Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: slappe indices, volatiele aandelen en straks de Fed

Slotcall: slappe indices, volatiele aandelen en straks de Fed

Slotcall staat er traditioneel boven dit stuk, maar dit is niet meer dan een tussendoortje. Om 20:00 uur verschijnt de Fed tussen de schuifdeuren met een rentebesluit.

Zo meer, eerst op zevenmijlslaarzen:

  • Europese en Amerikaanse aandelenbeurzen doen amper wat.
  • De volatiliteit loopt wel 4,3% op en dat is veel voor een vrij vlakke markt.
  • De dollar ligt vlak op 1,126.
  • De rentes wurmen er een basispuntje bij.
  • Goud en olie kijken elkaar zogezegd ook maar een beetje dom aan, maar crypto heeft het wel lastig. Dalingen nu.

U weet het, de markt verwacht een verdubbeling van de tapering-snelheid, om het heel cryptisch te zeggen. Ingeprijsd is $30 miljard per maand steun minder, in maart is die dan afgebouwd naar nul en dan zou in juni een eerste rentestap volgen. Nog sneller is slecht voor tech, goed voor rente en dollar en vice versa.

Enfin, in ieder geval houden de indices hun kruit droog in aanloop naar dat besluit, maar de hoge volatiliteit doet zich weer voelen. Er zijn flinke stijgers en dalers vandaag ook op het Damrak, zometeen meer. Hier ziet u de AEX en de CBOE VIX-index, ofwel volatiliteit.


Over stijgers en vooral dalers gesproken, het is maar goed dat we die indices hebben... Kijk goed naar de AEX die de laatste dip er niet zomaar fluitend uit koerst. Op zich is dat niet raar. Afgelopen winter toen buzzword inflatie ineens opdook na een jaar of tien, leek er al een inflatie-rentescenario te worden ingeprijsd.

Vooral niet winst-gevende technologie was het bokje. Dat is nu weer zo, waarde blijft beter liggen dan tech - Berkshire Hathaway staat op een all-time high, om dit te illustreren - en onderliggend zijn er al heel rake klappen uitgedeeld. Veel fondsen zitten al in een diepe bear market.

Vink, de dollar is ook aangetrokken, maar waar blijven de rentes nou? Hier de Duitse tienjaars Bund (oranje) en dito Amerikaanse Treasury. Waarom stijgt vooral die laatste niet...? Misschien omdat we het uiteindelijk maar over een kwartje, een lousy kwartje renteverhoging ergens volgend jaar hebben. 

Hier de scores, de hoofdpunten van de brede markt gaf ik u al. Misschien zit hier nog iets van uw kostje bij:


Rentes:

Beursplein 5

Eerst de adviezen van vandaag, dan weet u al meteen waarom een paar fondsen op een bepaalde manier bewegen. ABN Amro, Avantium, Accell en Aedifica hebben leuke adviezen, ING gaat op herhaling en minder leuke adviezen zijn er voor Besi en vooral PostNL. Barcalys verlaagt maar liefst van €5,20 naar €4.


Meer advies, onze desk neemt zowat het enige aandeel dat nog stijgt op deze planeet - gelukkig is het wel meteen het grootste - op de korrel.

Verder nog iets?

  • ASML en ASMI zijn stijgers van de dag en hierboven las u net waarom Besi niet meedoet.
  • IMCD hoort weer bij de stijgers, maar vertoont zelfs dit superaandeel zijwaartse trekjes? Het is haasje-over met €200.
  • Wolters Kluwer is met +50% dit jaar met afstand het beste defensieve aandeel: recessie- en inflatie-proof.
  • Shell is alweer hopeloos. Zou hier window dressing ook een rol spelen? Want welke vermogensbeheerder wil dit controversiële aandeel nou aan de klanten presenteren met de feestdagen? Liever geen gezeur en gedoe, dan maar even weg en nog even snel ASMI kopen.
  • Wie van u trekt de haren uit het hoofd van Just Eat Takeaway? Lijkt mij ook ernstig overdreven deze daling, daling en og eens daling, maar het staat er wel.
  • Nu weer onderaan, het hopeloze Unibail is het ArcelorMittal onder vastgoedfondsen geworden.
  • In de AMX hebben dikke, vette downtrenders Galapagos, Corbion en Fagron ook eens een goede dag.
  • AMG wil maar niet, ondanks alle fantasie. Zelfs een outlookverhoging schopt geen deuk in een lithiumbatterij.
  • Fugro ligt al een maand heel slecht, vooral op de olieduikelarij.
  • Van TomTom geef ik de grafiek, want een verhaal... is er al vijftien jaar niet meer :-) Grapje hoor, straks heb ik hele forum weer achter me aan. Zie dat strrrakkk oplopende handelskanaaltje. Zorg dat u erbij bent, maar ook weer op tijd uit bent.
  • Ai, CM.com zet ook weer een nieuwe, lagere low neer.
  • Aan ForFarmers te zien is er weinig goed nieuws voor de boeren in het regeerakkoord?
  • Ik weet niet waarom Sligro en Lucas Bols zo hard dalen en dit zijn sowieswo al aandelen waar u in de afgelopen jaren weinig lol aan beleefde.

Hier nog even alle scores en tot straks bij het rentebesluit. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Stephanus1987 15 december 2021 18:28
    Denk dat vanavond wordt beslist of we ''verdere'' correctie tegemoet gaan of toch nog een eindejaarsrally. Ik weet dat voor het gebruiken van het woord correctie er minstens -5% op het bord moet staan, maar haal de grote bekende namen uit de indices en we zitten allang in een dikke bear market. Eindejaarsrally zou je het dan ook niet mogen noemen. Persoonlijk verwacht ik dat het vanavond mee zal vallen en dat er meer is ingeprijst dan Powel in petto heeft; maar goed deze post kan daarmee wel heel slecht verouderen.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links