De weekendkranten staan vol met schreeuwende koppen over Griekenland, dat zucht onder zijn schuldenlast. Eilanden en historische plaatsen zouden te koop staan en als ze niet te koop staan dan doen we net alsof we een boedelveiling voorbereiden.
Als we de kranten moeten geloven komt het nooit meer goed. De paniek begint nu ook bij de politici door te dringen. Want we zouden toch winst maken op de miljarden die we uitgeleend hebben?
Maar wat is nu eigenlijk het nieuws? De situatie is al bijna een jaar dramatisch en als je er bescherming op koopt dan ben je een pessimist, morren je klanten en lachen de concurrenten als je een kleine underperformance hebt.
De problemen met Griekenland waren er zelfs al bij de oprichting van de euro. Ik heb me al eerder verbaasd over de incompetentie van de Europese Unie. Want hoe konden ze Griekenland toelaten terwijl ze konden weten dat Griekenland nooit en te nimmer voldeed aan de gestelde criteria.
Door een eenvoudige swap voldeden ze echter prima.
Verborgen gebrek
Bij het kopen van een huis is de standaard vraag of er nog zaken zijn die van belang zijn bij de overdracht. Dus verkopers mogen geen gebreken verzwijgen. Doet hij dat wel, dan kan de koper de verkoop ongedaan maken, tenminste als hij kan bewijzen dat dit bekend was bij de verkoper.
Dit geld blijkbaar voor huizen en voor ondernemingen. Maar als een land toegelaten moet worden in een muntunie, dan vragen we blijkbaar niets?
Goldman
Ook zet ik mijn vraagtekens bij de rol van Goldman. Zij deden de swap met Griekenland en hadden uit ethische overweging iets kunnen zeggen. Maar nee, Griekenland deed dus een swap met Goldman en voldeed zo. Ook dit is niet nieuw, maar voor onze overheid was het geen probleem om het geld toch te lenen.
Dus als bijvoorbeeld de Thaise bruid van je buurman ook ineens een man blijkt te zijn en de buurman en iedereen zich bedrogen voelt, dan geven we gewoon een huwelijkscadeau in de hoop dat het vanzelf overgaat.
Nu ben ik niet zo dramatisch over Griekenland. Het is een mooi vakantieland en de belastingmoraal is niet zo hoog. Ik heb eerder gezegd dat als ze gewoon belasting gaan innen er een stuk minder problemen zijn. Bij ons zijn de problemen veel groter, want wij betalen wel gewoon belasting.
Geen bonnetje
Hoe dan ook, ik vraag me af of het echt zin heeft. Het verhogen van de accijns in Griekenland dat al in 2010 gebeurde en de BTW die naar 23 procent is verhoogd. Ik ben er al een paar jaar niet geweest, maar in het verleden kon je als je geen bonnetje wilde korting krijgen op de terrassen.
Maar ondanks dat de Griekse problemen dus eigenlijk geen nieuws zijn reageren de markten er wel op. De Duitse Bund future (dus de obligaties) liep fors op. Wat eigenlijk raar is, want het zijn de Duitsers die meer geld moeten lenen om eventueel de Grieken te helpen.
En als de Duitsers hun geld niet terug krijgen dan wordt hun kredietwaardigheid echt niet beter. Maar als een vlucht naar kwaliteit is het natuurlijk wel te verklaren.

Twee kwaden
De Griekse tragedie zorgde ook voor een grote beweging in de eurodollar. De euro viel uit de opgaande trend. Ik denk dat die valutahandelaren niet zo goed kunnen balanslezen, want met de Amerikanen gaat het ook niet zo lekker.
Om misverstanden te voorkomen. Ik ben ook al een tijdje positief op de Amerikaanse dollar. Ik denk dan ook dat de beweging in de dollar nog wel verder omhoog kan.
Niet dat ik denk dat het heel veel beter daar gaat, maar ik vond de euro gewoon te sterk met al de problemen die wij hebben. Het is dus kiezen uit twee kwaden.

Goederenprijzen
Een hogere dollar heeft volgens sommige analisten een negatief effect op de commodities. De commodities zijn genoteerd in dollars dus als die begint te stijgen, dan kunnen de goederenprijzen omlaag.
Of dat echt het geval is? Ik heb zo mijn twijfels maar ben wel negatief op de goederenprijzen omdat ik uit de grafieken verkoopsignalen krijg.

Neem bijvoorbeeld West Texas Crude olie

Bikini
De Dow Jones doet het echter nog steeds goed. Er zijn mensen die zeggen dat je de Dow in euro’s moet bekijken en dat hij het dan helemaal niet zo goed doet. Ja dat klopt maar de Amerikanen en de andere belangrijke investeerders kijken echt niet in euro’s.
Dat is net zo iets als kijken naar je vermogensbeheerder in bikini. Het kan een ander beeld geven, maar dat is niet het beeld dat je zou moeten hebben. Serieus, als de Dow nog iets wegzakt geeft de Twindicator een verkoopsignaal.

De AEX dreigde even bijna alsnog een koopsignaal te geven in de EB-indicator, maar gelukkig voor de shorts is dat er niet van gekomen.

De Duitse DAX heeft nog geen officiële verkoop gegeven, maar is als het omlaag gaat in Europa wel een van de leukste shorts. De index heeft het een tijdje beter gedaan dan de rest.
Maar of dat vol te houden is? Ik koop op maandag of dinsdag als het ietsje weg zakt een turbo short op de DAX.

Mijn recentste short-aankoop was een turbo op goud. Goud gaat naar beneden als Griekenland meevalt en als de dollar hard oploopt zal goud waarschijnlijk ook omlaag gaan.
Hoe dan ook het is een speculatief idee waarbij ik hoop dat er correlatie is tussen zilver en goud…

Om de Grieken te helpen, zullen we allemaal aan de Ouzo moeten of op vakantie gaan daar.
Voor actuele veranderingen kunt u mij volgen op Twitter.