Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slapend rijk

IEX ging op bedrijfsbezoek bij Beter Bed en sprak kort met de CEO Frans Geelen: “We willen niet alleen de goedkoopste zijn, maar ook de beste. En ja, we hebben nog heel veel leuke plannen."

Met Beter Bed wordt u slapend rijk. Sinds begin 2003 steeg het aandeel van de maker van bedden en matrassen van minder dan 2 euro naar 24 euro. Naast de eigen Beter Bed-formule is de holding ook eigenaar van Matratzen Concord (Dui), El Gigante del Colchón (Spa), DBC, BeddenReus, Slaapgenoten/Dormaël Slaapkamers en MAV-Matratzen Abverkauf. Matratzen Concord is met 639 veruit de grootste keten. Beter Bed is met 79 filialen nummer twee. De holding behaalde in 2006 een omzet van 320 miljoen euro en een nettowinst van ruim 23,5 à 24 miljoen. Dat is ruim 50% hoger dan een jaar eerder.


Fotografie: Ruud Binnekamp

Opvallend?
Wat meteen opvalt is dat Beter Bed één van de lievelingen van professioneel small-cappend Nederland is. Bijna alle gerenommeerde smallcapbeleggingsfondsen hebben een stevig belang in het aandeel. Zowel het Delta Deelnemingen Fonds, Orange Oranje Participaties als Todlin NV hebben een positie ingenomen. Grootste aandeelhouder is Breedinvest N.V.

Nog meer opvallend?
Beter Bed heeft vooral in Spanje de wind mee. Waar de omzetgroei in Nederland, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk 10 à 11% bedraagt, is de groei in Spanje liefst 25%. De Spaanse economie draait als een tierelier. In 2006 liep het aantal bedden- en matrassenwinkels op tot 839 (was 775). Ook de matrassenfilialen in Duitsland lopen sinds het vierde kwartaal weer goed, met mooie marges. Matrassen laten zich makkelijk stapelen in magazijnen en de klant komt ze in Duitsland nog ophalen ook, terwijl in Nederland door Beter Bed alles thuis afgeleverd en gemonteerd wordt.

  • >Omzet 2005: 320 miljoen euro (+11,5%)
  • Nettowinst 2006: 24 miljoen euro (+50%)
  • Werknemers: 1800
  • Beurswaarde: 520 miljoen euro
  • Aandeelhouders: Breedinvest (12,8%), Delta Deelnemingen Fonds (11,5%), Kempen Capital Management (11,5%), Aviva Plc (7,6%), Driessen beleggingen BV (5,7%), Todlin NV (5,2%) en Fortis (5,1%).


  • Tijdsperiode grafiek: 

    Dit bedrijfsbezoek is gepubliceerd in IEX magazine, nummer 3 2007.
    Download hier het artikel als pdf (gratis).


    Peter van Kleef is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Van kleefs actuele beleggingen. Uw reactie is welkom op peter@iex.nl


    Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Peter van Kleef

    Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

    Meer over Peter van Kleef

    Recente artikelen van Peter van Kleef

    1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
    2. dec '14 85% underperformers blabla 5
    3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links