Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Duitse locomotief op stoom

Duitse locomotief op stoom
Beeld: Daniel Mennerich CC BY-NC-SA 2.0

Aan het einde van vorig beursjaar stond de Duitse beurs aan de vooravond van een uitbraak. De DAX leek toen in de startblokken te staan om na 3 jaar geaarzel eindelijk door de loodzware weerstand 13.795 punten te breken.

Inmiddels is die horde gebroken en heeft de Duitse beurs het luchtruim gekozen. 

Op sleeptouw

Omdat de Duitse economie in Europa van groot belang is, mag die gezien worden als de locomotief voor de overige landen. De Duitse beurs neemt andere aandelenbeurzen mee op sleeptouw.

Technisch zie ik een paar sterke signalen en een waarschuwingssignaal (op korte termijn):

 • De steile kortetermijn-uptrend is intact
 • Een nieuwe hogere bodem, eind vorige week, wijst duidelijk op verse kopers
 • De uitbraak boven de tussentijdse weerstand, de top van medio april rond 15.500 punten, is gevalideerd
 • Een waarschuwingssignaal is dat het eerste koersdoel 16.104 punten bijna is bereikt.

Op de langetermijngrafiek blijven de volgende positieve signalen overeind:

 • De opwaartse trend, die in maart 2020 is gestart, is nog steeds geldig
 • Het dieptepunt van begin 2020 lag exact op de toppen van 2001 en 2008, een succesvolle pullback dus
 • Een geldige test van de bodemlijn (met 3 raakpunten) met steun 14.816,35 punten (bodem van 13 mei) blijft intact
 • Opwaarts verloop van 200-dagenlijn
 • DAX staat nog steeds boven 200-dagenlijn

Technisch is de stemming bij onze oosterburen dus nog steeds prima. Belangrijk is dat begin van dit jaar een gigantische hoofd & schouderformatie duidelijk is voltooid (zie uitleg onderaan).

Duitse beurs weet opwaartse trend voort te zetten

De DAX-index in Frankfurt is boven de tussentijdse weerstand, de top van medio april rond 15.500 punten, gebroken. Dit bevestigt de stijgende trend en geeft een technische verbetering aan.

We houden rekening met verdere koersstijging. De Duitse beurs kan verder omhoog richting 16.104 punten (berekend koersdoel). Om het positieve plaatje intact te laten, is het wel van belang dat steun 14.816,35 punten (bodem van 13 mei) intact blijft.

Langetermijncommentaar: DAX-index in Frankfurt valideert krachtige uptrend

De kansen liggen duidelijk in opwaartse richting nu het patroon van hogere toppen en bodems zich blijft voortzetten. De stijgende trend heeft in eerste instantie ruimte richting weerstand 19.334 punten (berekend koersdoel). Enkel bij een eventuele terugval onder steun 14.816,35 punten (bodem van 14 mei) treedt technische verzwakking op.

De 200-dagenlijn laat een stijgende trend zien, terwijl de DAX-index erboven beweegt. Dit geeft een positieve technische conditie weer.

Uitleg hoofd & schouderformatie

De omgekeerde hoofd & schouderformatie bestaat altijd uit (minimaal) drie correcties, waaruit bodems worden gevormd:

 • De middelste bodem, het hoofd, is altijd de diepste
 • De correcties aan beide zijden vormen de schouders

Op de gestileerde voorbeeldgrafiek hieronder wordt het hoofd door bodem A gevormd, de linkerschouder door bodem S1, de rechter door bodem S2.

Het patroon wordt voltooid met de doorbraak boven de zogenaamde neklijn, die de tussenliggende toppen verbindt. Op de gestileerde voorbeeldgrafiek is deze neklijn met punt B gemarkeerd.

Koersdoelberekening

Dit patroon is vrij betrouwbaar in het berekenen van koersdoelen, zowel op korte als op langere termijn. Wanneer u de afstand tussen het hoofd (A) en de neklijn (B) optelt boven het uitbraakpunt, kunt u het koersdoel berekenen.

Voor de DAX betekent dit een uiteindelijk koersdoel van 19.334 punten. Dit koersdoel bereken we door de afstand (=5.539) tussen het hoofd (8255,65) en de neklijn (13.795) op te tellen boven het uitbraakpunt:

 • 13.795 - 8.255,65 = 5.539,35
 • 13.795 + 5.539,35 = 19.334

Tussenliggend koersdoel

Een tussenliggend koersdoel (X) is te berekenen door de afstand tussen de rechterschouder (S2) en het uitbraakpunt op te tellen boven de neklijn.

Voor de DAX betekent dit een eerste tussentijds koersdoel van 16.104 punten. Dit koersdoel bereken we door de afstand (2.345) tussen de rechterschouder (11.450) en de neklijn (13.795) op te tellen boven het uitbraakpunt:

 • 13.795 - 11.450 = 2.345
 • 13.795 + 2.345 = 16.104

HSDAX

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 01 dec AEX nog in correctiestand: aantal dalers groter dan aantal stijgers 252
 2. 30 nov Mind the gap bij de AEX 211
 3. 29 nov Volgt na Black Friday een Red Monday? 211

Reacties

48 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Doptieman 15 juni 2021 10:09
  Nederlandse Loc is op stoom!!

