Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Straks de ECB, eerst de EURUSD

Dat rijmt ook nog. Zonder al te poëtisch te willen worden proberen we vandaag ook nog een rijmend verhaal te maken voor EUR/USD met in het achterhoofd dat de ECB en de BoE hun steentjes gaan bijdragen vanmiddag. Om daar op voorbereid te zijn werpen we een snelle blik op het snelle deel van de handel in EUR/USD.

Maar voordat we de intradaggrafiek gaan bespreken, nemen we poolshoogte bij de daggrafiek, want daar zat de dreiging.

Deze grafiek kunnen we inmiddels dromen, maar het laatste stukje van de grafiek waarschuwt ons voor een periode van slechte nachtrust voor EUR-longposities. De trend in de RSI is gebroken in de daling en de koers is op weg gegaan om als reactie op de daling te bezien of er terrein valt terug te winnen - en hoeveel. Er zijn al een paar waarschuwingssignalen geweest.

Houd de stops dichtbij
Dus op zich wordt er gewerkt aan herstel, maar er is nog meer nodig om een vergelijkbare potentie krijgen zoals we die een paar maanden geleden hadden.  Als eerste: de RSI moet door de stijgende lijn heen omhoog  breken. Dat zal pas gebeuren wanneer we de hoogste koersen van de afgelopen dagen passeren.

In omgekeerde richting geldt dat de verslechtering van de daggrafiek en het completeren van de pullback op de gebroken RSI-trend meer vorm krijgt als de low van eergisteren geslecht wordt. Dat niveau van 1,4562 hebben we gisteren benaderd. Vervolgens zijn we weer hard omhoog gedraaid.

Mijn idee zou zijn om in deze impasse in de richting van de trend gepositioneerd te zijn, maar wel stops dichtbij te houden en wel op 1,4550. Want at gebeurt er als en wanneer we de 1,4550 slechten?

Daartoe nemen we de intradaggrafiek van EUR/USD bij de hand, en wel die op uurbasis.

Dit is een behoorlijk drukke grafiek geworden en vereist wat gevorderde kennis over TA om de verbanden te zien. Ik zal trachten zonder poespas de strekking van de grafiek te vertalen naar begrijpelijke woorden, maar wanneer het onduidelijk is, aarzel niet om hieronder uw vragen te stellen.

Kink in de kabel
We beginnen links in de grafiek. Daar zien we een horizontale lijn over de voormalige top die tot weerstand heeft geleid. Deze lijn voert onder bodems die later dit niveau van 1,4320-achtige prijzen tot steun hebben omgevormd. Dan de parallel lopende stijgende lijnen die hun entree maken in de grafiek op 23 mei jongstleden.

Dat was de initiele hellinghoek van de trend die ons naar huidige niveaus heeft gevoerd, maar tussentijds ie een versnelling van deze beweging ontstaan, die wordt weergegeven aan de hand van de lijn die op de 25e mei zijn startpunt kent. Deze laatste lijn is de trend die gevaar loopt en dus in de gaten gehouden dient te worden.

Dan graag uw blik richten op de rechterzijde van deze grafiek. Daar zien we een horizontaal lijntje dat aangeeft dat er in de cyclus van hogere toppen en hogere bodems sinds gisteren een kink in de kabel is gekomen. Er is een gelijke bodem neergezet. Dat is nog niet slecht, maar dat is dus het niveau van de 1,4562 dat behouden dient te worden om de huidige beweging te kunnen laten voldoen aan de definitie van een uptrend: hogere highs en hogere lows.

Wel dreiging, nog geen signaal
Wanneer en indien de 1,4550 het begeeft is er een aantal mogelijkheden qua ruimte voor de daling die dan is ingezet. De rode lijnen zijn de fibonacci-retracementniveaus in deze beweging. Het 50% retracementniveau legt het meeste gewicht in de schaal. Vooral ook omdat daar de lange horizontale steun lijn samenvalt met het retracement niveau van 50%.

Dat is het niveau van 1,4320 en een beetje. Zover de koersgrafiek, nu de RSI, het meest relevante stukje is weergegeven in het blauwe blokje. Het is niet goed dat de RSI oversold is geworden Dat mag in feite niet in een uptrend, net als dat een gelijke bodem in de trend de boel niet sterker maakt integendeel. Dat is een deel van het verhaal.

Het andere deel is dat de RSI in een koersbeweging die zich opwaarts ontwikkelt overbought moet worden. Dat kan nog steeds, want de trend in de koersgrafiek is nog steeds intact. Even samenvatten: er dreigt gevaar op de langere horizons, maar dat is nog steeds niet een signaal, maar hooguit een dreiging.

