van Commissarissen en zelf ook beursgenoteerd is. De argumentatie is volgens Berkelder vaag en slecht gemotiveerd.

Advies blijft: niet aanmelden

Op 5 en 8 april kwam analist Berkelder met twee korte updates. De eerste was een duidelijk signaal richting de bestuurders van Boskalis. Met zijn statement ‘Time to step up fort he minority shareholders’ geeft Berkelder aan dat bestuur en de Raad van Commissarissen de belangen van minderheidsaandeelhouders serieus moeten nemen.

In de update van 8 april concludeert Berkelder dat in ieder geval serieus werk wordt gemaakt van de externe advisering. De Raad van Bestuur van Boskalis laat zich bijstaan door Freshfields (juridisch) en Axeco (financieel). De Raad van Commissarissen wordt geadviseerd door Burggraaf & Hoekstra (juridisch) en Rabobank (financieel).

Die opstelling maakt Berkelder positiever over de kansen van een hoger bod. Hij noemt het goede teams, die de belangen van minderheidsaandeelhouders goed kunnen verdedigen.

En passant voedt de analist nog de fantasie van beleggers. Hij handhaaft het twaalfmaands koersdoel op €38,50. Berkelder voegt daar aan toe dat rekening houdend met de verkoopopbrengsten van de desinvestering van Keppel Smit en Smit Lamnalco, een DCF berekening zelfs tot een waarde leidt van €46,50 per aandeel. Het advies blijft: niet aanmelden.

IEX in actie

Zoals eerder bericht zet IEX in actie zich in voor een redelijke behandeling van Boskalis-aandeelhouders en een redelijke prijs voor hun aandelen. Wij houden u uiteraard van de ontwikkelingen op de hoogte.

Boskalis-aandeelhouders kunnen zich nog steeds aanmelden via deze link.

Ja, ik meld me aan


IEX in Actie is de naam waaronder IEX namens groepen beleggers actie onderneemt ter behartiging van hun belangen. De inhoud van dit artikel is geen professioneel beleggingsadvies of een aansporing tot het aangaan van bepaalde investeringen.

Auteur: IEX in Actie

IEX in Actie is de naam waaronder IEX namens groepen beleggers actie onderneemt ter behartiging van hun belangen.

Meer over IEX in Actie

Recente artikelen van IEX in Actie

 1. 21 sep HAL wint Boskalis, maar schaadt reputatie
 2. 07 sep HAL doet bod op Boskalis gestand, maar animo blijft beperkt
 3. 10 mei HAL is een (te) zuinige bieder

