Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Obam speech

Ik hoopte op Obama rally, maar die kwam er niet. Dan maar een Obam rally? Ik mocht ook dit jaar weer bij de presentatie van Fortis Obam zijn. Het blijft bijzonder een kaikje in de koiken te nemen van een topbelegger als fondsmanager Rolf Stout.

Ja, ook al is het gerecht van vorig jaar aangebrand. Het verhaal is eigenlijk heel simpel. De ingrediënten die verantwoordelijk waren voor het succes, keren zich tegen Fortis Obam. De gevolgen zijn duidelijk in de eerste grafiek te zien.

Stock picking is leuk, zeker met de huidige prijzen zijn er zoveel koopjes. In veel gevallen zijn de koersen fors gedaald, terwijl de onderliggende winsten alleen maar gestegen.

Zo noemde Stout bijvoorbeeld Ezra. Ik heb eens gekeken en inderdaad: de koers is extreem gedaald, terwijl de winsten nauwelijks onder druk hebben gestaan.

"Geen grote depressie
Andere voorbeelden zijn Fugro, Peabody, Yanzhou Coal en Alapis. Behalve Fugro ken ik de bedrijven niet, maar ik geloof het direct. Voor 2009 verwacht Stout geen Grote Depressie. NB: wist u dat de eerste wereldoorlog voordat er een tweede kwam De Grote Oorlog werd genoemd?. Dit zijn Stouts argumenten:

  • Er worden stimuleringsmaatregelen van 2500 miljard dollar uitgevoerd. Dat is 4% van de totale wereldeconomie. Dit cijfer is wel vertekend door de enorme programma´s van China dat 1171 miljard dollar uittrekt. Dat is 24% (!) van de economie
  • De hypothecaire financiering komt langzaam op gang (de 30-jarige hypotheekrente staat inderdaad erg laag)
  • De interbancaire markt komt langzaam op gang . Hoewel dat laatste met de bankenpaniek van de afgelopen dagen nog maar de vraag is

    China en Indonesië
    Voor 2009 verwacht Stout een moeilijk eerste halfjaar. De vierde kwartaalresultaten leveren beslist geen mooi plaatje op. Alle ellende wordt genomen. Aandelenselectie wordt weer belangrijk, het wordt een jaar van deleveraging (terugdraaien van financiële hefbomen) en de opkomende markten gaan weer outperformen.

    In Azië blijft Stout enthousiast over Indonesië en ook in China ziet hij wel wat lichtpuntjes. Het lenen van de banken neemt toen met 18%. Er lijkt sprake van een (tijdelijk) herstel van de importen van ijzererts, koper en kolen. Ik moet zeggen dat ik deze geluiden ook al van een paar staalanalisten heb gehoord.

    Alternatieve energie
    Als laatste gunstige voorteken voor betere tijden begint het nieuwe Chinese jaar: het gaat om het jaar van de os. Een os is een gecastreerde stier, ergo een beetje goede markt zou er wel in moeten zitten. Oh ja, Rolf is nog niet van plan om binnenkort met pensioen te gaan, iets waar vaak over wordt gespeculeerd.

    Tot slot: 4% van Fortis Obam is belegd in alternatieve energie. Vooral zonne-energie industrie heeft sterk onder druk gestaan. Natuurlijk is dit vanwege de lagere olieprijs, waardoor de investeringen in zonne-energie minder snel renderen. Bovendien wordt de subsidie in Duitsland verminderd en die in Spanje gemaximaliseerd.

    De vraag is wat Obama met alternatieve energie gaat doen. Dat kan de joker zijn.

    Full disclosure: vanwege compliance redenen mag ik niet in de eigen SNS fondsen beleggen, maar ik meld dat ik sinds enkele maanden privé Fortis Obam bezit.


    Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Een overzicht van de over- en onderwegingen vindt u hier. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.


  • Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Corné van Zeijl

    Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

    Meer over Corné van Zeijl

    Recente artikelen van Corné van Zeijl

    1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
    2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
    3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links