Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Retourprovisie op z’n retour

De Autoriteit Financiële Markten wil dat er een einde komt aan de retourprovisie die vermogensbeheerders krijgen op de effectentransacties die ze voor particuliere beleggers doen. Dit geeft een verkeerde prikkel voor de beheerders en de kleine beleggers worden onnodig op kosten gejaagd. Dit stelt Tim Mortelmans in gesprek met Het Financieele Dagblad.

Door de retourprovisie hebben zij er baat bij om meer transacties dan nodig te doen voor een belegger. Het rendement van de klant lijdt hier juist onder. Het valt moeilijk te bewijzen dat beheerder meer transacties doen dan nodig, wel zie je aan het eind van de maand of kwartaal het aantal oplopen. Dit kan komen doordat medewerkers afgerekend worden op omzet per klant. Mortelmans, hoofd toezicht Financiële Ondernemingen bij AFM eist dat de vermogensbeheerders het belang van de klant meer centraal stellen.

AFM wil dat de vermogensbeheerders  hun verdienmodel aanpassen. Alle provisies moeten worden afgeschaft. Minister De Jager kondigde eerder het einde aan van de distributieprovisie. Volgens Mortelmans zijn er beheerders die de helft van hun inkomsten uit provisies halen.
Brussel praat dit najaar over de Europese beleggingsrichtlijn Mifid. Als de retourprovisie daarin niet wordt afgeschaft zal De Jager het eigenhandig doen. De AFM wil daarom dat de vermogensbeheerders nu al overstappen naar een ander verdienmodel, een systeem van directe beloningen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 04 jun Must read: Help! De Amerikaanse economie stagneert
  2. 03 jun Must read: Vraagtekens bij aankomende renteverlaging ECB
  3. 31 mei Must read: 8% rente of meer, da's veel

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links