Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Lagere top

TA: Lagere top

Beleggers wereldwijd beginnen zich zorgen te maken over de nieuwe handelsspanningen tussen de VS en China. Donald Trump zegt bewijs te hebben dat het coronavirus afkomstig is uit een Chinees laboratorium.

De Amerikaanse president zinspeelde op nieuwe importheffingen voor het Aziatische land, waarmee het vooruitzicht van een hernieuwde handelsoorlog de kop op steekt. Door de nieuwe onrust worden wereldwijd op grote schaal  aandelenposities veilig gesteld.

Cliffhangerscenario

Deze nieuwe spanningen vallen samen met het feit dat de Nederlandse beurs op de weerstandszone rond 528 punten is gestuit. Op langere termijn wordt in deze weerstandszone een mogelijke lagere top gevormd. Hiermee lijkt zich het cliffhangerscenario omlaag af te tekenen, waar ik het vorige week over had.

Onderaan mijn column van vandaag meer uitleg over dit beruchte patroon.

Twee pijlers

Met dit scenario handhaven we onze defensieve TA-beleggingsstrategie. Deze strategie is in hoofdzaak gebaseerd op twee belangrijke pijlers:

 1. Houd nu nog een substantiële kaspositie aan
 2. Benut deze liquiditeiten pas op lagere koersen: 'buy the dip'

In de defensieve langetermijnportefeuille Nederland houden we thans ongeveer twee derde van het vermogen liquide aan. In mijn column van morgen zal ik dieper op deze portefeuille ingaan.

Wenst u de defensieve Tostrams-adviezen per mail te ontvangen? Voor 1 euro (voor de eerste maand) kunt u al kennismaken met de Nederlandse lange termijn TA-portefeuille. Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips

Nederlandse beurs korte termijn

De  AEX-index is op de weerstand 528,68 gestuit, aan de bovenkant van de gap.  Deze horde ,gevormd op 6 maart, is in de grafiek afgebakend met de rode cirkel. Het lijkt erop dat de AEX gas zal terug zal nemen. Houdt de eerste steun rond het laatste topje van maart rond 485 (blauwe stippellijn) goed in de gaten.

Nederlandse beurs lange termijn (vanaf 2007)

Belangrijk verzwakkingen op de meerjarige grafiek van de AEX zijn:

 • uitbraak uit het stijgende trendkanaal vanaf 2009;
 • eenmalig herstel loopt dood, en leidt tot een lagere top.

Zoals gezegd wordt hiermee een cliffhangerscenario gevormd. Dit scenario bestaat altijd uit twee signalen. Lees verder onder de grafiek voor de uitleg van dit patroon.

Uitleg cliffhanger omlaag

Op de afbeelding hieronder is een neerwaartse cliffhanger gestileerd afgebeeld. Dat is een koersformatie die altijd het einde van een stijgende trend voorkomt, alsmede nieuwe winstnemingen aankondigt. Dit koerspatroon bestaat uit twee signalen:

Signaal 1 is de uitbraak uit het stijgende trendkanaal of het afbreken van een herstelbeweging. Dit is het eerste teken van verkoopdruk. Vervolgens zakt de koers naar punt b, gevolgd door een eenmalig herstel.

Signaal 2 treedt op als de koers in dit herstel weerstand ondervindt aan de onderkant van het voormalige stijgende trendkanaal. Met signaal 2 wordt altijd een lagere top gevormd, de verkoopdruk wordt bevestigd. Met deze lagere top wordt de cliffhanger voltooid.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 27 mei Wall Street lijkt serieus te verbeteren 121
 2. 26 mei Twee verse aandelen, een gokje AEX en een snufje cash 168
 3. 24 mei Financials on the run 160

Gerelateerd

Reacties

537 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 27 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 andre68 4 mei 2020 08:33
  De rally van 390 naar 530 was een klassieke bulltrapp. Gedreven door hoop, blabla-praat van opportunisten en afnemende sterftes aan kroontjeskoorts (dankzij zeer draconische en economisch desastreuze maatregelen). Nu wordt de economische schade zichtbaar en ja....wat moet nu de koersen nog stuwen....
537 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 27 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links