Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Duits optimisme

Slotcall: Duits optimisme

De AEX (+2,3%) heeft er zin in vandaag. De opening was nog in het rood, maar sinds het uitkomen van de Europese inkoopmanagersindices voor de industrie lijken de koersen alleen maar te kunnen stijgen.

Vooral de Duitse PMI is een opsteker. Deze kwam uit op een stand van 51,0 en dat betekent dat de Duitse industrie voor het eerst sinds 2018 boven het neutrale niveau van 50 uitkomt. Kortom, we hebben er even op moeten wachten, maar eindelijk is er weer sprake van groei.

Toch was het cijfer niet dusdanig goed dat de beurzen er dik 2% door zouden moeten stijgen. Soms zijn er van die dagen dat de markten simpelweg omhoog willen, en dan wordt al het nieuws aangegrepen om de koersen omhoog te stuwen. Vandaag is zo'n dag.  

Overigens komt de ISM Manufacturing PMI ook hoger uit dan verwacht. Er rolde een stand van 54,2 uit de bus en dat is ruimschoots beter dan de 53,6 waarop de markt rekende. Het is vandaag gewoon één goednieuwsshow.

Heineken

Als we Unibail Rodamco (-6,3%) voor het gemak vergeten, is Heineken (-2,1%) de grootste bleeder binnen de AEX. De bierbrouwer wordt spijkerhard geraakt door de Coronacrisis. De horeca zat in het tweede kwartaal grotendeels op slot en ook nu laat een aanzienlijk deel van de bevolking restaurants en kroegen links liggen.

Daarnaast is er een streep gegaan door veel festivals en evenementen. Dit alles is een hard gelag voor Heineken. Het biermerk verdient juist zijn geld met de horeca, omdat de marges daar hoger liggen dan bijvoorbeeld bij het bier in de supermarkt.

Wat ook even slecht uitkomt, is dat Heineken in het Verenigd Koninkrijk een paar duizend kroegen in bezit heeft. Normaal gesproken is dat een gouden business, maar nu dus even niet. Al met al daalde de onderliggende winst in het tweede kwartaal met 75%.

Dit is zoals verwacht, omdat Heineken drie weken geleden nog met een winstwaarschuwing op de proppen kwam. De teleurstelling zit hem vooral in de sombere outlook. Het management denkt namelijk dat de resultaten pas in 2022 op het niveau van voor de Coronacrisis zitten.

Maar dan mag er natuurlijk geen tweede lockdown komen. Of u deze koersdaling moet aangrijpen om het aandeel te kopen, leest u in het onderstaande artikel.

PostNL

Waar Heineken wordt geraakt door de coronacrisis, vaart PostNL (+11,6%) er wel bij. Mensen blijven langer thuis en kopen daardoor meer spulletjes online. Hierdoor stegen de pakketvolumes in het tweede kwartaal met 25%.

Toch moeten we met zijn allen niet doorslaan in de euforie, omdat het voor PostNL bijna onmogelijk is om dit groeitempo vast te houden. In juni zwakte de groei bijvoorbeeld alweer wat af. Het zou dus zomaar kunnen dat deze afzwakking in de tweede jaarhelft doorzet.

De consensus voor dit jaar ligt op een WPA van €0,20. Dit resulteert in een K/W van 11. In het onderstaande Premiumartikel leest u de verwachting van de IEX-Beleggersdesk over wanneer het bedrijf weer dividend gaat uitkeren.

Rentes

De rentes lopen over het algemeen licht op. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier stijgt twee basispunten naar -0,38%.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

  • De AEX gaat 2,3% omhoog en daarmee presteren we een tikje beter dan de Fransen (+1,9%). Baas boven baas zijn de Duitsers met een winst van 2,7%.
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 3,3% en noteert 25,4 punten. 
  • Wall Street koerst zo'n 0,8% in het groen. De Nasdaq is wederom de outperformer met een plus van 1,5%.
  • De euro zakt 0,3% en noteert 1,175 ten opzichte van de dollar. 
  • Goud (-0,3%) moet het niet van dit soort dagen hebben.
  • Olie: WTI (+1,6%) en Brent (+1,1%) doen het verhoudingsgewijs nog rustig aan.
  • Bitcoin (+2,2%) kan Ethereum (+13,4%) vandaag niet bijbenen. 

