Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Nikkei lagere top

Volgens de langjarige grafiek is de toestand van de Nikkei kritiek. Belangrijk hierbij is een slot aan het einde van deze maand boven de 11.700. Hier ligt 61,8% Fibonacci-retracementniveau op lange termijn tussen de bodem uit 2003 en de top van 2007.

Opvallend is overigens wel dat onder andere de Europese indices een negatieve inhaalslag hebben gemaakt op de Nikkei. De Nikkei heeft namelijk maar nipt het dieptepunt uit maart gebroken, terwijl veel andere indices hier procenten onder staan.

Voor de korte termijn is er in de laatste dagen wel een aanzienlijke verbetering opgetreden, met de opwaartse doorbraak door de dalende toppenlijn.

Ook lijkt de MACD een positieve crossing te gaan maken door de vorming van een dubbele bodem en is er sprake van positieve divergentie ten opzichte van de bodem uit juli.

Niet florissant
Op de onderstaande maandgrafiek heeft de Nikkei een lagere top gemaakt rond de 14.500. Hier ligt tevens het 38,2% Fibonacci retracementniveau op lange termijn. Tevens is uit deze maandgrafiek het belang te zien van het niveau op 11.700. Hier ligt namelijk het 61,8% Fibonacci-niveau.

Een maandslot hieronder geeft een nieuw en sterk verkoopsignaal. In dat geval mag een verdere verslechtering worden verwacht richting de horizontale steun op 10.600 punten. Vooralsnog is het langetermijnbeeld van de Nikkei niet florissant.

Er treedt pas verbetering op deze maandgrafiek op als de Nikkei stijgt tot boven de dalende toppenlijn, die nu rond de 13.400 punten beweegt. Hierna moet de Nikkei ook nog het niveau van de vorige top op 14.500 doorbreken voor een nieuw, krachtig langetermijnkoopsignaal.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Mogelijk 13.500
Op korte termijn is er in de afgelopen dagen wel een koopsignaal gegenereerd. De dalende toppenlijn van de laatste dalende versnellingsfase sinds eind augustus werd enkele dagen geleden opwaarts doorbroken. De kans op een terugtest is nog wel reëel. Deze dalende toppenlijn ligt momenteel rond de 11.760.

Een beweging richting dit niveau en maximaal tot aan 11.700 zou aanleiding zijn om nieuwe kortetermijnlongposities in te nemen. De kortstondige beweging tot onder de vorige bodem uit maart dit jaar kan namelijk nog steeds gezien worden als reversal-patroon (hamer candlestick met een gap hieropvolgend).

Een opleving zal dan minimaal kunnen duren tot de horizontale weerstand op 12.560. Wij denken echter dat het niet onmogelijk is dat de Nikkei verder stijgt richting 13.500. Pas een slot hierboven geeft een duurzamer herstel aan voor de middellange termijn. Dit zou dan bijna samenvallen met de dalende toppenlijn van de maandgrafiek.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Positieve divergentie
Technische indicatoren indiceren een eerste aanzet voor een trendomkeer. De RSI maakt een patroon van positieve divergentie. Dit ondanks de nog dalende trend in de RSI. Bij de vorige bodem van de Nikkei in juli rond de 12.700 gaf de RSI een stand aan onder de 30 ( oversold).

In de afgelopen week werd een lagere bodem in de Nikkei gemaakt en een hogere bodem (boven de 30) in de RSI. Een kanttekening is dat deze positieve divergentie er ook al in januari/maart was. De Nikkei wist toen maar deels te herstellen. Belangrijk is de positieve crossing (en dubbele bodem) die in de komende dagen kan ontstaan in de MACD.

Dit zou tevens een bevestiging zijn van de doorbraak uit de dalende kortetermijntoppenlijn en het omkeerpatroon rond de 11.700. Pas een structureel slot onder de 11.700 neutraliseert onze koopopinie op korte termijn, waarna de Nikkei verdere kan dalen richting 10.600.


Bas Heijink & Ruurd Haan zijn verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. Heijink is Senior Salestrader en Haan is Manager van de Centrale Salestrading Desk. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Klik hier om een reactie aan de auteurs te sturen.




Bas Heijink & Ruurd Haan zijn verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. Heijink is Senior Salestrader en Haan is Manager van de Centrale Salestrading Desk. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink & Ruurd Haan

Het technisch analistenduo Bas Heijink en Ruurd Haan schrijft iedere week diverse updates over diverse instrumenten. Zij kijken zowel naar buitenlandse indices als naar individuele aandelen en de AEX. Senior salestrader Bas Heijink bedient binnen de Centrale Salestrading Desk van ING Bank Private Banking de vermogende r...

Meer over Bas Heijink & Ruurd Haan

Recente artikelen van Bas Heijink & Ruurd Haan

  1. okt '08 TA: Eindelijk de draai 29
  2. okt '08 TA: S&P en Nikkei blijven zwak 13
  3. okt '08 TA: Iets beter 23

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links