Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Pech of toeval?

Er waren zaterdag twee files richting Enschede en ik zat in beide. Dat is toeval of pech te noemen. Wat ik ook toeval of pech noem is dat we alle problemen eerst negeren en daarna als ze opgelost lijken (maar vaak niet zijn) dat reden voor enthousiasme vinden.

Zo vind ik het vreemd dat we bij het begin van de oproer in Egypte op 25 januari niet echt omlaag gegaan zijn. Oké, we zakten die dag van de 362 naar de 358 in de AEX-index, maar stonden daarna direct weer hoger. Nadat Mubarak afgezet is gingen we wel weer hard omhoog op dit nieuws.

Na Tunesië en Egypte?
Laat ik me hier niet meer over verbazen maar wel even de vraag stellen: is hier een reden voor enthousiasme? Want na Tunesië en Egypte zijn er zeer waarschijnlijk binnenkort nieuwe kandidaten als Algerije die zich aandienen. Mogelijk gaat het dan zelfs om Saoedi-Arabië of een andere belangrijk land in die regio.

Maar nog belangrijker, wat gaan de nieuwe regimes doen, worden het fundamentele moslims? En worden de politieke en economische contacten net zo goed als met de oude machthebbers? Want we hadden toch goede contacten met de afgezette partijen? Kortom, ik vind de reactie op de beurs wat voorbarig. Of ligt dit nu aan mij?

De reacties op de beurs zorgen er zelfs voor dat we in de kortetermijngrafiek een koopsignaal krijgen. Ik volg dit signaal niet omdat al mijn verkoopsignalen ook niet werkten…

De grafiek met de wat langere termijn geeft ook nog geen reden om te kopen.

Hongkong en de andere echt belangrijke beurzen geven ook nog geen verandering in signaal waardoor we ineens zouden moeten kopen.

China staat wel op het punt om een draai te geven als we nu ineens nog verder omhoog gaan.

Maar er is een belangrijk argument waarom ik denk dat we niet veel verder omhoog kunnen en moeten. De reden die ik deze keer wilde toelichten is die van het recordniveau van margins. Voor wie nog nooit bij mij op een optiecursus  is geweest eerst even de definitie: margin is het borgbedrag dat je nodig hebt om aan te houden voor het aangaan van risico's.

Het risico waar we het nu specifiek over hebben is het verkopen (schrijven) van opties. Je gaat dan een koop- (puts) of verkoopverplichting (calls) aan en voor die verplichting moet je dus een klein bedrag als borg aanhouden. Dit borgbedrag is een variabel getal afhankelijk van het risico of de risico-inschatting. Het risico wordt berekend met een formule.

Niet iedereen begrijpt die margin formule, sowieso zijn er nog veel mensen inclusief de zogenaamde experts die de volatility component niet begrijpen.

  • Margin calls = Premie + % ( 2 S - E)
  • Margin puts = Premie + % (2 E - S)

S= stockprice, E= Exercise price

%= Margin percentage bijv. RD 10%, AGN 15%, ING 20%

We zien dat de premie, oftewel de prijs die je voor de optie ontvangt, belangrijk is. Om dan maar meteen naar het volatility effect te gaan. Werkend met de Black & Scholes formule dan is het globaal gezien zo dat als de volatility verdubbelt, de prijs (premie) van een optie (zowel de call als de Put) ook verdubbelt.

Op dit moment zijn er veel beleggers die opties verkopen omdat ze zo de afgelopen tijd rendement hebben gemaakt. Maar de historie wijst uit dat als er veel beleggers opties verkopen en dus de totale margin hoog is je je ook vaak op een top in de markt bevindt. Dankzij deze theorie wist ik in 2000 op een heel hoog niveau te verkopen…

Er is een heel grote correlatie tussen de hoogte van de margin en de toppen en bodems in de markt. Op een top is er een heel hoog bedrag aan margin uit in de markt en op een bodem is er een veel lager bedrag uit. Je zou zelfs naar het verschil kunnen kijken en daarmee de stijgingen en dalingen kunnen verklaren.
 
In 2007 was ook de margin (schuld) op een historisch hoogtepunt waardoor ik ook toen negatief was. In 2008 zagen we de gevolgen.

Het verhaal is eigenlijk eenvoudig, bij een stijgende beurs neemt de volatility af en het schrijven van opties is elke keer gevonden geld. Hierdoor gaan steeds grotere groepen beleggers de schrijfstrategie doen en vervolgens zakt de implied volatility, oftewel de bewegelijkheid gedistilleerd uit opties naar historische niveaus.

VIX Index
Deze volatility (Vol.) wordt bijvoorbeeld mooi zichtbaar gemaakt in de VIX Index (op de sp500) de VIX staat nu op historische laagte niveaus. Als de Vol. van 15 naar een meer normaal niveau van 30 zou gaan, dan verdubbelen de premies en zal de margin zelfs nog meer dan verdubbelen.

Als de margin oploopt dan zijn er meer en meer beleggers die niet aan hun marginverplichting kunnen voldoen en zullen er door de verschillende brokers posities gesloten worden. Hierdoor krijgen we verkopen en dus een versterking van de daling…

Nogmaals, in 2000 was dit ook de reden voor de versnelling in de daling en de Vol. is nu heel laag. Dus wees voorzichtig. Sowieso ben ik van neming dat je op die lage volatility geen opties moet verkopen, maar een gewaarschuwd mens…

Overigens heb ik nooit lang pech en hoop ik dat jullie niet als B100 worden, want die had bij Bassie en Adriaan altijd pech.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. gurtx 14 februari 2011 11:18
    Dag Frank,
    interessant artikel, waarvoor mijn dank,
    1 vraagje: in je grafiek van de "debt differential" waarbij je stelt: 'Op een top is er een heel hoog bedrag aan margin uit in de markt en op een bodem is er een veel lager bedrag uit' lijkt het er op dat we nu op een bodem zitten. (Ondanks dat er nu dus veel mensen calls op de gestegen stukken schrijven, en de grafiek stijgende is). Dus hoe kom je tot de conclusie dat we niet veel hoger kunnen? Of lees ik nu de grafiek verkeerd???

    mvg,
  2. [verwijderd] 14 februari 2011 12:00
    "...de VIX staat nu op historische laagte niveaus" schrijf je, en je laat een grafiek zien die maar tot maart 2009 teruggaat.

    Het is maar wat je laag noemt... 2006/2007 stond de VIX onder de 10 dus het kan altijd nog lager (33% lager is dus pas de "historische" low).

    En als we zien hoe de markt de laatste paar jaar verandert is, en ook nog eens gemanipuleerd wordt door overheden die het liefst ALLE volatiliteit eruit halen, zou het mij niet verbazen als we op enig moment ver onder de 10 gaan.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links