Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: ING trekt AEX onderuit

TA: ING trekt AEX onderuit

De Nederlandse beurs slaagt er maar niet in boven de 540 punten te breken. Al een week of drie hapert de AEX onder dat niveau. Van een dramatische verzwakking is nog zeker geen sprake.

Maar, zoals hier al meerdere malen is aangegeven, er ontbreekt nog wel een belangrijk onderdeel om te spreken van een echte trenddraai. Dat is de eerste hogere koersbodem.

Positief is dat de AEX de zwakke (neerwaartse) fase van eind vorig jaar van zich heeft weten af te schudden. Het is daarom niet uitgesloten dat de huidige correctie binnenkort wordt opgevangen en voor de broodnodige hogere bodem zal zorgen.

Probleem is wel dat een paar zwakke fondsen, zoals ING, het sentiment negatief beïnvloeden.

Nog geen hogere AEX bodem

Maar er zijn meer grote individuele aandelen die nog altijd geen duidelijke hogere koersbodem hebben gevormd. Daarmee ontbreekt het fundament voor een groter herstel.

Vorig weekend beoordeelde ik hier de lange termijn technische signalen bij ASML, Heineken, Royal Dutch en DSM. Vandaag kijk ik in hoeverre aandelen als ING, Philips, Ahold Delhaize, Unilever en Wolters Kluwer de AEX verder omhoog kunnen brengen. 

Balans verdeeld

Hieronder maak ik eerst de balans op en beoordeel elk fonds uit mijn column van 1 maart en mijn column van vandaag. Ik kijk wat elke individuele bijdrage kan zijn in een eventueel verder herstel van de AEX.

In het tabelletje hieronder plaats ik bij elk fonds een ‘+’ (positieve bijdrage) een ‘=’  (geen bijdrage) of een ‘-’  (negatieve bijdrage).

In deze beoordelingen weeg ik de B.O.B.-indicator van elk fonds mee. De B.O.B.-indicator (Best of the Best indicator) weegt in hoeverre een fonds beter of slechter presteert in vergelijking met de rest van de markt.

 • ASML: =
 • Heineken: =
 • Royal Dutch: =
 • DSM: +
 • ING: -
 • Philips: -
 • Ahold Delhaize: +
 • Unilever: =
 • Wolters Kluwer: +


Uiteraard eerst de AEX

Op de lange termijn is de AEX-index boven de 200-dagenlijn (glooiende rode lijn) gebroken, die bovendien langzaam weer opwaarts draait. Bovendien is een oude weerstand rond 534 gebroken, waarmee een technische verbetering is opgetreden.

De eerste horde ligt nu rond 554,34 punten (gevormd op 27 september 2018). Na een uitbraak hierboven wordt 576,90 punten het volgende opwaartse koersdoel.


AEX korte termijn

De AEX-index begint neerwaarts te buigen.  We verwachten dat de AEX zal worden opgevangen op of boven de steun van 526,69 punten (de bodem van 8 februari).

Daar zal dan die broodnodige hoger bodem gevormd worden.


Bijdrage ING: negatief

ING weet nog niet te overtuigen, zeker niet nu het aandeel is afgeketst op de toppen van september vorig jaar.  Zolang er nog geen hogere toppen en bodems worden gevormd, adviseren we voorzichtig te blijven. We verwachten thans een consolidatie.

Het technische beeld klaart pas verder op indien de weerstand van 11,78 euro (gevormd op 21 september 2018) wordt gebroken. De steun ligt rond 9,09 euro (de bodem van 28 december 2018). Na een uitbraak boven de weerstand van 11,78 euro  wordt 13,28 het volgende opwaartse koersdoel.

De 200-dagenlijn van ING laat een neerwaarts verloop zien. Dit geeft een negatieve technische conditie weer. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) is zwak en geeft aan dat ING achter blijft bij de rest van de markt. Dit is een indicatie dat de bijdrage van ING aan een eventueel verder herstel negatief is.


Bijdrage Philips: negatief

Philips is technisch bezien wat verbeterd, nadat de dalende trend opwaarts is doorbroken. Er is ruimte richting de weerstand van 40,01 euro (de top van 28 september 2018). Steun ligt rond 29,25 euro (de bodem van 9 februari 2018).

Bij Philips ligt de 200-dagenlijn (glooiende rode lijn) vlak. Dit duidt op neutrale  technische omstandigheden. De B.O.B.-indicator (glooiende blauwe lijn) buigt naar onderen af en geeft aan dat Philips steeds meer achterop raakt bij de rest van de markt.

Ook Philips draagt nog niet bij aan een verder herstel van de AEX, getuige de afvlakkende B.O.B.-indicator.