Gerelateerd

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Mr sponge 21 april 2022 19:58
  Wat een onzin zeg. Voor het bod regende het toch ook geen koopadviezen.
  Nu er een bod ligt mekkeren dat het te laag is. Maar toen de koers enorm was gekelderd geen koopadvies geven met koersdoel €40. Dat was Boskalis toen toch ook al waard?
  Iex begint op de VEB te lijken. Kijk ons een voor de aandeelhouders opkomen.... pfff
  O wacht de aandeelhouders van HAL vergeten ze dan even.
  En heel gek dat HAL niet de hoofdprijs wil betalen. Die hebben wel verstand van beleggen. Buy low....
  Bedrijven kopen voor de hoofdprijs doen ze niet bij HAL. En terecht.
 2. klebel 21 april 2022 20:20
  Ik heb geen aandelen Boskalis, noch Hal maar sta wél achter IEX. Er word al genoeg gesteggeld op de beurs. Kijk naar Hunter Douglas, gebeurt dat vaker dan zakt het vertrouwen van de kleintjes snel weg want worden ze een speelbal.
  En vele kleintjes zijn toch ook aardig wat aandeeltjes...
  Iedereen mag vinden zoals het een ieder uitkomt, maar zó denk ik erover.
 3. harryhol 21 april 2022 22:25
  Als het 38,50 waard is dan zal dat wel de reden zijn dat HAL er 32,50 voor wil betalen, anders heeft het allemaal weinig zin. Hal hoeft helemaal niks want ze hebben al meer dan 50% dus als ze de rest willen uitroken door het dividend tegen te gaan houden dan kan dat makkelijk. Het enige wat speelt is natuurlijk de goede relatie met Peter. Die zal aan de buitenwacht willen laten zien dat hij het ook voor de (overige kleine) aandeelhouders heeft opgenomen, dus zal er voor de vorm nog wel één of twee euro bijkomen, maar dit is al lang ingecalculeerd. Voor de overige stakeholders verandert er helemaal niets en die zal het ook geen bal kunnen schelen.
 4. Mr sponge 21 april 2022 23:11
  In het bericht van HAL staat ook:
  "The Offer will not be subject to a minimum acceptance threshold"
  Nu vermoed ik dat ze de aangemelde aandelen gewoon gaan kopen. Ook als dat ze een belang oplevert van minder dan 75%. Of begrijp ik het verkeerd?
  Hal gaat Boskalis de komende paar jaar opschonen. Afschrijven wat ze niet aan staat, schulden aflossen, enz. Wat de winst zal drukken. Voor de LT aandeelhouder is dat prima. Maar voor de huidige generatie beleggers niet. Geen snelle winst, dan vertrekken ze. Dus de koers zakt en HAL kan die aandelen weer "goedkoop" oppikken. Ze hebben geen haast bij HAL.
 5. Mr sponge 22 april 2022 09:39
  quote:

  Hans2021 schreef op 22 april 2022 09:29:

  Als HAL-beleggers slim zijn, dan kopen ze aandelen BOKA.
  Waarom zouden ze dat doen? De kans op een grote koersstijging is daar klein. Het duurt nog een hele tijd voor de aandelen worden gekocht door HAL. Tenzij HAL hun bod verhoogt is het dood geld.
 6. forum rang 4 guusje 22 april 2022 13:04
  quote:

  harryhol schreef op 21 april 2022 22:25:

  Als het 38,50 waard is dan zal dat wel de reden zijn dat HAL er 32,50 voor wil betalen, anders heeft het allemaal weinig zin. Hal hoeft helemaal niks want ze hebben al meer dan 50% dus als ze de rest willen uitroken door het dividend tegen te gaan houden dan kan dat makkelijk. Het enige wat speelt is natuurlijk de goede relatie met Peter. Die zal aan de buitenwacht willen laten zien dat hij het ook voor de (overige kleine) aandeelhouders heeft opgenomen, dus zal er voor de vorm nog wel één of twee euro bijkomen, maar dit is al lang ingecalculeerd. Voor de overige stakeholders verandert er helemaal niets en die zal het ook geen bal kunnen schelen.
  Harry je heb het over het bod er maar druk mee wat jij denkt dat heb weinig zin het blijft aannames. Hal weet zelf al te goed wat het beste is dat is ook de bron waar het vandaan moet komen. Als ze het perse willen hebben betalen ze gewoon meer voor Boskalis punt uit. Die €o,50 cent betaalt Boskalis uit eigen kas.
 7. forum rang 9 objectief 22 april 2022 13:20
  quote:

  Mr sponge schreef op 22 april 2022 09:39:

  [...]

  Waarom zouden ze dat doen? De kans op een grote koersstijging is daar klein. Het duurt nog een hele tijd voor de aandelen worden gekocht door HAL. Tenzij HAL hun bod verhoogt is het dood geld.
  Ja, dat laatste is gunstig; want de beurs daalt sinds ca. november 2021 en intussen verlies je niet op de BK aandelen.
 8. kordaat 24 april 2022 19:25
  Aansluitend bij vorige reacties, toen er geen overnamebod was, was er niemand die € 38,50 voor het aandeel wilde geven. Ook regende het geen koopadviezen. Nu er een bod is met een premie ten opzichte van de koers direct voor het bod, is het ineens te laag. Ik snap niet waar IEX mee bezig is.
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links