Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Slag om AEX 284,60

De AEX zet vandaag de aanval in op 284,60. Dit is de top van vorige week die deel uitmaakt van een zogenaamde bearish engulfing. Een beweging hierboven zet direct de weg open naar 295, mijn eerste doel voor de komende periode. Dit is de top van medio augustus. Aan de onderkant heeft de AEX tot op heden een sterke bodem geplaatst in de zone 265 – 271.

Dit is een belangrijke steunzone. Een beweging hieronder is niet uit te sluiten in de komende maanden, waarna een daling naar 241 mogelijk is. De middellange termijn oogt slecht. Het korte termijnbeeld is optimistischer en om een beter langer beeld te krijgen, moet in de komende weken de weerstandzone 301 – 308 structureel worden gebroken.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Hammers
In dat scenario lijkt een bodem bij 265 definitief te zijn geplaatst. Buiten het dieptepunt van 265 (met een hammer op de weekgrafiek) zijn er nog twee hogere bodems geplaatst met omkeerpatronen in het korte termijnbeeld. Een piercing line (ruim een week geleden) en afgelopen vrijdag opnieuw een forse hammer.

Deze laatste hammer viel samen met een klassieke terugtest van de gebroken, meest scherpe dalende toppenlijn. In de AEX zijn een beperkt aantal steunen te vinden. De eerste ligt bij 278,40, daaronder pas bij de stijgende bodemlijn van 271,50. Zolang 284,60 niet breekt, bestaat de komende week de kans op een terugval naar de stijgende bodemlijn.


Klik op de grafiek voor een grote versie

S&P 500
Toch komen opnieuw de belangrijkste wapenfeiten uit de VS. De S&P 500 brak de recente top van 1.208 en kan naar het voormalige uitbraakniveau van 1.230. Daarboven fleurt het technische beeld verder op - ondanks dat de recente correctie nog steeds onder de noemer normaal valt (test eerste Fibonacci niveau van de bullmarket bij 1.100).

Toch verwacht ik een beperkte terugval in de loop van deze week voor de vorming van een nieuwe hogere bodem. Veel referentiepunten zijn er niet, de stijgende bodemlijn ligt pas bij 1.140. Tussenliggend is er nog een oude steun bij 1.175.


Klik op de grafiek voor een grote versie

EUR/USD
Verder brak euro-dollar zoals verwacht uit boven 145 en maakt daarmee een stijgende driehoek af. Richtpunt komende weken is 151. Een belangrijke steunzone ligt bij 142,50 – 143.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

151 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. UglyDuck 30 augustus 2011 09:19
    quote:

    berthus schreef op 30 augustus 2011 09:16:

    Het korte termijnbeeld is niet optimistischer Opletten, je aandeel/call's kunnen ineens, ook op korte termijn, weer in waarde verminderen. Op de middenlange termijn en lange termijn gaan we daarna, per saldo, weer naar beneden.
    Dat denk ik ook. Maar kote termijn herstel kan behoorlijk zijn want de negativiteit is zwaar overdone.

  2. [verwijderd] 30 augustus 2011 09:51
    quote:

    Sander040 schreef op 30 augustus 2011 09:29:

    1 ding is zeker.
    Je verliezen zijn maximaal gelijk aan je inleg en je winsten zijn onbeperkt. Hoe meer geld je erin stopt hoe gekker je wordt.
    Doe het met weinig geld en kijk dan verder.
    1 principe niet vergeten: Ongeacht de inleg, deze EERST -na winst- met het gelijkwaardige bedrag terug laten storten toen het afgeschreven werd.
  3. TimothyF 30 augustus 2011 10:09
    Vraagje, kun je een (objectieve) TA uitvoeren resulterend in verschillende uitkomsten? Dus ipv lange termijn naar boven, naar beneden? etc etc? Of ben je gewoon slaaf van de theorie, en moet je deze 'uitlezen', en wanneer je dat goed doet, zouden dus alle TAnalisten met min of meer hetzelfde verhaal komen?

    Ik kan me niet voorstellen dat je (macro-)economisch nieuws niet kunt/mag verwerken in de analyse, want dan wordt het weer een mening / voorspelling.

    Dat de theorie vervolgens niet klopt, of zelden, is een ander verhaal.
  4. [verwijderd] 30 augustus 2011 10:33
    okay ..het is duidelijk..het kan vriezn stormen waaien of dooie....

    zie ook dat :

    ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink,
    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    een disclaime ?..
    u kunt ons bellen alas het niet zo is..?

    .. die ik niet zag omder de stukjens van andere TA ers hier op IEX...

    OF:..?

    wil dit zeggen dat:
    de mening dient overeen te komen met de strategische benadering en belangen van ING in de mogekijke beweging van de markt..

    ergo zwart = wit en wit wordt geschreven in zwart om de arme particuliertjes nog verder uit te kloppen..?

    murc

    p.s.
    niet dat het veel uitmaakt , TA is een naloper..geen voorloper...

    maar financials hebben hun eigen kokertjes wereld en denken dat ze het kunnen sturen of wel succesvol; kunnen traden...

  5. [verwijderd] 30 augustus 2011 11:26
    quote:

    Rosser schreef op 23 augustus 2011 12:56:

    En Bas, misschien kun je, als je tijd hebt, even vermelden hoe je laatste koopadvies (http://www.guruwatch.nl/advies/53116/AEX-index/Bas-Heijink/kopen.aspx) geresulteerd heeft in een plus van 0,98%.

    Ik kan mij niet herinneren dat je ook maar ergens winst genomen hebt (zelfs geen verlies). Je positie loopt nog steeds volgens mij. Maar als ik het mis heb zie ik graag een verwijzing naar je desbetreffende stukje.
    Bas/IEX-redactie,

    Door deze simpele vraag de afgelopen week categorisch niet te beantwoorden maken jullie duidelijk er niets van te snappen.

    De financiele wereld staat in een heel slecht daglicht en ondanks al jullie mooie disclaimers lijkt het erop dat het niet tot jullie doordringt dat jullie op deze manier integraal deel uitmaken van het probleem; het perfecte uithangbord van waar de financiele wereld voor staat.

    Dit verwijt zou harder aan moeten komen bij IEX dan bij Bas, in Bas' disclaimer staat in ieder geval expliciet dat hij voor ING werkt.
151 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links