Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

U bent gewaarschuwd

Portugal down, euro down? Dat valt wel mee. Als ik het niet wist, dan had ik aan de grafieken niet af kunnen zien dat er iets belangrijks is gebeurd. Downgrade of niet, het is oud nieuws en het lijkt er op dat we er al rekening mee hielden. In koersen vertaald betekent dit dat we bij de 1,40 niet alleen Griekenlang hebben in geprijsd, maar ook hoogstwaarschijnlijk een deel van het spill-over-effect van een eventueel besluit om te defaulten, wanneer dat dreigde.

Dus dat Portugal gedowngrade wordt, is niet als schokkend ervaren in valutaland. Het nieuws is al de wereld rond geweest en iedereen heeft inmiddels in zijn eigen handelstijd er op kunnen reageren. Reactie?  0,01, weinig dus. Zeker wanneer we de bewegingen met centen tegelijk in een paar minuten bezien die bij echte schokken optreden.  Zover de beredenering en het nieuws, dit was het nieuws en nu de grafieken.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De intradaggrafiek van EUR/USD toont ons dat - na het niet meer over bought raken van de RSI in de afgelopen dagen - er een verdere verzwakking van de opwaartse beweging heeft plaatsgevonden. Inmiddels heeft deze verzwakking ertoe geleid dat de steun die de zijwaartse fase dicteerde, het heeft begeven. De breuk van de  1,4450 was er een die de deur heeft opengezet naar de 1,43.

Uurgrafiek
Echter, naar mijn idee is deze daling er een die kort beleefd kan gaan worden, want er ligt wel heel erg veel steun naar beneden toe met als extreem punt het 1,3975 niveau. Daar zijn behoorlijk negatieve scenario’s ingeprijsd voor de euro en ik vermoed dat de huidige daling een pull back inhoudt op de inmiddels gebroken dalende lijn, die nu op 1,43 uitkomt.

Dat tezamen met de horizontale steun op dat niveau doet mij vrezen voor de winstgevendheid van shorts die nu nog moeten worden aangegaan. Mijn voorkeur gaat er naar uit om in de komende tijd de uurgrafiek van de RSI goed in de gaten te houden en zodra de koersen in de buurt van de 1,4325 niet meer oversold worden een speculatieve hausse positie te gaan opbouwen.

Dit beeld vindt zijn voeding in de analyses die over de euro tegen het soepie gaan. Daarin was de conclusie dat de euro zich tegen een aantal belangrijke valuta verbetert terwijl de tegenkrachten op z'n slechtst neutraal zijn. Dus in een stabiliserende markt, met weinig bevestiging voor een short op langere termijn heeft als entry-strategie het kopen op dips op korte termijn.

Ik denk dat u hem wel kunt plaatsen. Over het grotere beeld  gesproken, vandaag maken we een uitstapje naar het Britse pond. We doen eerste de euro tegen pond vervolgd door dollar tegen pond.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Niet zo'n kleine
Over EUR/GBP kan ik simpelweg het volgende zeggen. Er is een uptrend en niet zo'n kleine ook. De huidige daling moet gezien worden als een pullback om vervolgens weer een hogere low in de cyclus te creëren waarmee de uptrend bevestigd wordt. We zijn in feite bezig de voormalige weerstand op de 0,89 tot nieuwe steun om te vormen waardoor dit het nieuwe springplankje moet worden voor hogere koersen.

Het enige wat ik jammer vind in deze grafiek, is dat de RSI recentelijk niet overbought is geworden. Maar voor de rest is alles zoals het moet zijn en dus in orde. Conclusie: euro wordt sterker en het pond zwakker, structureel en niet even voor de korte termijn. Meer van het zelfde dus.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De USD/GBP, ook wel 'kabel' genoemd, is een volledig ander beeld. Daar zien we dat het pond dusdanig verzwakt tegenover de dollar, dat er een breuk van de opwaartse trend is ontstaan. De meest recente stijging dient gezien te worden als een pull back en daarmee is de draai een feit. Koersdoel op termijn voor dit valutapaar is 1,53. Indien en wanneer dit niveau bereikt wordt zal de RSI ook netjes oversold zijn, hetgeen een bevestiging zal vormen van de dalende waarde van de pond.

U bent gewaarschuwd
Conclusie hier is: pond wordt zwakker en de dollar sterker. Wanneer we de drie grafieken samen analyseren komt het er op neer dat EUR/USD aan het corrigeren is, dat blijkt ook uit de vergelijking met het pond. Maar aangezien de euro beperkte ruimte neerwaarts heeft en de dollar grootse opwaartse potentie heeft ten opzichte van het pond, denk ik dat bij een rustige periode van de EUR/USD, het pond wel eens versneld waarde kan verliezen. Zoals de Engelsen zeggen 'a warned man counts for two'.

 


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 juli 2011 08:51
    Ik heb mijn longpositie nog steeds en houd deze gewoon vast tot het plaatje veranderd. Er is in de tussentijd helemaal niets veranderd, dus ook geen reden om de positie te sluiten.

    Of dit nu 1 uur of 1 week duurt, ik vind het prima, de richting is nu gewoon up dus ik blijf zitten tot we er zijn. In de tussentijd kan het inderdaad best nog eens een beetje naar beneden, maar goed dat hoort bij stijgingen. Ik wordt ook niet zenuwachtig van posities overnight en doordat ik futures gebruik heb ik ook geen rente lasten op mijn posities.

    Succes allemaal vandaag!
26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links