Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kijk, een zwaluw

Het herstel krijgt steeds vastere vormen. Daarmee doel ik niet op aandelenmarkten die er nog wat verloren bijliggen, maar op bedrijfsobligaties die de sell-off van oktober vorig jaar te boven zijn.

Veel beleggingsstrategen raden aan om een grotere positie in deze sector in te nemen en in januari kenden fondsen die in bedrijfsleningen belegden een flinke instroom, volgens cijfers van fondsonderzoeker Lipper.

Het rendement van bedrijfsobligaties steekt gunstig af tegenover staatsobligaties, die als veilige haven een heel erg mooi 2008 kenden.

Het gevolg daarvan is dat het reële rendement (couponrendement gecorrigeerd voor verwachte inflatie) nu extreem laag ligt. In de Verenigde Staten is dit rendement zelfs al negatief geworden.

Risico niet cadeau
De risicopremie van bedrijfsobligaties ten opzichte van staatsleningen ligt op het hoogste niveau in decennia. Hiermee wordt ingeprijsd dat ruim 20% van deze leningen niet in zijn geheel afgelost wordt. In de afgelopen dertig jaar is dit percentage voor investment grade-obligaties niet boven de 2,4% uitgekomen.

Naarmate de marktomstandigheden verder normaliseren, neemt de risicopremie af en stijgen de koersen van bedrijfsobligaties. Bovendien lijkt de ECB de rente eerder te gaan verlagen dan verhogen, wat eveneens een stimulans vormt voor (lopende) leningen.

Het geld dat nu richting bedrijfsobligaties stroomt is niet alleen afkomstig van staatsobligaties. Veel fondsen halen geld weg bij aandelen om te profiteren van de opleving van bedrijfsleningen. In de gebruikelijke cyclus komt het herstel van deze vermogensklasse namelijk voor die van aandelen.



Tijdsperiode grafiek: 

Lekker in de tracker
Daarbij speelt ook mee dat aandelen volgens traditionele maatstaven niet zo goedkoop zijn als op het eerste gezicht lijkt. In een recent interview gaf fondsbeheerder Quentin Fitzsimmons van Threadneedle al aan dat fondsen van dit Britse huis steeds vaker via obligaties dan aandelen in veel bedrijven beleggen.

Rechtstreeks beleggen in bedrijfsobligaties is voor particuliere beleggers niet altijd even eenvoudig, maar er is een groot aanbod van fondsen en trackers. In deze categorie is iShares Eur Corporate Bond een voor de hand liggende keuze.

Het fonds belegt alleen in leningen met een kredietwaardigheid van BBB en hoger (investment grade). In januari steeg het fondsvermogen van 1,5 naar 2,4 miljard euro en het fonds heeft een Nederlands tintje, want de grootste positie is een obligatie van de Rabobank.

Meer risico
Beleggers die liever een actief beheerst fonds kiezen, kunnen een instap in het Morgan Stanley Euro Corporate Bond Fund overwegen. Dit fonds legt de nadruk op investment grade (83% van de portefeuille), maar belegt daarnaast ook in meer risicovolle high yield obligaties.

Deze strategie heeft de laatste drie maanden een rendement opgeleverd dat ruim 4% boven het sectorgemiddelde ligt. Als het herstel doorzet lijkt dit fonds prima gepositioneerd om daarvan te profiteren, maar de keerzijde is dat een nieuwe correctie het rendement ook bovengemiddeld onder druk zet.


Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op michiel@iex.nl

Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing neemt geen posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michiel Pekelharing

Michiel Pekelharing versterkt sinds april 2005 de redactie van IEX. Hij maakte de overstap van Reed Elsevier, waar hij voor Beleggers Belangen en Money schreef. Daarvoor was hij als freelance journalist actief voor verschillende kranten en financiële websites.

Meer over Michiel Pekelharing

Recente artikelen van Michiel Pekelharing

  1. okt '07 Emerging Mark
  2. feb '09 Kijk, een zwaluw 4
  3. feb '09 Dividendvalkuil 3

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links