Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Penibel

Een weerbare AEX handhaaft zich op het niveau van november rond 220. Dat kan in het segment van kleinere aandelen in de AMX en AScX niet worden gezegd. Daar worden nieuwe dieptepunten verkend.

Steunniveaus zijn geen wetenschap, al leek het daar gisteren wel op. De AEX liet een laagste stand zien van 218,01 en veerde vanaf dat punt sterk op. In maart 2003 kwam het dieptepunt van de bearmarket uit op 217,80.

Een minimaal verschil voor een tussenliggende periode van bijna zes jaar.

Nu doen voormalige dieptepunten bij terugkeer vaak dienst als steun en zo heeft de Amsterdamse hoofdgraadmeter, net als in november, opnieuw een aanval op het steunniveau overleefd.

Hoe duurzaam de opleving van gisteren vanaf het laagste punt uiteindelijk is, moet nog blijken.

Kwetsbaar
De kansen dat het dit keer opnieuw de start markeert van een structurele opgaande fase op de beurs is niet groot. Omliggende Europese indices en ook de Dow Jones zijn bijvoorbeeld al onder de vergelijkbare koersniveaus van november gezakt. Het technisch beeld van de AEX blijft daarom kwetsbaar.

Interessant wordt het om te zien waar het weekslot op vrijdag wordt neergezet, dat in dit geval ook een maandslot is. Op basis van deze koersen valt de dagelijkse ruis en korte speldenprikken weg en blijven de grote contouren over.

Klein leed
In tegenstelling tot de AEX hebben de AMX en AScX zich niet kunnen handhaven boven de niveaus van maanden terug en tonen de onderliggende zwakte van de Nederlandse beurs. Vaak lopen kleinere aandelen zelfs voor. Ze hebben een minder goede reputatie of geschiedenis en het is voor hen moeilijker financiering te krijgen.

Zij zijn ook kwetsbaarder in het geval dat de algehele economie tegenvalt, zoals nu. Het omgekeerde is ook waar, dat in een periode van sterke groei ze juist voorop lopen. Het is deze vooruitgeschoven positie van mid- en smallcap aandelen die dit segment altijd de moeite waard maakt als indicator voor de bekende, grotere indices.


René van Mourik is partner bij Vlug, Davids & van Mourik. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Beide partners van Vlug, Davids & Van Mourik hebben geen posities in individiele aandelen; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen. Stuur een reactie aan de auteur.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: René van Mourik

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

Meer over René van Mourik

Recente artikelen van René van Mourik

  1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
  2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
  3. mei '12 Tegennatuurlijk beleggen 14

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links