Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Matroesjka-index

De afgelopen week veerde de AEX flink op omdat het verhaal rondging dat er een oplossing was voor Griekenland. Op de BBC was een bericht over het afschrijven van de Griekse schulden en iedereen was blij dat er nu eindelijk een oplossing aankwam.

Want deze crisis zorgde het afgelopen kwartaal voor een 18% lagere AEX. We gingen nu eindelijk weer een gouden toekomst tegemoet… Nu heeft het gezegde Iemand een gouden toekomst toewensen een nieuwe dimensie gekregen na de val van goud en zilver.

Maar wat bleek uiteindelijk gedurende de week… Er was helemaal geen oplossing. Men heeft niet eens een diagnose laat staan een medicijn voor deze crisis. De Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank hadden al wat proefballonnetjes opgelaten dat een failliet van Griekenland helemaal niet onmogelijk was.

Ontransparant
Maar het nieuws was gewoon het noodfonds uitbreiden. Het EFSF (Europese Faciliteit Stabiliteit fonds) is nu 440 miljard groot is dat wil men uitbreiden naar 1500 en dan een hefboom geven van iets van 10. Ook wil men het voorzien van SPV (Special Purpose Vehicle).

Even voor uw begrip: SPV’s werden gebruikt door onder andere Lehman om bepaalde zaken van de balans af te houden en de balans ontransparant te maken voor analisten en toezichthouders. En een hefboom van 10 betekent dat als de onderliggende waarde waarop de hefboom zit, met 10% daalt de hele hoofdsom kwijt is.

Maar het wordt nog erger Dit weekend bleek dat het Slowaakse parlement waarschijnlijk nee gaat zeggen tegen het uitgebreide EFSF. Vorige week werd ook al duidelijk dat bondskanselier Merkel van Duitsland maar een klein draagvlag had.

Het Duitse parlement wil voor de aller, allerlaatste keer het noodfonds steunen en de Deutsche Bank is ook al tegen. Kortom, het is allemaal niet zo zonnig als het weekend.

De inflatie in Duitsland zit flink in de lift en staat op 3%. We moeten dus niet rekenen op een rente verlaging van de Europese Centrale Bank. De rente staat immers al te laag.

Terug naar de gouden toekomst.
Ik vergeleek eind augustus op Zoomin goud en zilver al met de Nasdaq op de top van de hype. Achteraf zijn er wel heel erg veel gelijkenissen.

Wie ook een goed gevoel voor timing heeft is Willem Middelkoop: hij verkocht zijn goudfonds aan Value8. Dit was half juli. Nu mag ik natuurlijk niet overdrijven omdat goud na de maand juli nog een rally heeft laten zien en de koers nu dus nog steeds iets hoger staat dan toen.

Maar toch… Los van wat Willem ervan denkt. Ik blijf heel voorzichtig met goud.

Ik blijf ook voorzichtig met olie. Helemaal nu er zo'n groot verschil blijft in de spread tussen Brent en Crude oil. Bizar om te zien.

Ik waarschuwde vorige week voor de corn-grafiek en grafieken werken leuk in deze markt.

Volg Japan
Een grafiek die al jaren leuk werkt is die van het Japan-scenario, ik denk al vanaf november 2003 dat de AEX deze grafiek gaat volgen. Natuurlijk is het niet perfect maar de trend is wel degelijk goed geweest.

Voorspelbaar drama
De toekomst voor de indexbeleggers is niet echt goud, terwijl toezichthouders dit toch juist aanraden. De Europese indices zijn gedurende het jaar bijna 25% lager. Maar het kan altijd slechter op twitter noemde ik al de humor van de topman van Quality Investments.

Zijn motto was keep smiling en hij hoopte beroemd te worden. Nu was dit drama weer heel voorspelbaar. Een paar promotors waren meerdere keren slecht in de media geweest. Zo was er dit pokeren met polissen-verhaal in januari 2011: 

Klik op het plaatje voor een grote versie

Op 22 maart 2006 stond er een artikel in de Telegraaf waar IEX-vriend Bert van de Arkel in opspraak raakte. Ik zeg IEX-vriend omdat ik in juni 2004 twijfelde of je zonder risico 30% kon maken en daar een hele discussie over ontstond.