Om deze dreiging weg te nemen dienen we de highs uit te nemen zonder onder de 1,4550 te vallen en het liefst voor het einde van de week. We gaan het zien of vanmiddag enige beweging van betekenis kan starten. Dit is mijn scenario voordat we de middag in gaan. 

 


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

31 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 juni 2011 11:59
    Helemaal helder, onderstaande lijkt mij de perfecte fundamentele / ECB aanvulling:

    Wed, Jun 8 2011, 21:23 GMT
    by Nick Nasad - FXTimes

    The EUR/USD has had volatile ride since our previous ECB interest rate decision. Then, traders were expecting Trichet to signal a rate hike in June (tomorrow’s meeting) by using the code words “strong vigilance” in regards to inflation – a sign the ECB was set to hike rates in the next meeting.

    Instead, Trichet used the phrase “monitor very closely” the code words for a rate hike in 2 meetings, and therefore we find ourselves in a similar situation, seeing whether we hear “strong vigilance” a call for a July rate hike, or again hear “monitor very closely” meaning the ECB has pushed hiking rates for yet another month to August or even September.

    It’s a simplistic way to approach what will be a nuanced statement, but these code words are the mechanism that the ECB is using. We’ll see if Trichet therefore uses or omits the magic words needed for markets to price in a move in July or not.

    Dovish Scenario – Sovereign Debt, Slower Growth In Germany, Cooling Global Recovery Make a Case for Extending Pause in Rate Hike Campaign

    The dovish scenario has some merit considering the events of the last month. Not only did the sovereign debt crisis show a new phase to Greek debt concerns, but we also had some data pointing to the beginning of slowdown in Germany (factory orders, retail sales and a slower drop in unemployment) which may give the ECB pause in its tightening campaign.

    In regards to inflation, the Euro-zone saw headline inflation ease to a pace of 2.7% in May according to the flash reading. That was down from 2.8% in April. Can a decline in inflationary pressure give the ECB some more time to judge the impact of the effect of the recent fall in commodity prices?

    While the ECB wants to maintain its credibility on inflation, it must realize that the global slowdown in the 2Q is a bit more severe than anticipated, and that could slow demand for commodities, causing prices to be contained.

    Pushing back rate expectations past July, along with the remaining uncertainty regarded the way forward with Greece as Germany still wants some rescheduling of bonds done in an amended bailout, could open the door to a sharper correction of the EUR/USD pair’s 2-week rally.

    Status Quo/Hawkish Scenario -Credibility and Anchoring of Inflation Expectations at Stake

    Futures markets are pricing in an almost 95% chance that the ECB will raise rates in July, as the ECB policy makers have continued to put importance on high inflation and the need to do what’s necessary to tame it.

    From FXStreet.com: “The market remains fairly well-positioned for a hike in July. Based on future contracts, we estimate that a 25 bps rate hike is priced in for more than 95%, the remainder of that falling in August. The market-implied next most likely date for a rate hike is October, although that one’s clearly not fully priced in (c. 70%). Our view on interest rates until year-end remains ‘in line’ with the expectation by the market.”

    Therefore, despite the factors listed above that could cause a more cautious ECB, the central bank may still signal a rate hike in July, as it does not want inflation expectations to shift towards the upside. It would be a second meeting in a row that the ECB would look to be hesitant to follow through with its earlier warnings, and therefore a pause here would make traders shift their expectations for rate hikes the rest of the year.

    The ECB is also going to be posting updated projections which are expected to show an upward revision to both GDP growth and inflation for the year, another reason for keeping on message regarding a rate hike next month.

    If Trichet does use the phrasing “strong vigilance” that would confirm the expectations of futures markets, and we would see the interest rate advantage favor the EUR in the short term.
  2. [verwijderd] 9 juni 2011 13:47
    quote:

    Erem schreef op 9 juni 2011 12:08:

    Geweldig WP, top!
    Top !
    Top !?!?!?

    If it's a top, then we have to sell, sell, sell like hell.

    Stel je nou eens voor dat Trichet straks doodleuk gaat vertellen dat de ECB de rente gaat verlagen !
    Zo wordt het lenen voor iedereen (zelfs voor de Grieken) namelijk goedkoper en wordt het leven aangenamer.
    Stel je eens voor dat Trichet gaat verkondigen dat er (in navolging van de FED) meer euro's bijgedrukt gaan worden.
    Dit is namelijk heel handig om zijn eigen long positie in die Griekse Triple P junk bonds te (her)financieren.

