Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: ASMI, KPN, Post en Sligro

Liveblog: ASMI, KPN, Post en Sligro

Update 16:50 uur: Oh, mighty dollar?

De dollar stond vanmiddag even onder 1,09 en staat zo op het hoogste punt ten opzichte van de euro in ruim twee jaar tijd. Mooi meevallertje voor ons Q3-cijferseizoen met die enorme dollar-exposure van vooral onze AEX, maar voor nog veel meer genoteerde aandelen. En, als het zo doorgaat, ook voor Q4.

Is de dollar nou zo sterk, of de euro zo zwak? Misschien wel geen van beide. Oordeelt u zelf. Dit is de langste EUR/USD grafiek die ik uit mijn data kan halen. Voor 1999 is hier sprake van de D-Mark, de belangrijkste voorganger van de Europese eenheidsmunt. In 1971 skipte de VS de gouden standaard.  

Of als u liever de technische insteek neemt:

 


Update 16:00 uur: Philips, van Flippen naar Dr. Phil

Wat is de beruchtste Damraktop? Daarmee bedoel ik zo'n high die ooit eens op het bord stond, waarvan we ons nu afvragen hoe dat mogelijk was en waar we soms vanuit gaan die never nooit, niemals weer te zien. Internationaal is de 38.957,00 van de Nikkei 225 van 31 december 1989 misschien de beruchtste top.

Op het Damrak hebben we de AEX die toch echt negentien (!) jaar geleden 703,18 noteerde. Die hebben we sindsdien niet meer gezien. Wel 307,18 en zelfs nog ruim honderd punten minder, maar dat telt niet

Van een paar fondsen weet ik toevallig uit mijn hoofd dat ze ver, ver onder een top staan die ze ooit toch op het bord hadden staan. Om te beginnen Aegon waar u in 1999 maximaal €58,83 voor betaalde.

Ene KPN, intussen bekend van de snelle CEO-wisselingen, deed ooit €45,61.

ArcelorMittal dan, omgerekend €155,33.

Weet u die van TomTom nog? Gecorrigeerd zelfs €100,14.

Dan deze nog, wist u dit? Pharming...

Er is er nog eentje in de AEX. Schootsveld is te veel gezegd, maar zo langzamerhand begint Philips weer een beetje feeling te krijgen met die oude top uit 2000 op €58,30. Dat was in het gloriejaar van CEO Cor Boonstra, die Philips na jaren van ellende en saneringen wist op te stoten in de vaart der volkeren.

Het was helaas van korte duur...

Het elektronicaconcern Philips van toen - het bedrijf maakte in die tijd zelfs computers en mobiele telefoons - is echter in niets meer te vergelijken met medisch elektronicaconcern Philips nu. En dat draait behoorlijk goed. Zelfs vandaag loopt het aandeel de schade van het analistenbelrondje vrijdag (?) aardig in.

Leuk al dat stijgen, maar Philips is duur geworden. Gelet op de waardering en 2,1% dividendrendement prijst de markt het aandeel als een veilige dividendhaven in. Misschien is het er ook wel een, maar dat weten we pas over zoveel jaar. Daarvoor heeft dit aloude cyclische fonds nog een te kort trackrecord.

Ik zie trouwens dat in Datastream de ticker voor Philips PHIL is. Is Dr. Phil niet een leuke bijnaam voor het aandeel? Want Flippen is er al lang niet meer bij :-)

 


Update 14:30 uur: Dure beursgangen

Voor wie is vergeten dat er dit jaar meer bedrijven debuteerden dan alleen Beyond Meat. It's Probably Overpriced is dacht ik de afkorting die er ná 2000 voor IPO kwam. Het is wel basiswijsheid numero uno bij een beursgang: niemand maakt tenslotte zijn of haar onderneming publiek om er de laagst mogelijke prijs voor te krijgen...

 


Update 14:00 uur: Sligro

Dit schrijft Niels in zijn fondsenrondje.

Sligro stijgt 4,7%. Jan Wirken, aandelenanalist van ABN Amro, tipte het aandeel in het BNR programma Beurswatch.

Zou het? BeursWatch is het BNR-radioprogramma van Rob Jansen vrijdag nabeurs, waarin inderdaad de gasten altijd tipjes geven. Sligro is een klein aandeel waarin doorgaans weinig omzet is, ofwel een paar grote kopers kunnen op papier de koers in beweging brengen.   

Het kan ook zijn dat ABN Amro dit aandeel aan zijn klanten heeft getipt, maar dat is is puur giswerk. In ieder geval staat Sligro vandaag flink hoger zonder aanwijsbare reden. Dat kan het fonds goed gebruiken, want met -26% dit jaar is het een van de slechtere Damrak-aandelen.

Nota bene, het is nog een defensief ook en juist die liggen goed dit jaar. Dit schreef Nico nog op 20 september:

Momenteel zit het bedrijf echter even in een lastig parket. De organisatie moet na de ontkoppeling van de supermarkten gestroomlijnd worden (lees: minder overhead) terwijl er flink geïnvesteerd moet worden in IT-capaciteit. Daarnaast lopen de kosten voor chauffeurs behoorlijk op: ze zijn moeilijk te krijgen en dus duurder.  

