Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aanbod & spreads

Het aanbod van onderliggende waarden in hefboomproducten is enorm. Indices, grondstoffen, obligaties en natuurlijk aandelen, er is voor elke belegger wat wils. Handig als je op veel beleggingsterreinen wilt inspelen. Een breed aanbod geeft ook de mogelijkheid bij eventuele beëindiging van het product (doorbreking stop-loss) naar een andere categorie of financieringsniveau over te stappen. Onderstaande tabel geeft een overzicht op basis van de gegevens per vrijdag 10 december:

  RBS ABN ING CB Citi
Totaal aanbod 2472 1025 876 672 528
Totaal onderliggende waarde 253 100 92 68 29
Aandelen 153 70 57 58 23
Indices 51 7 21 5 5
Beleggingsfondsen 3 0 0 0 0
Obligaties 9 1 2 0 0
Grondstoffen 25 14 6 4 1
Valuta 12 8 6 1 0


Van alle partijen heeft RBS veruit het grootste aanbod. Dat geldt zowel voor het totaal aantal uitstaande turbo’s (long, short en de verschillende financieringsniveaus) als het aantal onderliggende waarden. ABN is pas een paar maanden in de markt, en mogelijk zal het aanbod nog toenemen. Het aanbod zegt iets over de uitgebreide keuze die de belegger heeft.

Houdt daarbij ook rekening met de verschillende financieringsniveaus per onderliggende waarde, en de frequentie waarmee partijen met nieuwe producten komen. Mogelijk dat ik daar in een vervolgonderzoek iets over kan zeggen.

Spreads

Heel belangrijk is de mogelijkheid om snel en goedkoop in en uit te kunnen stappen tegen zo laag mogelijke kosten. De turbo/sprinter/speeder is immers een handelsinstrument bij uitstek. Ik heb de spreads van deze instrumenten van verschillende onderliggende waarden met elkaar vergeleken. In de tabel staan de uitkomsten, waarbij de spread tussen bied- en laat prijs in centen is aangegeven.

Goud, de AEX en aandelen Apple zijn (waar nodig) teruggerekend naar ratio 10, terwijl de spread voor RDS en SBM gebaseerd is op ratio 1 (gegevens per vrijdag 10 december, circa 14:00 uur).

  RBS ABN ING CB Citi
Goud 5 5 5 10* 5
AEX 1 1 2 1 2
Apple 10 15 20 8 12
Royal Dutch Shell 2 2 2 2 2
SBM Offshore 7 7 7 6 6

*) De spread bij zeer lage financieringsniveaus (vergelijkbaar met diep in the money opties) lag bij Commerzbank veel hoger, tot wel 250 cent)

Scherper
De verschillen in spreads zijn klein. ING lijkt bij sommige sprinters fractioneel hoger te zitten dan de collega’s. CB scoort een paar keer juist iets beter dan de anderen. Maar met Goud blijft de Duitse bank wel achter bij de concurrentie. Dat geldt voor de gangbare Goud-speeders (die met ratio 100 worden verhandeld), maar zeker voor de Goud-speeders met een laag financieringsniveau.

Deze zijn nauwelijks te verhandelen vanwege de (te) grote spreads. Opvallend is dat CB en Citi iets betere spreads hebben voor SBM Offshore. RBS en CB scoren goed met Apple als onderliggende waarde. Ik merk wel op dat de meting van de Apple-aandelen voor beursopening in de VS is. De meeste partijen stellen scherper na aanvang van de handel aldaar.

Let u bij de spreads ook op de liquiditeit. Per onderliggende waarde, maar ook per uitgevende instellingen kunnen die verschillen.

IEX grote Turbo/Speeder/Sprinter-onderzoek


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 december 2010 20:30
    Erg nuttig dit onderzoek, daar zat ik op te wachten!!

    Een vraagje over de spreads van deze hefboom producten in vergelijking met de spreads van de onderliggende waardes. Zijn deze nu hoog, laag of normaal?
    Bijvoorbeeld Arcelor turbo. Een spread van 2 cent. Moet ik dat dan zien als 20 cent (1 sprinter/turbo is 1/10de AEX)in vergelijking . Of moet ik die dan weer delen door de hefboom, om het te vergelijken met spreads op de onderliggende waarde. Sorry, ik ben geen rekenwonder...

    Vraag 2: Ik heb gemerkt dat het risico met deze producten is dat als er turbulentie is in de markt of "belangrijk" nieuws (zoals US banencijfer) dan gaan de spreads enorm omhoog OF nog erger, de bied en laat koersen verdwijnen totaal... In mijn nachtmerries zie ik de markt crashen en kan ik mijn turbos niet verkopen omdat de marketmakers geen koersen geven... Dit is een reeel risico..

    Marc

  2. trendrider 18 december 2010 10:26
    De market maker zorgt altijd voor prijzen. Soms een paar seconden/1 minuut niet, als er veel handel is. Dit zie je vooral bij RBS Turbo's waar er maar 1000 stuks in de bied/laat staan, deze kunnen wel degelijk even 'op' zijn.

    Ook is het inderdaad zo dat de spreads omhoog gaan voor belangrijk nieuws. Als de beurzen in the USA dicht zijn zijn de spreads op Amerikaanse aandelen (zoals Apple uit het onderzoek) ook een stuk hoger.

    @Marve: volgens mij moet je dat inderdaad als een grotere spread zien ja, dus 20 cent.

    Bottom line: de aanbieders van deze producten verdienen op allerlei manieren aan je: (tijdelijk) hogere spreads, rente, expiratie (bij sommige Speeders), tijdelijk even geen vraag of aanbod...Ook heb ik weleens vernomen dat deze partijen zelf ook in hun eigen instrumenten handelen. Beleggen met geleend geld is niet gratis...
  3. [verwijderd] 2 maart 2012 14:18
    Een ervaringsbericht:
    Na het aankopen van "Sprinter ING platina long 905" op 29 feb 2012 was er een grote dip in de precious metal market. De spread voor platina werd natuurlijk groter dan 0,04 maar nadat de rust in de market was teruggekeerd werd deze weer 0,04. Helaas op twee sprinters na, die van “long 907” en “1067”. Zelfs op 2 maart stond de spread nog steeds op 0,24, ofwel circa 4%!!.

    Ik had nogal wat geld ingevesteerd in een van deze twee sprinters met het doel deze eens met winst te verkopen dus dit stond me totaal niet aan. Wordt de market gemanipuleerd om mij geld afhandig te maken?

    Op 2 maart ING sprinters gebeld en al snel werd toegegeven dat de spread na de onrust op 29 februari nog niet was terugzet en binnen minuten was hij weer terug naar 0,04. Zie bijlage.

7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links