Het Damrak

  • Unibail Rodamco (-6,3%) en Wereldhave (-4,7%) gaan door het putje. Barclays verlaagt het koersdoel van Unibail Rodamco met €15 naar €50 en handhaaft het verkoopadvies. Verder is het faillissement van modeketen FNG (moederbedrijf Miss Etam) uitgesproken. Dit helpt natuurlijk niet mee, al kan dit niet de volledig verklaring zijn voor deze grote koersdaling. 
  • KPN (+0,2%) gaat sinds het cijferrapport van vorige week maandag alleen maar omlaag. Het plusje van 0,2% voelt mentaal als een stevige daling.
  • Voor de rest gaan alle hoofdfondsen hard omhoog. Met name de chippers hebben de smaak te pakken, maar ook defensieve namen zoals Relx (+3,5%) en Wolters Kluwer (+2,6%) doen het goed.
  • Op een relatief laag volume speert Galapagos (+4,1%) in het laatste handelsuur flink omhoog. Groot nieuws kunnen we echter niet vinden.
  • De verzekeraars Aegon (+4,6%), ASR (+3,4%) en NN Group (+3,7%) liggen vandaag ook goed. De volumes zijn echter amper de helft van het daggemiddelde. Van koopstress is dus geen sprake.
  • Waarom Basic-Fit 1,6% zakt is mij een raadsel. De World Health Organization (WHO) waarschuwt dat er waarschijnlijk nooit een wondermiddel tegen corona komt. Toch lijkt mij dit iets te ver gezocht.
  • Air France-KLM (-3,4%) krijgt zoals wel vaker de nodige downgrades om de oren. Volgens Reuters is er nog maar één analist die het aandeel op kopen heeft staan. 
  • Fugro (+7,3%) wil voormalig topman Sjoerd Collebregt als commissaris. Uiteraard is dit niet de trigger voor deze koersstijging. Het sentiment is vandaag gewoon erg goed en dan worden dit soort aandelen soms opgepikt.
  • Binnen de ASCX gaan Alfen (+7,2%) en Avantium (+9,2%) door het dak. Deze twee aandelen zijn dit jaar de grote winnaars op het Damrak.

Adviezen

  • Aegon: naar houden en €3,10 - BHF
  • Air France-KLM: naar €3,15 van €3,40 en houden - UBS
  • Air France-KLM: naar €3,20 van €4,75 - Berenberg
  • Air France-KLM: naar €4,20 van €4,30 en houden - Oddo BHF
  • Air France-KLM: naar €3,30 van €3,60 en houden - Barclays
  • Air France-KLM: naar €3,50 van €4 en houden - HSBC
  • ArcelorMittal: naar €10,70 van €11 en kopen - Independent Research
  • Fagron: naar €18,50 van €19,50 en houden - ING
  • Just Eat Takeaway: naar €100 van €70 en houden - Deutsche Bank
  • PostNL: naar kopen van houden en naar €2,70 van €1,50 - KBC
  • Royal Dutch Shell: naar €17 van €18 en kopen - Kepler Cheuvreux
  • Unibail Rodamco: naar €50 van €65 en verkopen - Barclays

Agenda

4 aug Event Consensus
01:00   Japan CPI jul 0,1%
07:00   BP Q2-cijfers  
07:00   DSM Q2-cijfers  
07:00   Infineon Q2-cijfers  
07:00   Bayer Q2-cijfers  
16:00   VS order duurzame goederen jun  
16:00   VS fabrieksorders jun 5,0%
18:00   Bpost Q2-cijfers  
22:00   Beyond Meat Q2-cijfers  
22:00   Walt Disney Q2-cijfers  
22:00   Nikola Q2-cijfers
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links