  Op naar de 740 gewoon flink overdrijven zoals we dat gewend zijn van de Beurs dat is goed voor de Indexcalls van Piet Particulier. En na het Oppompen volgt altijd de Gladstrijkmodus in het kader van het Beursbelang.
  Indexopties zijn weer gesloten en al met al De boodschappen zijn weer binnen. (voor juni)
  en daar gaat het om . Ciaoh. Pump it Up !
 2. forum rang 6 handyman6 15 juni 2021 10:45
  Ooit dachten we hier dat er zich een "Corona-herstel " in de vorm van een U of W of zelfs K formatie zou voordoen.Nu blijkt het een "J "te worden.
  Mede te danken aan CB's en gratis geld natuurlijk,maar toch.....
  Was je zo rond de 630 niet ( mondjesmaat) ingestapt ,had je toch aardig wat rendement laten liggen.
  Want hoogtevrees is van alle tijden!
 3. forum rang 4 gam gam 15 juni 2021 11:00
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 15 juni 2021 10:38:


  Is er hier al iemand overgezet van Binck naar Saxo Bank?


  Nee nog niet. Ik ben benieuwd of je bij Saxo wel in opties kunt handelen zonder dat je zelf delta en alles moet uitrekenen. Ik heb er openstaan misschien daarom nog niet?
 4. forum rang 6 ttroo 15 juni 2021 11:01
  DAX kan voorlopig niet doorbreken. CAC gaat veel voortvarender dan de DAX. AEX gaat ook niet lekker meer. Yields zijn weer rustig geworden. Duitse yield nog in de dalende trendlijn. Ukkie yield is zelfs zeer slapjes vandaag. Ze doen niets. VIXie premarket ligt ook zeer slapjes. Om en nabij de slotkoersen van gisteren. Gratis Geld Kracht is en blijft sterk. Stijgingen blijven wel erg beperkt. ASML de 5 8 6 aangetikt. Voor een klein fondsje, behoorlijk gewaardeerd. Besi ziet het ook vandaag niet zitten. DSM doet heel lichtjes hoger, maar moet hoger. Unilever doet iets beter hun best, maar moet hoger. Dit stelt alleen maar de correctie uit. Overtuigend is het niet. Randstad. Meer uren zijn ingecalculeerd. Au. Arcelor. Wat is daar gebeurd? Dividend? AEX kan niet overtuigen. Ze moeten oppassen voor een paar lagere tikken. Franse toppers zijn Kering, L'Oreal, Essilor en LVMH. Volgens mij niet het goedkoopste segment. Toeristen komen er weer aan. Franse banken liggen net als ING wat in het rood. Opvallend. Zijn ze een bodem aan het zoeken voor hogere koersen? Shell lijkt te toppen. Zolang de VIX en de yields rustig blijven regeert Gratis Geld Kracht. Nifty Fifty blijft onverminderd hogere koersen opzoeken. Ook daar gaat het een stuk minder enthousiast. Maar ze blijven hoger en hoger gaan. Indiase yield zet wat door. Chineze yield kan niet uitbreken. Al met al een standaard beursdagje. Groen. Groen en Groen. Gratis Geld. Gratis Geld en Gratis Geld. Hogere belastingen komen later in het jaar aan het woord. En hogere yields ook.
 5. forum rang 7 De verhapstukkende bekokstover 15 juni 2021 11:07
  quote:

  handyman6 schreef op 15 juni 2021 10:42:


  [...]Wat denk je Ren,gaat Germany the French beaten,vanavond?
  Ik weet het zonet nog niet :1-1?


  Duitsland is een toernooiploeg he, speelt de eerste wedstrijd altijd dramatisch. En de plotselinge knie- en ombuiging om een paar oudjes weer terug te halen en in te passen vergt voor die Mannschaft aanzienlijke tactische aanpassingen, vooral im Kopf.

  De Fransen gunnen elkaar zowel het licht in de ogen als de bal niet en zijn misschien wel geen hecht team meer. En na de wereldtitel op je 19e gewonnen te hebben treedt wellicht al verzadiging en gemakzucht op?

  Ik ga voor niet briljant, maar de brilstand.
 6. forum rang 6 ttroo 15 juni 2021 11:08
  Die Buffet indicator. Een super indicator over waarderingen. De Buffet indicator wordt gepasseerd alsof het een oude spreuk is op een tegel. Maar Buffet zelf is niet dom, die handelt rustig en is niet mega aan het kopen. Hij schuift wel flink. Maar blijft over het algemeen goed cash zitten. Al was het alleen maar om het eigen aandeel op te kopen. Maar die indicator schreeuwt zeker dat we in een bubbel zitten. Maar dat doet Gratis Geld Kracht. Zolang er genoeg Gratis Geld Kracht is, zitten we in een soort Zwart Gat. Alle wetten tellen niet. Nu ook niet. Zelfs FED vindt het geen bubbel. Zelfs als we inflatie cijfers van ruim 2% zien blijft het gratis geld principe gehandhaaft. Kortom ze kunnen niet meer terug. Het woord taperen durven ze niet te noemen. En zeker geen eind datum voor extra geld. Russen kijken hun ogen uit. Een kapitalistische markt die gesubsidieerd worden door Centrale Banken. Het lijkt nog meer op een communistisch systeem uit Rusland of uit China, maar ze noemen het Westers. Ok. Als ze dat zo willen noemen, mogen ze de noemer hebben en houden. Drug Dealers zijn blij. Hun klanten hebben de beste financiers van de hele wereld: Centrale Banken.
48 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links