Na deze rel werden we later uitgenodigd om het Quality Invest-product te boordelen. Maar mede doordat de verzekeraar geheim bleef, was het allemaal te mooi om waar de zijn. En mijn motto was toen en nu nog steeds: als iets te mooi om waar te zijn lijkt dan is dat ook vaak zo.

De 72-truc
Ik noemde toen de 72-truc, een manier om snel uit te rekenen hoe snel uw vermogen stijgt.

“Denkt u nu eens goed na, denkt u echt dat als iemand weet hoe hij 30% per jaar kan maken zonder risico’s te lopen, hij of zij u dit dan op een mooie zaterdag uitlegt in een achterafzaaltje in de Utrechtse Jaarbeurs? Wie de 72-truc toepast – 72 delen door het groeipercentage – rekent de periode uit om geld te verdubbelen. In dit geval is dat 72 : 30 = 2,4. Met andere woorden, met 30% per jaar verdubbelt u binnen twee en een half jaar uw geld. Dat is een goede reden om uw baan op te zeggen en nooit meer te werken.”

Met die 72-truc moet u eens uitrekenen hoe snel de schulden van Griekenland verdubbelen… Maar ik dwaal af van mijn gouden pad. In de Bund-grafiek zie ik wel iets onheilspellends, zeker geen lagere rente.

Maar echt onheilspellend is de AEX-grafiek want die ziet er uit als een Matroesjka-pop: elke keer komt er een kleinere versie uit de grote pop. Als dit verhaal klopt gaan we nog een keer naar de 230.

Om nog een leuk toekomstbeeld te schetsen: ik zie in de S&P 500 een downflag. Ik denk dus dat ondanks dat veel aandelen al heel goedkoop zijn, we nog een keer de onderkant gaan opzoeken. In deze theorie kan de S&P zo 350 punten lager .

De Dow Jones heeft een soortgelijk patroon.

De Duitse DAX maakt me ook niet vrolijk

Natuurlijk weet ik het ook allemaal niet, maar mijn gevoel zegt dat we aan de onderkant van het consolidatiepatroon gaan uitbreken en dat we nog een keer een paniekprikker krijgen.

Het feit dat er steeds maar geen oplossing komt voor de Griekse problemen terwijl het toch allemaal niet zo moeilijk is, bevestigt dit beeld.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 oktober 2011 09:42
    Met beide benen op de grond blijven staan. Geef toe, het is knap om van een klein een groot probleem te maken, zoals de EU dat doet met Griekenland. Die 230 of 241 komt er wel. Reorganisatie van Griekenland erdoorheen drukken kost klauwen vol met geld; bovendien lees ik uit artikelen dat er gewoon paniek is in de Griekse regering. Zal het hier anders zijn? Ik doe een voorspelling: binnen 10 jaar moet Nederland een beroep doen op EU partners wat op weerstand zal stuiten - o.a. van Griekenland, dat uit een dal is geklommen - want het gedrag in het verleden werkt door in de toekomst.
  2. [verwijderd] 3 oktober 2011 10:02
    Ondanks of dankzij al het toezicht, is er werkelijk een verlammende werking ontstaan. Geen van de partijen, die op enigerlijwijze toezicht houdt, durft het mes diep in het rotte vlees te steken om de patient te genezen.

    Er zal op een gegeven moment noodzakelijk zijn om HARD te saneren om de boel weer gezond te krijgen.

    Je ziet het met de Grieken. Door al het getalm zijn er twee belangrijke jaren verloren gaan, en de kosten zijn verdubbeld om het probleem op te ruimen.

    Nog meer toezicht, zal nog meer een verlammende werking veroorzaken. Men dient hoe dan ook het mes diep in het rotte vlees te steken.
  3. [verwijderd] 3 oktober 2011 23:34
    NIEUWS
    Nomura voorziet scherpe daling S&P 500
    NEW YORK (AFN) - Een analist van de Japanse bank Nomura International voorziet een scherpe daling van de toonaangevende Amerikaanse S&P 500-index. Dat schreef hij maandag in een rapport.
    Analist Bob Janjuah stelde dat de graadmeter, onder meer door aanhoudende economische onrust, zo'n 25 procent tot 30 procent kan dalen. ,,Ik denk dat een dieptepunt op 800 of 900 punten in 2012 mogelijk is. En zelfs het wegzaken tussen de 700 en 800 punten is een reële situatie'', zo gaf hij aan.

    De S&P-index noteerde maandag omstreeks 20.40 uur op ruim 1107 punten.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links