Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Prijsvechter

IEX ging langs bij Binck Bank en sprak met topman Thierry Schaap over de groeikansen in Nederland en Europa en over de Easyjet-strategie van zijn bedrijf.

De turbulentie op de beurzen is de laatste maanden behoorlijk toegenomen. Wat merkt Binck van het woelige beursklimaat?

“Onze klanten lopen vaak al een paar jaar mee op de aandelenmarkt. Dit zijn vrij ervaren beleggers en bovendien is op het internet heel veel informatie te vinden over alles wat er op de beurs gebeurt."

"De mythe van de particuliere belegger die heel angstig is en snel verkoopt als de beurs naar beneden gaat, is helemaal niet meer waar. Een deel van onze gebruikers handelt heel actief en in een dalende beurs neemt dat vaak alleen maar toe."

"Op de langere termijn wil iedereen toch een mate van zekerheid en als de koersen lange tijd onder druk staan, merk je dat beleggers voorzichtiger worden."

Zelfstandig beleggen
"Dat geldt voor particulieren en ook voor de professionele handel want dat zijn natuurlijk ook gewoon mensen. Voor Binck zou het ideaal zijn als de markt wel beweeglijk is, maar op de lange termijn geleidelijk omhoog gaat.”

Hoe groot is de Nederlandse markt voor online beleggen en hoe groot kan Binck daarop worden?

“In Nederland zijn er ongeveer 1,5 miljoen particulieren actief op de beurs, maar slechts de helft daarvan neemt zelf de beslissingen en voert zelf de orders door. Dit is de groep waar wij ons op richten en deze 750.000 zelfstandige beleggers verrichten jaarlijks ongeveer 14,5 miljoen transacties."

"Het aantal beleggers was de laatste jaren redelijk stabiel, hoewel het precieze aantal wel een beetje meebeweegt met het beursklimaat. Op de lange termijn groeit de markt geleidelijk omdat mensen steeds meer hun eigen financiële toekomst regelen en voor hun eigen pensioen moeten zorgen."

"Binck had halverwege het jaar 68.500 klanten, waar ook een deel Belgische gebruikers tussen zit. In Nederland hebben we een marktaandeel van ongeveer 6,6% van het aantal particuliere zelfstandige beleggers. Omdat vooral ervaren en actieve beleggers bij Binck zitten, komt ons Nederlandse marktaandeel als je kijkt naar het aantal transacties op 14% ultimo 2006."


Fotografie: Ruud Binnekamp

"We denken dat we ons aantal klanten de komende drie jaar kunnen verdubbelen, om ons autonome target van 20% marktaandeel in transacties te kunnen realiseren. Dit verschil komt doordat actieve beleggers als eerste de overstap naar ons hebben gemaakt. Hoewel het nu nog niet blijkt denken wij dat nieuwe gebruikers iets minder transacties zullen doen dan mensen die al langer klant zijn."

Kleine nieuwkomers
"Al met al levert dat een mooie combinatie op van een groeiend marktaandeel op een groeiende markt. En je moet niet vergeten dat Nederland een interessante markt is qua omvang en aantal transacties. Het is wel heel competitief als je kijkt naar de kosten en het aantal spelers.”

Maakt u zich zorgen met alle nieuwkomers en buitenlandse partijen zoals het Amerikaanse E*Trade hun pijlen op de Nederlandse markt richten?

E*Trade is de enige Amerikaanse broker die internationaal uitbreidt. Dat klinkt mooier dan het is, want ze openen hier alleen een verkoopkantoor en gebruiken het handelssysteem dat ze in de Verenigde Staten ook hebben."

"Dan is er nog Van der Moolen dat zijn handelssysteem onder de naam Online Trader openstelt voor beleggers, maar dat initiatief richt zich volgens mij niet heel erg op particuliere beleggers. Andere nieuwkomers zijn nog heel klein en daar valt nog weinig over te zeggen.”

Binck kijkt steeds verder dan de Nederlandse markt. Na België wordt nu de stap gezet naar Frankrijk. Waarom is de keuze op dit land gevallen en niet op Duitsland waar de meeste particuliere beleggers van Europa wonen?

“Duitsland is een kansrijke markt met heel veel actieve beleggers. Maar naast de gebruikelijke banken is daar ook een aantal heel gespecialiseerde online brokers actief die een goed product hebben met een laag tarief. In Frankrijk hebben de grote banken vaak een slecht product voor online beleggen."

"Er is wel een aantal gespecialiseerde online brokers actief, maar de fee die gehanteerd wordt is vrij hoog. Dat biedt ruimte voor Binck, want wij positioneren ons als discount-broker. Dat betekent natuurlijk niet dat we andere onderdelen van het bedrijfsmodel verwaarlozen."



