Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

PIGS naar de slachtbank

Bulls make money, bears make money, PIGS get slaughtered.

Het is een oud adagium op Wall Street en zelfs een nummer van een hardrockband. Deze muziek doet net zoveel pijn aan je oren als obligatiebeleggrs pijn aan hun ogen hebben als ze de koersen van hun PIGS-obligaties zien. (Voor nieuwkomers in deze materie: PIGS staat voor Portugal, Italië/Ierland, Griekenland en Spanje).

Volgens De Nederlandsche Bank hebben Nederlandse beleggers in 2010 voor 150 miljoen euro aan dit soort obligaties gekocht. Daar zullen ze blij mee zijn. De meest recente Ierse staatslening heeft in een maand tijd al 20% aan waarde ingeleverd. Er is opnieuw paniek op de Europese obligatiemarkten. Ierland en Portugal noteren op de allerhoogste spreads ten opzichte van Duitsland sinds de eurocrisis van april.

Obligatiemarkt waarschuwt
Toen trokken aandelenbeleggers zich niets aan van de paniek aldaar. Maar de paniek sloeg alsnog over en de AEX ging in no time van 360 naar 305. Daarom maakt de huidige crisis wat zenuwachtig. Ik heb in Datastream een grafiek gemaakt van de gemiddelde rente van Portugal, Ierland, Griekenland en Spanje. En daar de Duitse rente van afgetrokken. Sinds half oktober is de rentespread met 2% toegenomen.

Rentespread PIGS-landen

Moeten we de waarschuwing van de obligatiemarkten nu goed in onze oren knopen en alweer afscheid nemen van aandelen? De obligatiemarkten hebben het wel vaker bij het rechte eind gehad. Denk maar eens aan 2008.PIGS-spreads en de AEX-index

Paniek slaat niet over
Toch ga ik er van uit dat de paniek dit keer niet zal overslaan. En waarom dan wel?

  • In april was er volledige paniek. De spread steeg toen van 1,5% tot 4,5% . Een stijging van 3% met als startpunt 1,5%. Nu stijgt de spread 1,5% met als startpunt 4%.
  • Toen was er grote onzekerheid over hoe deze crisis opgelost zou moeten worden. Nu is er een potje om probleemgevallen te helpen.
  • In mei stonden de koersen hoger dan nu en waren de winsten lager dan nu.

Ergo, ik zou deze obligatiemarkten goed in de gaten houden, maar hun waarschuwing dit keer toch in de wind durven slaan.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. Julian247 11 november 2010 14:11
    eens met corne, de duitse bunds blijven ook relatief dichtbij huis. wel is het zo dat het algehele sentiment aangaande obligaties slechter wordt, de pigs krijgen er dan natuurlijk harder van langs dan bv duitsland en nederland, al was het alleen maar door de illiquiditeit (moeilijkwoord), wie wil er nowadays nog obligaties , niemand toch en al helemaal niet van onze zuideuropese vrinden
  2. forum rang 5 The Third Way... 11 november 2010 16:35
    Tja, je kan er ook anders naar kijken: nu dat we een quasi zekerheid hebben dat minimaal 2 landen te diep in de problemen zitten om er zelf uit te komen, is het derhalve ook een quasi zekerheid dat de sterkere broeders moeten helpen cq mee worden getrokken. Dat is een veel logischer verklaring voor een bund die ondanks functie als safe-haven binnen de eurozone toch maar een koers heeft die stabiel blijft tot zelfs licht lager, terwijl de euro onderuit gaat tov bv de zwakke dollar...
  3. forum rang 4 New dawn 11 november 2010 17:21
    Ik hoorde Barosso vanmiddag op TV zeggen dat Ierland, mocht het in de problemen komen, door de EU zal worden geholpen.

    Ik vrees dat hij hiermee noordelijk Europa bedoeld dat zal moeten helpen.
    Als je als Nederland en andere staten de eigen onafhankelijkheid opgeeft maak je dit allemaal mee.

    Ik meen me nog te herinneren dat als we niet meededen met de Euro/EMU dat dan het licht uit zou gaan. Of bedoelden ze juist het omgekeerde ?
  4. kolenboer 11 november 2010 19:29
    quote:

    Hmm schreef:

    Ik hoorde Barosso vanmiddag op TV zeggen dat Ierland, mocht het in de problemen komen, door de EU zal worden geholpen.

    Ik vrees dat hij hiermee noordelijk Europa bedoeld dat zal moeten helpen.
    Als je als Nederland en andere staten de eigen onafhankelijkheid opgeeft maak je dit allemaal mee.

    Ik meen me nog te herinneren dat als we niet meededen met de Euro/EMU dat dan het licht uit zou gaan. Of bedoelden ze juist het omgekeerde ?
    Ze bedoelden het omgekeerde. Je moet het nu eenmaal halen waar het te halen valt.
  5. [verwijderd] 11 november 2010 21:48

    We praten vandaag over de PIGS en wie weet volgend jaar wel over
    BIG - PIGS mochten we Great Britain als bondgenoot zien van de ondergang van Europa. En Sarkozy maar denken dat een sterke Euro goed is tegen inflatie, maar de pracht en praal van katholieke obli's laat maar weer eens zien dat Europa nog geen richting weet te vinden
  6. forum rang 4 New dawn 12 november 2010 08:44
    De Telegraaf meldt vandaag dat twee belangrijke landen in de EU, Frankrijk en Duitsland vinden dat ook de obligatiehouders mee moeten helpen aan de schuldenproblematiek van de PIGS. Met een verbloemend woord wordt dit herstructurering genoemd. Het betekent dat een deel van de obligaties afgestempeld wordt, Ze kunnen dus naar hun geld gedeeltelijk fluiten als dit door mocht gaan.

    Je merkt dat men schuldeisers aan het rijp maken is voor een verlies.

    Je praat over een gedeeltelijk bankroet.

    De PIGS zullen grote moeite hebben ooit nieuw geld te lenen. Wie ze toch onbezonnen geld leent verdient niet beter dan het te verliezen.

  7. forum rang 4 New dawn 12 november 2010 10:55
    quote:

    handyman6 schreef:

    Ipv geld €-bijdrukken ,stuur je doemverhalen de wereld in over zwakke €-landen...gaat de € ook omlaag en valt de inflatie mee;slim he?! grh6
    Als het doemverhalen zijn, helpt het inderdaad de Euro laag te houden.
    Hoe lager je valuta, hoe hoger de inflatiedruk wat betreft import van grondstoffen en allerlei import van buitenn de EU.

    We zullen zien of ze werkelijk gaan doen wat ze willen.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links