    Hoe het ook zij, volgens mijn indicator moet ik even een short wandelingetje maken, het is lekker weer buiten.
  3. forum rang 4 s.lin 9 juni 2011 13:51
    ECB laat rente ongewijzigd op 1,25%
    Gepubliceerd: 13:48
    AMSTERDAM (Dow Jones)--De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zijn voornaamste rentetarief donderdag zoals verwacht gehandhaafd op 1,25%.

    Tijdens de maandelijkse vergadering besloten centrale bankiers uit het eurogebied de herfinancieringsrente ongemoeid te laten.

    Twee maanden terug verhoogden ze het tarief met 25 basispunten van het historisch uiterst lage niveau van 1,0%, waar de rente daarvoor nagenoeg twee jaar had gestaan.

    Het handhaven van de rente werd door marktwaarnemers alom verwacht. Ze kijken nu uit naar de toelichting van ECB-president Jean-Claude Trichet op een persconferentie die om 14.30 uur aanvangt.

    Door Ben Zwirs, Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; ben.zwirs@dowjones.com

    (c) 2011 Dow Jones & Company, Inc.
  4. forum rang 4 s.lin 9 juni 2011 15:09
    Trichet hint op renteverhoging in juli
    Gepubliceerd: 14:57
    FRANKFURT (Dow Jones)--President van de Europese Centrale Bank (ECB) Jean-Claude Trichet heeft tijdens een toelichting op het rentebesluit gehint op een renteverhoging bij de volgende beleidsvergadering in juli.

    Trichet sprak de sleutelwoorden dat 'sterke waakzaamheid' geboden is om de inflatie te beteugelen. In het verleden was die zinsnede een voorbode voor een spoedige renteverhoging.

    Trichet zei echter ook dat de ECB aan het beleid zal vasthouden om banken zoveel als gewenst te lenen bij de gebruikelijke herfinancieringsoperaties voor in ieder geval de komende drie maanden.

    Door Geoffrey T. Smith, Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

    (c) 2011 Dow Jones & Company, Inc.
  5. forum rang 4 s.lin 9 juni 2011 15:09
    MARKET COMMENT: AEX -0,3, markt kijkt naar Trichet
    Gepubliceerd: 15:01
    AMSTERDAM (Dow Jones)--De AEX noteert donderdagmiddag licht in de min, waarbij de markt volgens Barry van der Laan, Managing Director Nederland bij IG Markets, gefocust is op ECB-president Trichet, die zojuist een toelichting hield op het rentebesluit. "Ik denk niet dat zijn woorden het negatieve sentiment kunnen draaien", aldus Van der Laan, die spreekt van een "grijze deken" die over de markt ligt. "Ik geloof niet dat we al op het laagste punt zitten", zegt Van der Laan. Uitzondering is SBM Offshore, dat profiteert van een hogere olieprijs en 3,1% weet te stijgen. Omstreeks 14.55 uur noteert de AEX 0,3% lager op 334,79 punten. (EHI)

    Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com

    (c) 2011 Dow Jones & Company, Inc.
  6. forum rang 6 am1993 9 juni 2011 15:12
    Yja, Hoe heb ik het NU?
    6 juni: Trek in Euro's
    7 Juni: Euroknallers De korte termijnkracht komt er aan. De snelle beweging omhoog.
    8 juni: Alles sterker dan de dollar. Alle valuta bevestigen het. Euro up.
    9 juni: Vandaag. Oppassen geblazen. Als de 145,50 het maar houdt. Brr.

    Ja.... en dat is niet de eerste keer zo kort achter elkaar sterk van mening wijzigen. Verbazingwekkend.
    Zeg dan gewoon dat er GEEN trend is (alleen snelle daghandel, zoals uit de andere reacties blijkt) in plaats van al die superlatieven voor de komende week/weken.
    Dat doet de kwaliteit van deze column geen goed, terwijl ik de expertise van de schrijver(s) toch buitengewoon hoog vind.
    am1993

  7. N. Koerts 9 juni 2011 15:19
    Beste dhr Erem,

    Ik ben een paar minuutjes geleden voor het eerst long gegaan in de zwitserse frank t.o.v de euro.
    Fundamenteel vind ik dit een goede keuze.
    Maar is dit technisch ook een goede keuze?
    Zou u misschien binnenkort een grafiekje willen maken van de euro t.o.v. de zwitserse frank?

    Met vriendelijke groet,

    Niels Koerts
31 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links