Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bijleenregelingtesters gezocht

De bijleenregeling blijft een leuk onderwerp. Het lijkt op het eerste gezicht een eenvoudige regeling, maar het kan door bepaalde veranderingen soms erg ingewikkeld worden. Het is daarom logisch dat de consument deze regeling vaak niet snapt en blindelings de adviseur volgt.

Dit is niet slim, omdat ook veel adviseurs en belastingdienstmedewerkers de bijleenregeling regelmatig verkeerd berekenen. Van een IEX-lezer kreeg ik de volgende vraag over de bijleenregeling. Aangezien ik van mening ben dat deze vrij ingewikkeld is voor u als lezer, heb ik geprobeerd de situatie wat duidelijker en simpeler te omschrijven met fictieve data.

- A verkoopt zijn oude woning met winst 40.000 euro op 1-1-2011
- A heeft een eigenwoningschuld van 140.000 euro (datum 1-7-2003)
- B verkoopt zijn oude woning met winst 20.000 euro op 1-4-2011
- B heeft een eigenwoningschuld van 80.000 euro (datum 1-6-2008)
- B koopt per 1-10-2010 een nieuwe woning van 370.000 euro. De kosten koper bedragen 30.000 euro.
- A en B gaan voor het eerst samenwonen.
- Per 1-10-2011 besluiten beiden te trouwen onder gemeenschap van goederen.

Wat is nu van toepassing voor de bedragen en de periode van de eigenwoningschuld voor A en B?

Antwoord
Deze situatie komt in regelmatig voor. Twee mensen hebben in het verleden eerder een koopwoning gehad. Deze hebben de woningen met winst verkocht. In dit geval koopt B een eigen woning en komt A later bij B wonen. Dit laatste is heel belangrijk in deze situatie, want nu hoeft A zijn verkoopwinst niet te verrekenen. B heeft een verkoopwinst (is eigenwoningreserve) van 20.000 euro die B natuurlijk wel moet verrekenen met de aankoop van zijn nieuwe woning. Het volgende is dan voor B van toepassing.

We zijn helaas nog niet klaar met B want A en B zijn per 1-10-2011 getrouwd in gemeenschap van goederen. A wordt door het trouwen dan wel geen feitelijke (mede)eigenaar van de woning, maar krijgt wel een aandeel van 50% in het vermogensrecht. Nu komt een eerdere uitspraak (naar aanleiding van een IEX-column van mij) van Minister de Jager om de hoek kijken. De eigenwoningschuld van 380.000 euro wordt namelijk netjes gedeeld, waardoor A en B beiden 190.000 euro aan eigenwoningschuld krijgen. Voor A en B is dan het volgende van toepassing.




Het zal mij niet verbazen als u halverwege de column al overwogen heeft uw computer uit te zetten.

Hulp nodig?
De bijleenregeling blijft een gedrocht. Dit is ook de reden dat ik een bijleencursus voor hypotheekadviseurs heb geschreven, maar dat heb ik nog niet doorgegeven collega’s. Voordat ik deze cursus daadwerkelijk wil gaan aanbieden, ben ik op zoek naar 10 hypotheekadviseurs die enkele casussen willen maken.

Deze casussen zijn vrij simpel en zeker niet te vergelijken met de lezersvraag. De adviseurs kunnen zich rechtstreek melden bij mij via jjkoets(at)chello.nl. Zij krijgen daarna de casussen doorgemaild van mij. De antwoorden moeten mij meer inzicht geven hoe ik de cursus eventueel wil gaan aanbieden.

Het nieuwe boek van Jos Koets is uit!
Een huis kopen, voorkom een drama!
Klik hier om dit boek te bestellen
Jos Koets - Hoe koop ik een huis?
Klik hier om Hoe koop ik een huis? te bestellen


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 24 mei Illegale praktijken drijven de huizenprijzen op 8
  2. 10 mei Duur foutje hypotheekadviseur met grote gevolgen voor huisbezitter 9
  3. 26 apr Pas op met de startersvrijstelling 1

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 november 2011 11:13
    Die bijleenregeling is een gedrocht. Je voorbeeld is leuk maar het kan allemaal nog gekker. Stel je voor dat de mesnen uit je voorbeeld weer gaan scheiden, 1 persoon blijft achter in de woning. Ander wordt uitgekocht. Krijgen weer een nieuwe partner die ook overwaarde heeft. Het is dan allemaal zowat niet meer te volgen..

    Bij een hypotheekadvies zit je op deze manier ook vaak vast aan minimaal 4 leningdelen, dit ivm duur renteaftrek. Daarnaast is per leningdeel een deel vd rente wel aftrekbaar en een deel niet. Of je splitst het weer op in een ander leningdeel om te inzichtelijk te houden. Dan ga je bij doorstroming dus al snel naar 6 verschillende leningdelen. Totaal niet te doen dus.

    Valt mij op dat met name banken (R..O) vaak erg slordig met deze materie om gaan. Gewoon weer 30 jaar en er 1 leningdeel van maken. Met een mooie disclaimer erbij dat ze niet verantwoordlijk zijn voor de fiscale doorrekening. Is nog begrijpelijk ook want wat ik al zei; ''het is haast niet te doen''.

    PS let op; ik vernam dat de fiscus alles netjes bij houdt (EW-schuld - duur renteaftrek). Alleen is de vraag of iemand bij de fiscus het vervolgens allemaal wel correct weet te interpreteren...
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links