En daar komt nu nog een juridische strijd met Jumbo bij? Dat stelt Sligro ervoor aansprakelijk dat de door haar overgenomen Emté-supermarkten minder goed draaien dan Sligro bij de verkoop zou hebben beloofd. Iets wat de laatste ontkent. Nico nog een keer:

Dit gedoe met Jumbo en Coop kan Sligro missen als kiespijn. Het zal op de beurs uiteraard niet met gejuich ontvangen worden. Rechtszaken zijn nooit goed voor een bedrijf, ze kosten geld, energie en tijd.

Kortom, de kosten gaan zogezegd even voor de baten uit bij Sligro. Ondanks de daling is het aandeel duurder geworden, omdat de omzet- en winstverwachtingen sneller teruglopen dan de koers. Het (familie)bedrijf heeft een fantastisch trackrecord en kijkt altijd over de waan van de dag en desnoods het jaar heen.

Wanneer? Het aandeel oppikken in afwachting van betere tijden kan een gewaagde keuze zijn die veel (koers)winst kan opleveren. Het kan weer tegenvallen als de koers eerst nog lang tegen u en de markt inloopt. Gelet op de waardering is het fonds net zo duur als de hard gestegen collega-defensials.

 


Update 11:25 uur: Bitcoin, buy the dpi, pid of dip?

Bent u erg doorelkaargehodled? Een technische reden dus voor de correctie of dip (of heet dat dpi of pid in dit wereldje?) en geen fundamentele, volgens onze vrienden van de Jamie Morgan Chase. Wat de fundamentals ook maar zijn bij dit digitale goedje.

 


Update 11:15 uur: Duitse recessie

Misschien wel de vreemdste recessie - want wie twijfelt daar nog aan? - ooit (in Duitsland). Waar Made in Germany duidelijk op haar gat ligt, daalt de werkloosheid nog altijd en heeft het land een begrotingsoverschot. Morgen de inkoopmanagersindices, dan weten we echt of er een recessie is.

 


Update 10:00 uur: ASMI en KPN

En zo hebben we een CEO die door de achterdeur is verdwenen voordat ze door de voordeur naar binnen ging, en eentje die op een hoogtepunt stopt. Of dit hét hoogtepunt is, leert Vadertje Tijd. De exacte datum weet ik niet, maar in 2008 nam ASMI's Chuck del Prado het stokje van zijn intussen overleden vader over.

Er zijn weleens zoontjesvandebaas geweest die minder hebben gepresteerd. De +8% van deze maand komt hier nog bij, want dit is een maandgrafiek. Alles herbelegd. Er kan best wel even een Chuckie bedankt af, beste Koffiekamer.

Intussen kunnen we van een persoonlijk drama voor Dominique Leroy spreken? Geen KPN dus, en bij Proximus komt ze ook niet meer binnen.

Dan krijgt Leroy misschien - mits schuldig bevonden - nog een douw van de toezichthouder. Oh ja, wie denkt het groene lijntje omhoog te kunnen kriigen, mag solliciteren als KPN-CEO. Of is die omzet allang opgegeven? 

Van KPN is het een kleine stap naar PostNL, dat weer boven €2 uitkomt op mooi volume.

Niettemin is hier nog veel werk aan de winkel. Kom op Herna, als je haar 's ochtends zo zit, haal je er toch eerst een borstel door voor je naar je werk gaat? Vooral dat groene en blauwe lijntje moeten en kunnen beter. Dat is wellicht ook de hoop die vandaag in het aandeel sluipt met die fiat voor de overname van Sandd. 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Wolff in schaapskleren 30 september 2019 14:55
    downgrade naar houden van NIBC op ASMI. Maar de koers stijgt. Denkt iedereen dat er een overname gaat komen omdat de CEO vertrekt? Lijkt me sterk op deze koers en het is maar de vraag of ASMI de goede performance van Q2 in Q3 en Q4 vast kan houden. Zijn genoeg bedrijven in de sector die last hebben van de markt, de kans dat ASMI er helemaal niets van merkt is toch klein lijkt mij.
  2. forum rang 7 ffff 30 september 2019 16:40
    PRACHTIG, die langetermijngrafieken, Arend Jan Wederom dank daarvoor.

    Maar ik zat zo naar Philips te kijken en dacht… daar klopt iets niet.
    Het klopte natuurlijk wel, alleen heb ik Philips veel en veel langer.
    Nog voor 23 guldentjes per aandeel, maar die zijn wel in VIEREN gesplitst, dus voor 5,75 gulden per aandeel oftewel 2,61 Euro..

    Soms kan het allemaal nog mooier Arend Jan. Als je maar oud genoeg wordt….

    Peter
  3. Belangstellende 30 september 2019 17:33
    Arend-Jan, je schrijft prettig. Ik wil twee opmerkingen plaatsen bij je artikel; Ik vind het knap dat een multinational als Philips het voor elkaar krijgt om van een bedrijf in computers, telefoons, Dvd's en niet te vergeten TV's doorgaat als "Healthcare" bedrijf. Gericht op de vergrijzing dus toekomst. Echt knap!

    De 2e opmerking: Nico Inberg zei al, beide families wonen in Veghel en hebben natuurlijk goed overleg. Die wereld is maar klein. Ik vind Jumbo opportunistisch (= altijd gelijkwillen hebben) want zij hebben ongetwijfeld een due-diligence onderzoek laten verrichten. Zegt alles over hun accountant en eigen directie.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links