Bijdrage Ahold: Positief

Ahold Delhaize is technisch uitgebroken, nadat de toppen van 2016 en 20188 rond 22 zijn gepasseerd. Thans valt de koers wat terug en wordt dit uitbraakniveau met getest. De supermarktketen heeft hiermee ruimte gekregen voor een verdere stijging. Ons eerste koersdoel ligt op 28,59 euro (gevormd op 26 november 2001).

Zolang de steun op 21,30 euro (de bodem van 27 augustus 2018) intact blijft, handhaven we een positieve visie. Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van Ahold Delhaize laat een opwaarts verloop zien. Dit wijst op een positieve technische conditie.

De B.O.B.-indicator (blauwe glooiende  lijn) stijgt en signaleert dat Ahold Delhaize beter presteert dan de AEX. Ahold is in staat de AEX verder omhoog te helpen.


Bijdrage Unilever: Neutraal

Unilever beweegt horizontaal tussen de steun van 45,49 euro (de bodem van 15 juni 2018) en de weerstand van 50,16 euro (de top van 24 augustus 2018). De ruimte tussen de steun en de weerstand is breed genoeg voor kortlopende posities. Traders kunnen korte ritjes maken.

De behoudende belegger daarentegen wacht tot de neutrale bandbreedte aan de bovenzijde wordt verlaten. De 200-dagenlijn van Unilever laat een vlak verloop zien. Dit geeft een neutrale technische conditie weer.

De stijgende trend van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) van Unilever neemt in kracht af. Dit geeft aan dat een periode met betere prestaties, vergeleken met de rest van de Nederlandse beurs, eindigt.


Bijdrage Wolters Kluwer: Positief

Wolters Kluwer heeft de oude stijgende trend hervat nu een voorgaande koerspiek opwaarts is doorbroken. Hiermee is een verbetering opgetreden. Wolters Kluwer vormt weer hogere toppen en bodems.

Deze stijgende trend heeft aan de bovenkant ruimte richting de weerstand van 65,00 euro (het berekend koersdoel). Om het positieve plaatje intact te laten, is het wel van belang dat de steun van 48,64 euro (de bodem van 19 oktober 2018) intact blijft.

De 200-dagenlijn van Wolters Kluwer laat een opwaarts verloop zien. Dit duidt op een positieve technische conditie. De opwaartse richting van de B.O.B.-indicator van Wolters Kluwer suggereert betere prestaties, vergeleken met de rest van de beurs. 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 29 sep Kunnen verzekeraars de rake klappen omzetten in fraaie comebacks? 85
 2. 28 sep Europese banken technisch nog niet uit de problemen 60
 3. 27 sep Rentes zetten opmars voort 73

Gerelateerd

Reacties

204 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 s' -Prank of hope 8 maart 2019 08:55
  Aenix 7 maart 2019 17.15 535,79

  Trade Idee D.D.

  Geert-Jan Nikken
  7 maart 2019 om 17:13

  Ik bedoelde te zeggen…ik denk vanaf hier omhoog…539/540…
  GRS Geert-J

  Geert-Jan Nikken
  8 maart 2019 om 8.00

  Daarnaast kan de gisteren reeds benoemde 533 vandaag wel in het scherm komen.

  N.U.S.M!: Oké duidelijk..;))
 2. forum rang 5 ONN 8 maart 2019 08:59
  quote:

  ren-je-dement schreef op 8 maart 2019 08:46:

  Hé Handyman, die theorie van jou dat naast de beurs ook in de Champions League alles voorbekokstoofd is en de grote clubs vooral geholpen worden heeft geen stand gehouden deze week, wat jij?
  Ja, begon je bijna in manipulatie te geloven ? :)))

  Goedemorgen...
 3. [verwijderd] 8 maart 2019 09:28
  quote:

  ren-je-dement schreef op 8 maart 2019 09:18:

  Hoi opa!

  Net een behangafstoom-, behang- en schilderweek achter de rug. En gemerkt dat je van gebroken wit op wit schilderen sneeuwblind kunt worden.

  Ik zie alleen nog onveranderde koersen.
  Dit heb ik ook in de planning einde van het jaar maar heb geen behang.
  Vandaag nieuw afsluit en aftap kraan maken ,waterleiding naar garage,s, Ooo onder kruipruimte.
  Kpn krabbelt toch stiekem langzaam naar die 3 euro .
 4. [verwijderd] 8 maart 2019 09:49
  quote:

  ArieBrink schreef op 8 maart 2019 09:39:

  Is het nu raar om te denken dat de daling wel mee valt?
  Kijk er er niet gek van op als het vanmiddag gewoon in de plus staat.
  Plus gaat denk ik wat ver maar 535 zou ik ook niet van opkijken.
  Maar 530 ook niet. Beetje rare tijd nu.
  Misschien dagje achterover leunen en alleen kijken.
204 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links