Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Glad op de beurs

Ik voel me in mijn eigen land als in een derdewereldland. Als ik zie hoe slecht de wegen de afgelopen tijd bij mij in de buurt schoongehouden worden. Er staan zelfs borden langs de weg dat er beperkt zout is. Als het nu het einde van de winter was, dan kan ik dat begrijpen, maar nu?

Of Is het Gooi aan de lijn? Heeft de regio een te hoge bloeddruk? Of is gewoon het geld op?

Ik vrees voor het laatste, maar het is toch bizar dat na een paar weken sneeuw het hele land in de war is. Alsof het hier altijd tropisch warm is en we daarom hier niet op voorbereid zijn.

Geduld
Je zou maar een bejaarde zijn die de straat op moet om eten te kopen of een baan hebben en naar je werk moeten. In beide gevallen moet je geduld hebben. Zo is het ook met mijn shortpositie: ik moet geduld hebben.

Een van mijn lezers verweet me al dat ik een soort Kees de Kort aan het worden was maar ik bent toch echt pas een paar weken negatief. Oké ik zie het fout maar ik zie al het positivisme waar anderen het over hebben gewoon niet.

Neem nu de eurodollar, die is weer aan het zakken en ja een zwakke euro is goed voor de export maar daarmee worden olie, staal en andere commodities weer duurder voor ons en die gebruiken we als basisproducten. Toch?

Mega bullmarkt?
Er wordt steeds gesproken over de mega-bullmarkt die in de commodities woedt. Maar het plaatje van de Dow Jones Commodity Index geeft slechts aan dat we bezig zijn met een correctie op een eerdere mega-val.

De oliemarkt wordt weer gehyped en volgens de media gaat ook de olieprijs uit zijn dak. Maar ook hier zie ik in de grafiek niet meer dan een 50%-retracement. Pas als de koers nog hoger gaat kunt u overwegen toch long te gaan, maar op de huidige niveaus zou u eerder short moeten dan long.

Goud heeft ook een shortsignaal gegeven maar als de beurs zoals ik verwacht lager gaat, dan moeten we even wachten met dit edelmetaal te verkopen.

Een aan olie-gerelateerd aandeel is natuurlijk Royal Dutch Shell. Dit aandeel zit bovenin de opgaande trend en ik heb zelf wat calls verkocht omdat ik denk dat het zijwaarts kan gaan, of zelfs lager.

Hoogtepunt
DSM ging vrijdag uit zijn dak. Het bedrijf heeft een samenwerkingsverband gesloten met het Chinese chemiebedrijf Sinochem voor anti-infectiva. In de joint venture brengt DSM zijn businessgroep Anti-Infectives in en krijgt daar een behoorlijk bedrag voor.

Maar als ik naar de grafiek kijk, dan zie ik dat de koers precies op het hoogtepunt van 2008 staat en is dit nieuws nu reden genoeg om nog veel hoger te gaan? Of is het een mooi moment om afscheid te nemen?

Stel dat u in 2008 op dit hoogtepunt kocht en u een aantal maanden later ineens 15 euro zag, hoe ziek bent u dan van deze rollercoaster?

ING gaf vreemd genoeg een verkoopsignaal in de twindicator. Ondanks dat de splitsing in een verzekeringstak en een bank steeds dichterbij komt. Ik houd mijn long calls nog even maar begin wel voorzichtig te worden.

Niet positief
Juist omdat ik steeds voorzichtiger word, geef ik ook een winstpak-advies in de Amerikaanse spelletjesmaker Activision. Mijn devies is blijf even dicht bij huis.

Dit weekend heb ik als voorbereiding op de NOVA-uitzending alle grafieken in de AEX langsgelopen en ik heb geen aandeel kunnen vinden waar ik technisch gezien heel positief op ben.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 december 2010 13:28
    Ik vraag mij af of de aandelen wel kunnen zakken. Het lijkt wel alsof de Dow ondersteund wordt door de Fed. Laatst nog de slechte banencijfers het zou normaal gesproken de Dow fors lager moeten zetten apart genoeg eindigde de Dow ietsje hoger. De AEX volgt de Dow dus kunnen de aandelen nog best hoger.
  2. [verwijderd] 20 december 2010 16:51
    Beste allemaal,

    Het wordt interessant. We hebben een geweldige rally gehad. Dus enige bescherming kan geen kwaad. Veel is ingeprijsd. We moeten nu kijken of de verschilende maatregelen effekt zullen hebben. Vooral die in de VS.

    Maar ... de wereldeconomie blijft de komende jaren flink stijgen.

    Die amerikanen zetten momenteel alles op alles. Lijkt mij goed voor de KT/MLT.

    Wees voorzichtig met flinke shortposities. Dit is echt geen markt om te shorten. Misschien voor bepaalde indivuele aandelen.

    En ... AEX op 350 is volgens mij ontzettend laag.

    Als je de AEX-fondsen nader bekijkt zit een flinke daling er voorlopig echt niet in.

    Maar ja, koersen voorspellen is moeilijk!

    Geluk allemaal en vast prettige kerstdagen en een voorspoedig nieuwjaar. Vooral wat betreft je beleggingen.

    Hoeba Hop!
  3. hava 20 december 2010 22:09
    Een goed teken voor de beurs, Cees wordt weer bearish. In 2009 was hij het hele jaar bearish er was een grote stijging. In 2010 nadat een tijdlang geen reacties mogelijk waren volgde zijn bekering tot bull. Sindsdien heeft de beurs per saldo een zijwaarts verloop. Een goede tijd voor het schrijven van put opties op de AEX, die Cees nu gaat kopen. Zolang we niet beneden de 300 belanden kan de beurs verder omhoog. Een put schrijven bij een dipje is dan een succesvol instrument. Cees als contra indicator is een succes.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links