Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tsjakka! 300% per jaar

Ik heb en had eigenlijk altijd een stagiaire. Niet alleen in mijn eigen bedrijf, maar ook in de periode toen ik nog bij grootbanken werkte. Een leuke opdracht is altijd om een database te geven om uit te zoeken wat de perfecte beleggingsmethode in een bepaalde periode was.

Weet u, een rendement van 30% boeken is dan kinderspel. Als ik de stagiaire dan ook nog op een bierviltje uitleg hoe een optie werkt, dan kan die met hetzelfde systeem en een ander beleggingsinstrument dan een aandeel gewoon 300% maken over die historische datareeks.

Nu zijn er meters boeken geschreven over dit fenomeen en ook met uw boerenverstand begrijpt u direct dat als u de geschiedenis kent, beleggen veel eenvoudiger wordt.

Rood en zwart
U weet dan precies wanneer u Nasdaq-aandelen moest hebben, wanneer u in de obligaties had moeten zitten en op welke mooie najaarsdag in 1929 u in New York een paar putjes had moeten kopen. Dit geldt niet alleen voor de beurs: u weet ook wie de Tweede Wereldoorlog wint, wanneer de Berlijnse Muur valt en wanneer Nederland penalty’s mist.

Nu is het leuke dat alle winstgenerende systemen die u distilleert uit historische data uiteindelijk niets zeggen over de winstgevendheid in de toekomst. Dit komt omdat markten veranderen van richting, snelheid en volatiliteit. Kijkt u maar eens naar een aandeel als Ahold: eens was het een groeifonds en daarna werd het een krimpfonds.

Sterker nog, een methodiek die in het verleden goed werkte, moet u in de toekomst misschien juist overboord zetten. Denkt u maar aan het casino waar tien avonden lang het balletje alleen maar op rood valt. Zet u de elfde avond dan weer in op rood, of denkt u aan de wet van de grote getallen? Afgezien van de nul valt de bal even vaak op rood als op zwart.

Legio Lease
Een ander praktisch probleem van feilloos werkende systemen op basis van historische data is uw eigen psyche. Wat doet u als uw methodiek tien keer zegt dat u moet kopen en vervolgens stort keer op keer de koers in? Loopt u voor de elfde keer weer blind achter uw systeem aan? Ik geef u op een briefje dat u dat niet doet.

Bovendien wijst de praktijk uit dat als uw systeem wél werkt, u in uw hebzucht uw posities te groot maakt en vroeg of laat alles weer verliest. Of nog meer zelfs. Tot slot, wat zegt een zogenaamd gegarandeerd rendement, als u niet weet welke risico’s u loopt? Ik kan u 1000% beloven, maar met de kans dat u al uw kapitaal en uw vrouw en kinderen verspeelt.

Is dit beter dan 100%, waarbij u alleen uw inleg verliest? Of 30%? Volgens de boeken die ik in de kast heb staan bestaat beleggen uit risico en rendement en datareeksen zeggen niets. Niet overtuigd? Leest u de mooie Legio Lease folders van weleer nog eens na: 99,5% van de berekende scenario’s leverden winst op…

Olies, Bert van Arkel
Ik ga nu gauw de markt, want, systemen of niet, daar is volop discussie over wat te doen. Neem Koninklijke Olie. Het fonds zat sinds mensenheugenis vast in een handelszone, terwijl de olieprijs record naar record vestigde en een historisch hoogtepunt liet aantekenen. Dit is per definitie goed voor Olies, maar weer slecht voor de economie.

Nu waagde ik een gokje op Koninklijke Olie, waarbij ik wilde profiteren van het zakken van de olieprijs en dat het fonds in de handelszone bleef. Wat gebeurde er alleen? Olie bleef duur en Olies ook. Sterker nog, het aandeel brak deze week op hoog volume uit die trading range. Wat nu? Moet ik vast worden? Wat zeggen uw modellen, Bert van Arkel?

Putjes ASML
Ik ben en blijf voorzichtig als ik naar de lange termijngrafiek kijk. Ik verwacht ook minimaal een pullback, maar wie het weet mag het zeggen.

Ik geloof meer in putjes ASML:

Voor dit fonds geldt ook, wie het weet mag het zeggen. Ik wens u een goede en rustige expiratie toe en tot maandag.
IEX.nl Premium Portefeuilles
Klik hier voor Frank van Dongens IEX.nl 2Days Eurex Portefeuille (-1,47%)
Klik hier voor Frank van Dongens & Michael Kralands IEX.nl Polderportefeuille (8,14%)
Redactie IEX.nl - “Ja, 30% gegarandeerd” (Bert van Arkel)
Frank van Dongen - “Gegarandeerd 30%”
Geert Jan Nikken (TA Update 17-6-2004) - Koninklijke Olie: 47 euro
Klik hier om te reageren en te discussiëren

Frank van Dongen is het pseudoniem van de bekende Amsterdamse handelaar Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de hedendaagse vennootschap Today’s Beheer bv. Van Dongen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links