Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Noord-Afrika staat in brand

Noord-Afrika staat in brand. En de beurs raakt er van onder de indruk. Het bijzondere is dat macro-economen van SNS Securities mij al op 8 september van het afgelopen jaar op dat risico wezen. Echt zo'n pagina 16 verhaal dat op de voorpagina komt (dit artikel stond overigens op pagina 5). In een klap werd de flinke winst van de Egyptische beurs van de afgelopen anderhalf jaar in een verlies omgedraaid. In de grafiek ziet u de Egyptische beurs (in euro's gemeten) en de MSCI Europe index.

Vrijdagmiddag kwam er nog een mailtje binnen van Morgan Stanley met de aandelen die de grootste Midden-Oosten/Afrika-exposure hebben. De koers van SBM Offshore (SBMO) zag je daarom die middag nog even flink onderuit gaan. Het was de grootste daler. Het bedrijf staat vrij hoog op het lijstje van Morgan Stanley, met een geschat omzetaandeel van 36% in deze regio. Maar ik denk dat hier sprake was van een overdreven reactie. De omzet van SBMO is zee en in Afrika. En door de onrust stijgt de olieprijs juist sterk. En dat is alleen maar goed voor de klanten van SBMO.

Verder moet u bij de lijst bedenken dat vooral Noord-Afrika in brand staat. Deze regio heeft natuurlijk nauwelijks invloed op de wereldwijde economie.

Ik zal u een stukje van de lijst laten zien. Het blijft immers informatie van Morgan Stanley. En het is niet netjes om dat allemaal zo een-op-een door te geven.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links