Tijdsperiode grafiek: 

Via België naar Frankrijk
"In onderzoeken scoren we altijd heel hoog op bijvoorbeeld snelheid en klantvriendelijkheid, maar het is altijd beter om te roepen dat je de goedkoopste bent dan te zeggen dat je de beste bent. Mensen selecteren vaak op prijs en onze service zorgt ervoor dat klanten niet weglopen naar een andere broker.”

Hoe pakt u de expansie naar Frankrijk aan?

“We willen een dienst leveren die in de ogen van beleggers een lokaal product is. Dat is dus niet zoals E*Trade een klein verkoopkantoor openen met een Amerikaans handelssysteem erachter. In Frankrijk is er onder de naam PEA bijvoorbeeld wetgeving voor fiscaal vriendelijk beleggen. Dat heb je in Nederland niet en daar moeten we dus het systeem op aanpassen."

"We hebben nog geen concrete doelstellingen voor de Franse markt, behalve dat we daar natuurlijk gewoon willen beginnen en een breakeven-resultaat willen bereiken. In België is de markt ongeveer een derde van die in Nederland."

"We willen op de langere termijn een autonoom marktaandeel van 15% à 20% van alle particuliere transacties in België. Binck is daar nu na anderhalf jaar wel winstgevend. In Frankrijk gaan we nog dit jaar beginnen dus het is nog veel te vroeg om ons ergens op vast te leggen.”

In de Verenigde Staten voltrekt zich nu een grote consolidatieslag tussen online brokers. Gaat in Europa hetzelfde gebeuren?

“Uiteindelijk wel. Amerika loopt voor op Europa en daar zijn ongeveer zestig verschillende brokers actief. Dat zijn er heel veel en grote partijen zoals Schwab en E*Trade worden door overnames steeds groter. In Europa zijn online brokers pas net begonnen met internationale expansie en dat is vaak het startsein voor een consolidatiegolf."

Kosten en schaalgrootte
"Sommige bedrijven geven er de voorkeur aan om een positie in het buitenland te kopen in plaats van die zelf op te bouwen. Het is moeilijk te zeggen wanneer de overnamekoorts hier echt toeslaat. Dat een bank zoals ABN Amro doelwit wordt van een aantal buitenlandse partijen geeft aan dat het snel kan gaan."

"Als een transactie in onze sector echter uitblijft, kan het nog makkelijk een hele tijd duren voordat er echt wat gebeurt. Op termijn is het onvermijdelijk. Kosten zijn heel belangrijk in deze branche, dus schaalgrootte is van doorslaggevend belang voor internetbrokers.”

Handelt u zelf ook via Binck?

“Er zijn heel strenge compliance-regels, dus ik handel niet veel. Maar ik heb wel een effectenrekening bij Binck en soms koop of verkoop ik wel wat effecten.”


Binck Bank biedt particuliere en professionele beleggers de mogelijkheid om te handelen op alle belangrijke financiële markten ter wereld. De onderneming had halverweg het jaar ruim 68.500 klanten en is actief in Nederland, België en binnenkort ook in Frankrijk. Op het Damrak springt het aandeel eruit met een koersrendement van 500% in de laatste drie jaar.

Opvallend?
Op 6 oktober was het zeven jaar geleden dat Binck de website voor particuliere beleggers lanceerde, maar de geschiedenis van de onderneming gaat nog veel verder terug. In 2004 fuseerde Binck namelijk met handelshuis AOT, dat in 1980 was opgericht en in 2000 al een belang had genomen in Binck.

Nog meer opvallend?
Doordat Binck in hoge mate is geautomatiseerd en er goed op de kosten wordt gelet, stijgen de kosten minder hard dan de omzet. De eerste helft van dit jaar was echter een uitzondering. Door investeringen in de buitenlandse expansie en het nieuwe BPO-product stegen de lasten met 67,7% naar 15,2 miljoen euro.

  • Omzet 1e halfjaar 2007: 32,5 miljoen euro
  • Nettowinst 1e halfjaar 2007: 13,8 miljoen euro
  • Beurswaarde: 402,1 miljoen euro (
  • Aantal medewerkers: 223 ultimo 2006
  • Grootste aandeelhouders: Vereniging Friesland Bank (15,09%), Boron Investments (10,05%), J. Kluft (6,11%)

  • Dit interview is gepubliceerd in IEX magazine, nummer 7 2007.
    Download hier het artikel als pdf (gratis).


    Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing neemt geen posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op michiel@iex.nl


    Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing neemt geen posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Michiel Pekelharing

    Michiel Pekelharing versterkt sinds april 2005 de redactie van IEX. Hij maakte de overstap van Reed Elsevier, waar hij voor Beleggers Belangen en Money schreef. Daarvoor was hij als freelance journalist actief voor verschillende kranten en financiële websites.

    Meer over Michiel Pekelharing

    Recente artikelen van Michiel Pekelharing

    1. okt '07 Emerging Mark
    2. feb '09 Kijk, een zwaluw 4
    3. feb '09 Dividendvalkuil 3

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links