Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: AEX onder 328 gebleven

Met een precieze test van de 328 lijkt gisteren een lagere top in de AEX te zijn gevormd. In de komende dagen is de kans op een hertest van de dubbele bodem bij 319,60 reeel. De tussenliggende steun ligt bij de recente bodem van 321,20. Ondertussen is het 50-daags gemiddelde ook opgelopen tot bijna de 319. Zodra de AEX onder de 321,20 komt, is de lagere top gezet.

De contouren van het gisteren besproken hoofd-schouderpatroon worden hiermee steeds duidelijker, maar dit patroon is pas geldig zodra de neklijn in de zone 319,60 – 320 neerwaarts wordt gebroken. In dat scenario is een koersdoel te berekenen van 307. Bovenliggend ligt mijn richtpunt – dat ik al enkele weken hanteer – van 309. Maar een diepere overshoot mag zeker niet worden uitgesloten.

Vanaf een top van 333 zou dit een correctie van ruim 7% betekenen, maar meer neerwaarts potentieel mogen we niet uitsluiten. Wel zou een dergelijke correctie een volgend instapmoment voor de lange termijn opleveren aangezien ik hierna uitga van een test van de 345 en in de 2e helft van dit jaar zelfs 375. Als we weer even inzomen dan zou een doorbraak boven de 328 de weg openen voor een langer durende zijwaartse consolidatie tussen de 320 en 333.

Pas boven de 333 wordt de correctie uitgesteld en lijkt eerst een test van de 345 reeel, maar dat is niet mijn basisscenario. Bijna alle seinen stonden de laatste tijd al op rood, de divergentie in de indicatoren, het volume, de doorbraak onder de stijgende bodemlijn en de gevormde omkeerpatronen. Toch blijft het lastig om in een euforische blow-off-fase de precieze top te voorzien. De Europese indices lieten al eerder neerwaartse doorbraken zien, maar de VS liet het vooral afweten.


Klik op de grafiek voor een grote versie

SOX
De SOX was een van weinige indices die al de stijgende bodemlijn brak nadat een kleine overshoot plaatsvond boven de brede stijgende trend (440). Met een bearish engulfing werd gisteren een lagere top rond de 430 afgerond en onder de 420 wordt de neklijn van een hoofd-schouderpatroon gebroken en geactiveerd.

Nasdaq 100
De Nasdaq 100 vormde een grote dark cloud cover en de beweging boven de 1.370 lijkt een vals signaal te zijn geweest in de S&P 500. Hij vormde ook een bearish engulfing, brak de stijgende bodemlijn voor de eerste keer op slotbasis (afronding van de stijgende wig) en werd de candle breder wat ook negatief is. Onder de 1.352 ontstaat meer bevestiging voor de verwachte correctie.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Euro-dollar
Ik besprak al eerder de tijdelijke toppende euro-dollar, maar gisteren werd een grote bearish engulfing gevormd aan de bovenkant van het stijgende trendkanaal. Ruimte is er naar de 130,50 – 131,50 voor de vorming van een hogere bodem.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

204 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 maart 2012 09:35
    Daar gaan we weer.

    309 is wat Bassie al wekenlang verkondigd... maar de 345 ook.

    Dus altijd gelijk, zonder ook maar eneige indicatie over tijdsspannen of waarschijnlijkheidspercentage...

    En dan de ''huidige euforie'' en ''blow off fase''

    aex stijgt in 2 maanden nog geen 10 pnt, en is laatste 1,5 week 10 pnt kwijt... welke blow off fase?

    Ofwel TA in een notedop: op geen enkele manier aantoonbaar wetenschappelijk onderbouwd, en subjectiviteit is nooit ver weg.

  2. goldflame 1 maart 2012 09:52
    bass bedankt voor uw analyse goud maar de terugval gisteren snap ik niet daar juist vertelde iemand op cnbc goud is goudkoop en ook aandelen staan goedkoop zei ze er kan nog 10% en toen zei iemand newmont mining staat nog op dezelfde prijs als vijfjaar geleden jamaar antwoorde ze daarop als ze stijgen is dat ook heviger.
204 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links