Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beleggingslessen van Big Bill

Bill Gross is een bovenmatig intelligent persoon, een bovenmatige belegger met een bovenmatig track record en een bovenmatig belegd vermogen. Hoe is dat gekomen? Simpel, de laatste twee komen door de eerste twee.

Dus hoe wordt een mens eigenlijk bovenmatig intelligent en een bovenmatige belegger? Intelligentie is niet aan te leren, maar u moet uw hersenen natuurlijk wel gebruiken. Bill himself wijt zijn succes aan een bijzondere vooropleiding.

Toen hij eind jaren zestig uit Vietnam terugkwam (hij was officier op een gunboat), is hij professioneel gaan gokken in Las Vegas. En deze bijzondere leerschool leerde hem een aantal dingen.

Les 1: Met hard werken en een wiskundige bekwaamheid kan je het systeem verslaan. Hij deed aan kaarten tellen. Het leerde hem hoe je risico moest inschatten in een tijd dat er weinig tot geen risicomodellen waren. Tegenwoordig is het tellen van kaarten verboden.

Overigens weet hij heel goed dat modellen hun beperkingen kennen. De mens is consequent een in-consequente factor in een model. En dat valt niet altijd mee om in te schatten.

Les 2: Ook leerde hij niet te veel te gokken op een bepaalde richting. Het kan namelijk wel eens langer duren voordat u gelijk krijgt. Dat is waar LTCM op nat ging. Dus ook al denkt u dat het bijna een zekerheidje is, zet niet uw hele vermogen in.

Les 3: Verder weet hij heel goed hoe hij de boodschap moet brengen. QE2 (quantitative easing 2) noemde hij het piramidespel der piramidespellen. Hij noemde QE2 ook nog de vuist van de overheid die Adam Smiths’s hand of god vervangt.

Of zijn omschrijving van de huidige situatie: Deze situatie is onzeker. Het voelt alsof we met de Columbus meevaren en bang zijn dat we van de wereld vallen. Ach, deze ongelofelijke onzekerheid is uiteindelijk ook goed afgelopen.

Om nu maar gelijk aan de Black Jack te gaan om een tweede Bill Gross te worden, lijkt met niet zinnig. Maar het is aardig om een paar van zijn lessen in het achterhoofd te houden.


Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Een overzicht van de over- en onderwegingen vindt u hier. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links