Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Mario Draghi stelt vragen

Het was een ongekend toeval. Ik was vanochtend bij de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt en kuierde wat door de wandelgangen. De Raad van Bestuur had zijn tweewekelijkse vergadering en ik hoor graag als eerste de rentebesluiten van de bank.

Als uit het niets stond hij ineens voor mij: Mario Draghi. Even weggelopen uit de vergadering. Vanzelfsprekend nam de ECB president deze unieke gelegenheid te baat om mij een paar vragen te stellen.

“Goedemorgen, meneer Tak. Wat fijn dat ik u tref. Mag ik u …”

“Mario, laten we elkaar tutoyeren.”

“Ah, juist. Je schrijft op IEX.nl vaak over Griekenland, de EU en natuurlijk over het beleid van mijn bank. Wat vind jij nou van die langetermijnsteun aan de banken? Je hebt daar nog niets over geschreven.”

“Ho, ho Mario, dan lees jij niet al mijn columns. Ik schreef eind vorig jaar dat ik die steun een uiterst slimme zet van je vindt. Je slaat veel vliegen in één klap. De banken zijn voor enkele jaren van hun financieringsprobleem af en de staatsschuld van de probleemlanden wordt zo indirect door de ECB gefinancierd. Bovendien krijgen de banken weer vet op de botten. Goed werk dus.”

“Toch krijg ik ook veel kritische opmerking over de Long Term Refinancing Operation, zoals wij dat noemen. De bankenhulp zou voorsorteren op hyperinflatie betekenen, de balans van de ECB wordt opgeblazen en daarmee riskant, en bovenal worden de werkelijke problemen niet opgelost.”

“Mario, jouw probleem is de slechte marketing. Neem een voorbeeld aan een bedrijf als Apple. Alvorens je nieuw beleid maakt, moet je de spanning opvoeren. Vervolgens geef je een gelikte presentatie voor de pers. Het best doe je dat in een zwarte trui. Dan spreek je natuurlijk niet over de Long Term Refinancing Operations. Voortaan noem je het iSteun. De eerste en tweede versie hebben we gehad. Maak de markt klaar voor iSteun 3. Moet je zien hoe populair jij en je bank worden. Niet alleen bij de banken, maar bij het gehele volk.”

“Het is een idee. Maar eigenlijk ben ik nu niet in voor een luchtige presentatie van mijn beleid. Ik heb voor tientallen miljarden euro aan Griekse staatsleningen op mijn balans. Vanavond moeten de banken beslissen of ze vrijwillig meedoen aan de herstructureringsoperatie. Doen ze dat niet dan kan ik fluiten naar mijn Griekse centen.”

“Kom op Mario, doe niet zo angstig en onderdanig. Je hebt die gasten net ruim 1000 miljard euro geleend tegen 1%. Ze zijn voor drie jaar uit de brand. Ga straks even met die banken praten en wijs ze fijntjes hoe afhankelijk ze van je zijn. En passent meld je dat als ze niet meedoen met de Griekse deal, ze hun iSteun 3 wel kunnen vergeten. Zo vrijwillig hoeft het nu ook allemaal niet.”

“Top, je hebt gelijk ook. Ik ga het na afloop van onze vergadering regelen. Maar ik heb nog een ander probleem. Jullie tekort dreigt op te lopen maar 4,5%. Als dat zo doorgaat moet ik ook Nederlandse schuld opkopen.”

“Niet doen Mario! Dat gaat je een hele hoop geld kosten. Niet omdat Nederland in de toekomst ook zijn staatsleningen moet herstructureren. Maar vanwege mijn verwachting dat de lage rente niet te handhaven is. Dinsdag werd een twintigjarige lening uitgegeven tegen een rendement van 2,74%. Als ik 73 ben, wordt dat ding afgelost en gedurende de gehele looptijd krijg ik gemiddeld deze ultralage rente. Dat kan niet zo voortduren. Stel dat door het economische herstel (dankzij jou, Mario!) en de (iets) oplopende inflatie (toegegeven, ook dankzij jou), de rente zomaar met 1,5% gaat stijgen. De koers van deze lening zal dan met een kleine 20% dalen. Zonder dat daar een faillissement voor nodig is!”

“Dank voor deze uitleg. Het is een echte iOpener. Hoewel, heb jij laatst ook niet flink op je Griekse obligaties verloren? Zo goed ziet jij het ook niet altijd. Maar goed, ik voel me nu toch een stuk beter en blijf van die kwaliteitsobligaties af. Ik moet weer terug naar de vergadering. Waar ging deze ook al weer over? Oh ja, het rentebesluit. Nou vooruit, ik mag natuurlijk niet uit de school klappen. Maar voor deze ene keer doe ik het. Tenminste, als je het niet verder vertelt.”

“My lips are sealed.”

“We laten het tarief onveranderd op 1% staan.”

“Dank Mario, ik houd het natuurlijk voor mij.”

“Ik heb nog een laatste vraag aan je. Ik begrijp dat een politieke partij in Nederland onderzoek heeft gedaan naar een terugkeer naar de gulden. Volgens het rapport zou dat de Nederlander miljarden opleveren. Klopt die berekening? Ik ben benieuwd wat jij…”

“Sorry Mario, ik moet nu echt gaan. IEX wacht op mijn column. Ik spreek je graag weer over twee weken.”


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. MrGlass 8 maart 2012 14:18
    Mooi geschreven.

