Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Facebook: Waarom analisten bullish zijn en de markt bearish

Facebook: Waarom analisten bullish zijn en de markt bearish

Pssst, ik ken een Amerikaans Big tech-aandeel dat rond $915 miljard waard is, dat dit jaar de omzet en winst naar verwachting met krap 40% ziet oplopen en dat nog geen 21 keer de verwachte winst doet. Nee, het is geen Alibaba, dat is niet alleen Chinees, maar is ook nog een goedkoper, maar het is... Facebook.

Vanavond om 22:00 uur zet de markt zich schrap voor de Q3-cijfers. Want na de Snap-zeperd vorige week dat in last is door de nieuwe Apple privacyregels waardoor er kort afgerond minder business is, laat ook sporen na bij Facebook. Daar heeft de sociale media grootmacht zelfs al voor gewaarschuwd.

Maar hoeveel? Dat horen we vanavond. Net als misschien updates over de structuurwijziging (à la Alphabet) die mogelijk donderdag is en alle juridische en publicitaire stormen die er zijn. Wie er niet met zweet in de handen op de cijfers zitten te wachten, zijn de analisten. Hier heb ik hun verwachtingen.

Inderdaad, hier is niets te zien. De omzet en winstverwachtingen blijven gestaag oplopen...


... zoals ze dat als sinds de beursgang ruim elf jaar geleden:


Aan de adviezen van diezelfde analisten is ook niets van koudwatervrees af te lezen:


Hoe kan dit? Af en toe is er inderdaad wel een terugval in de business van Facebook, al dan niet door boetes, juridische toestanden, hoorzittingen in het Congres en publicitaire stormen, maar binnen no time loopt Facebook die schade er weer uit. Onze analist Niels Koerts denkt er net zo over. 

Hij heeft het aandeel (waar hij zelf long in is) op Strong Buy zijn, want hij is ook overtuigd van de slagkracht van Facebook.

De issues rondom Facebook zijn vervelend, maar de business case voor een belegging in Facebook verandert hierdoor niet. Het bedrijf beschikt over een ijzersterke marktpositie, behaalt hoge marges en kent met zijn nettokaspositie van $64 miljard een oerdegelijke balans.

Zelf vind ik Facebook een afschúwelijk bedrijf en een veel te megalomane en invloedrijke topman - door een paar jaar terug Facebook Australië 24 uur op zwart te zetten in een fittie ontregelde hij het land finaal - maar het is wel een héél mooi aandeel. Dit is een combinatie die vaker voor komt.

Die CEO is tegelijkertijd de grote bonus bij Facebook naar mijn smaak, net als Elon Musk bij Tesla. Hij is een (volkomen rücktsichlose) rasondernemer, die denkt in kansen, nieuwe mogelijkheden en cash flows en niet in bezuinigen en afknijpen, zoals zo veel managers die onder druk komen te staan. 

Kijk vooral naar verwachte omzet- en winstgroei, marges en vrije kassstroom. Allemaal double digits. Vandaar die bullishe analisten.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 06 dec Zowel knappe koersen als haarscheurtjes en zeperds bij Big Tech
 2. 06 dec Helaas, Just Eat Take Away bederft weer de eetlust 4
 3. 06 dec Ziet er goed uit voorbeurs en er is volop beweging, volatiliteit en reuring 3

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. 030 N 25 oktober 2021 16:14
  Klopt de tekst in het artikel m.b.t. onderstaande, moet daar niet strong buy staan, als je de rest van de passage leest?

  Onze analist Niels Koerts denkt er net zo over.

  Hij heeft het aandeel (waar hij zelf long in is) op Strong Sell zijn, want hij is ook overtuigd van de slagkracht van Facebook.
 2. forum rang 4 tmaster 26 oktober 2021 08:03
  Voor mij gevoel is facebok een gepasseerd station. Als je even niet naar alle cijfers kijkt maar gewoon om je heen en logisch nadenkt zal het de komende jaren alleen maar minder gebruikers gaan hebben. Veel haken af. In de afgelopen 10 tot 15 jaar heeft bijna iedereen wel een facebook account aangemaakt maar ook deze mensen (jeugd) wordt ouder en gaan verder met hun leven. Jeugd zit nu meer op snapshot, tiktok en andere social media. facebook heeft haar glans verloren en de komende 10 jaar zal het geleidelijk meer en meer truukjes moeten toepassen (winstoptimalistatie) om de omzet en winst kunstmatig hoog te houden. Ook zie ik ook veel aversie tegen Whatsapp en niemand om mijn omgeving gebruikt het nog (telegram en signal is nu populair)
  Nee ik denk echt vergane glorie dat facebook.
 3. StockMartino 26 oktober 2021 10:33
  Aversie tegen Whatsapp? Die heb ik nog nooit gehoord. Het is gewoon dé standaard en zelfs alle jongeren hebben zo'n account. Dus dat is een blijvertje. facebook is ook een fenomeen, dat er niet zomaar uit zal kunnen. Zeker niet in onze generatie. De jongeren, die zitten er niet op - dat is dan wel weer correct. Maar daarom heeft facebook er sinds 2019 nog eentje: Instagram. Dat zit dus wel snor. Die gasten zijn niet gek daar.
  Bovendien komt er een naamsverandering (ik ben er geen fan van, dat kan goed of slecht uitpakken) en zetten ze vol in op de metaverse. Ik ga mijn aandeel daarom juist een stukje uitbreiden. De toekomst is toch echt grotendeels online...
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links