De Nederlandse beurs slaagt er maar niet in boven de 540 punten te breken. Al een week of drie hapert de AEX onder dat niveau. Van een dramatische verzwakking is nog zeker geen sprake.
Maar, zoals hier al meerdere malen is aangegeven, er ontbreekt nog wel een belangrijk onderdeel om te spreken van een echte trenddraai. Dat is de eerste hogere koersbodem.
Positief is dat de AEX de zwakke (neerwaartse) fase van eind vorig jaar van zich heeft weten af te schudden. Het is daarom niet uitgesloten dat de huidige correctie binnenkort wordt opgevangen en voor de broodnodige hogere bodem zal zorgen.
Probleem is wel dat een paar zwakke fondsen, zoals ING, het sentiment negatief beïnvloeden.
Nog geen hogere AEX bodem
Maar er zijn meer grote individuele aandelen die nog altijd geen duidelijke hogere koersbodem hebben gevormd. Daarmee ontbreekt het fundament voor een groter herstel.
Vorig weekend beoordeelde ik hier de lange termijn technische signalen bij ASML, Heineken, Royal Dutch en DSM. Vandaag kijk ik in hoeverre aandelen als ING, Philips, Ahold Delhaize, Unilever en Wolters Kluwer de AEX verder omhoog kunnen brengen.
Balans verdeeld
Hieronder maak ik eerst de balans op en beoordeel elk fonds uit mijn column van 1 maart en mijn column van vandaag. Ik kijk wat elke individuele bijdrage kan zijn in een eventueel verder herstel van de AEX.
In het tabelletje hieronder plaats ik bij elk fonds een ‘+’ (positieve bijdrage) een ‘=’ (geen bijdrage) of een ‘-’ (negatieve bijdrage).
In deze beoordelingen weeg ik de B.O.B.-indicator van elk fonds mee. De B.O.B.-indicator (Best of the Best indicator) weegt in hoeverre een fonds beter of slechter presteert in vergelijking met de rest van de markt.
- ASML: =
- Heineken: =
- Royal Dutch: =
- DSM: +
- ING: -
- Philips: -
- Ahold Delhaize: +
- Unilever: =
- Wolters Kluwer: +
Uiteraard eerst de AEX
Op de lange termijn is de AEX-index boven de 200-dagenlijn (glooiende rode lijn) gebroken, die bovendien langzaam weer opwaarts draait. Bovendien is een oude weerstand rond 534 gebroken, waarmee een technische verbetering is opgetreden.
De eerste horde ligt nu rond 554,34 punten (gevormd op 27 september 2018). Na een uitbraak hierboven wordt 576,90 punten het volgende opwaartse koersdoel.

AEX korte termijn
De AEX-index begint neerwaarts te buigen. We verwachten dat de AEX zal worden opgevangen op of boven de steun van 526,69 punten (de bodem van 8 februari).
Daar zal dan die broodnodige hoger bodem gevormd worden.

Bijdrage ING: negatief
ING weet nog niet te overtuigen, zeker niet nu het aandeel is afgeketst op de toppen van september vorig jaar. Zolang er nog geen hogere toppen en bodems worden gevormd, adviseren we voorzichtig te blijven. We verwachten thans een consolidatie.
Het technische beeld klaart pas verder op indien de weerstand van 11,78 euro (gevormd op 21 september 2018) wordt gebroken. De steun ligt rond 9,09 euro (de bodem van 28 december 2018). Na een uitbraak boven de weerstand van 11,78 euro wordt 13,28 het volgende opwaartse koersdoel.
De 200-dagenlijn van ING laat een neerwaarts verloop zien. Dit geeft een negatieve technische conditie weer. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) is zwak en geeft aan dat ING achter blijft bij de rest van de markt. Dit is een indicatie dat de bijdrage van ING aan een eventueel verder herstel negatief is.

Bijdrage Philips: negatief
Philips is technisch bezien wat verbeterd, nadat de dalende trend opwaarts is doorbroken. Er is ruimte richting de weerstand van 40,01 euro (de top van 28 september 2018). Steun ligt rond 29,25 euro (de bodem van 9 februari 2018).
Bij Philips ligt de 200-dagenlijn (glooiende rode lijn) vlak. Dit duidt op neutrale technische omstandigheden. De B.O.B.-indicator (glooiende blauwe lijn) buigt naar onderen af en geeft aan dat Philips steeds meer achterop raakt bij de rest van de markt.
Ook Philips draagt nog niet bij aan een verder herstel van de AEX, getuige de afvlakkende B.O.B.-indicator.

Bijdrage Ahold: Positief
Ahold Delhaize is technisch uitgebroken, nadat de toppen van 2016 en 20188 rond 22 zijn gepasseerd. Thans valt de koers wat terug en wordt dit uitbraakniveau met getest. De supermarktketen heeft hiermee ruimte gekregen voor een verdere stijging. Ons eerste koersdoel ligt op 28,59 euro (gevormd op 26 november 2001).
Zolang de steun op 21,30 euro (de bodem van 27 augustus 2018) intact blijft, handhaven we een positieve visie. Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van Ahold Delhaize laat een opwaarts verloop zien. Dit wijst op een positieve technische conditie.
De B.O.B.-indicator (blauwe glooiende lijn) stijgt en signaleert dat Ahold Delhaize beter presteert dan de AEX. Ahold is in staat de AEX verder omhoog te helpen.

Bijdrage Unilever: Neutraal
Unilever beweegt horizontaal tussen de steun van 45,49 euro (de bodem van 15 juni 2018) en de weerstand van 50,16 euro (de top van 24 augustus 2018). De ruimte tussen de steun en de weerstand is breed genoeg voor kortlopende posities. Traders kunnen korte ritjes maken.
De behoudende belegger daarentegen wacht tot de neutrale bandbreedte aan de bovenzijde wordt verlaten. De 200-dagenlijn van Unilever laat een vlak verloop zien. Dit geeft een neutrale technische conditie weer.
De stijgende trend van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) van Unilever neemt in kracht af. Dit geeft aan dat een periode met betere prestaties, vergeleken met de rest van de Nederlandse beurs, eindigt.

Bijdrage Wolters Kluwer: Positief
Wolters Kluwer heeft de oude stijgende trend hervat nu een voorgaande koerspiek opwaarts is doorbroken. Hiermee is een verbetering opgetreden. Wolters Kluwer vormt weer hogere toppen en bodems.
Deze stijgende trend heeft aan de bovenkant ruimte richting de weerstand van 65,00 euro (het berekend koersdoel). Om het positieve plaatje intact te laten, is het wel van belang dat de steun van 48,64 euro (de bodem van 19 oktober 2018) intact blijft.
De 200-dagenlijn van Wolters Kluwer laat een opwaarts verloop zien. Dit duidt op een positieve technische conditie. De opwaartse richting van de B.O.B.-indicator van Wolters Kluwer suggereert betere prestaties, vergeleken met de rest van de beurs.