    Toch blijf ik het nog altijd vreemd vinden dat we onze EU banken moeten steunen met gratis geld. Als je failliet bent hoor je afgevoerd te worden, niet gered. Garandeer het geld van de spaarders, en laat de banken hun eigen boontjes doppen. Kan een andere bank, die het wel goed doet, de leningen overnemen. De beste oplossingen zijn vaak de simpelste. Misschien wel te simpel.
  2. [verwijderd] 8 maart 2012 16:15
    Hardstikke leuk stuk natuurlijk! Maar feit blijft dat de werkelijke problemen zich alleen maar op stapelen. De echte problemen worden weer vooruit geschoven. De Schulden nemen alleen maar toe!
    Dat de Banken een cruciale rol spelen zal ik niet ontkennen maar krijgen de Banken niet gewoon teveel aandacht en wordt met name de West Europese werkende klasse niet gewoon genegeerd?
    De echte Winstgevende Werkgelegenheid die een economie moet aanzwengelen verdwijnt langzaam maar zeker uit onze contreien.
    Hier hoor je niemand over.
    Bedenk verder dat die Draghi bij Goldman Sachs vandaan komt.
    En let maar eens op! Het zal nog blijken dat die 1000Miljard Euro niet genoeg zal zijn voor het redden van alleen Griekenland.
    De EU is absoluut op de verkeerde weg en zal het op deze manier geen vijf jaar meer in deze samenstelling uitzingen.
    Dat staat vast.
  3. [verwijderd] 8 maart 2012 18:10
    Lachwekkend stukje uit de pen van een beleggingsadviseur, die niet verder wenst te kijken dan zijn aandelenportefeuille.
    Het enige juiste in dit belachelijke stukje is het benoemen van het feit dat de banken dankzij LTRO weer 3 jaar kunnen spelen in de speeltuin, met alle gevolgen van dien : oplopende grondstoffenprijzen, staatsobligaties van failliete landen op hun balans ( met de wetenschap dat ze toch gered worden mocht het na 3 jaar fout gaan ).
    Probeer eens verder te kijken dan je eigen belegginkjes en ga eens de straat op om aan Jan met de Pet te vragen hoe die er voor staat.
    Iemand als jij die op het ministerie van Financieen heeft gewerkt behoort toch te weten dat je schuld niet met schuld oplost en dat banken en landen alleen gered kunnen worden door de reeele economie (Jan met de Pet) weer gezond te maken.
    Trouwens, waarom durf je geen antwoord te geven op de vraag m.b.t de terugkeer van de Gulden ?
  4. [verwijderd] 8 maart 2012 21:01
    quote:

    CAREX schreef op 8 maart 2012 18:10:

    Lachwekkend stukje uit de pen van een beleggingsadviseur, die niet verder wenst te kijken dan zijn aandelenportefeuille.

    Probeer eens verder te kijken dan je eigen belegginkjes en ga eens de straat op om aan Jan met de Pet te vragen hoe die er voor staat.
    Iemand als jij die op het ministerie van Financieen heeft gewerkt behoort toch te weten dat je schuld niet met schuld oplost en dat banken en landen alleen gered kunnen worden door de reeele economie (Jan met de Pet) weer gezond te maken.
    Trouwens, waarom durf je geen antwoord te geven op de vraag m.b.t de terugkeer van de Gulden ?


    Ein Empfelung......voor het bovenstaande stuk. Wat betreft de LTRO lijkt mij dit wel een belangrijk onderdeel van de sanering. Zonder LTRO gaat het heleboel unbedingt failliet, met een volledige oorlog tot gevolg. Ook goud is dan geen bescherming.

    Binnen de termijn van LTRO, zijn de banken verplicht om hun balansen opschonen, en de landen krijgen de tijd om hun tekorten weg te werken. Het is in elk geval een beter plan dan wat de Amerikanen tot nu toe doen.

    Daarnaast heeft het artikel van de heer Tak, een hoop kapsones-gehalte.
  5. [verwijderd] 10 maart 2012 17:55
    Hoe makkelijk toch als je voor de overheid werkt/hebt gewerkt of in de financiele sector: als je geld tekort hebt dan maak je het toch gewoon bij , natuurlijk reageert de bevolking daar dan kregelig op maar als je hun maar duidelijk maakt dat het moet omdat we anders er allemaal aangaan of dat de crisis nog veel erger zal worden dan zwijgt iedereen. Beste Marcel, als het geven van extra geld aan iemand met schulden de oplossing is waarom doen banken het dan zelf niet als een klant/bedrijf in moeilijkheden zit, dan kunnen de banken niet snel genoeg hun kredieten stopzetten en de boel liquideren en ze volgen hiervoor een economische logica nl als je je schulden niet meer kan betalen dan moet je stoppen. Maar nu het over overheden & hunzelf gaat dan gelden de regels plots niet meer en dan roepen alle analisten om te hardst dat hun sector anders is want zonder hun gaat het niet.
  6. [verwijderd] 10 maart 2012 18:01
    Maar dit is altijd het argument, als we niets doen dan wordt het één grote ramp en wordt het oorlog. Ijsland heeft nochtans het "ondenkbare" gedaan en kijk nu eens , is het eiland in zee gezonken /vernietigd in een oorlog ? Ijsland heeft na 3 jaar terug een economie die aantrekt + ondertussen een BBB-rating en gaat ministers/bankiers voor het gerecht dagen ivm hun rol in de kredietcrisis. Had Griekenland dit vorig jaar gedaan dan stonden ze al een stuk verder, nu gaan ze alleen nog jaren hun pijn rekken met hetzelfde resultaat binnen 10 jaar : ze zijn failliet vandaag maar ook nog binnen 10 jaar alleen zullen ze dan 10 jaar nog betaald hebben
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links