Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Komt dat Lanschot

Komt dat Lanschot

Die kritiek en critici bestaan dus uit een minister (irrelevant, geen systeembank), een vakbond (irrelevant) en een of andere pensioenclub die zelf geen aandelen heeft (ook irrelevant dus). Dat Eumedion heeft trouwens net een nieuw bestuurslid, dus dat komt wel goed :-)

Hier ziet u de wettige eigenaren en grootaandeelhouders van Van Lanschot Kempen en die komt u in het artikel niet tegen. Als APG of een of meerdere andere grootaandeelhouders moeilijk doen op de aandeelhoudersvergadering, het personeel te koop loopt, of de klanten hun rekening opzeggen, wordt het anders.


Niettemin zou Van Lanschot Kempen geen echte bank zijn, als ze zo'n aangelegenheid niet aangrijpt om zichzelf voor paal te zetten. Lees mee met wat ik uit de Volkskrant pluk: 

Volgens de toelichting van Van Lanschot Kempen is de verhoging nodig omdat de bestuurders 'aanzienlijk' onder het gemiddelde verdienen ten opzichte van een groep vergelijkbare bedrijven.

Daarbij is gekeken naar Nederlandse financiële instellingen, Europese vermogensbeheerders en Nederlandse multinationals. Op deze manier vergelijkt Van Lanschot Kempen zich met veel grotere bedrijven als NN, ASML, DSM en ING.

Dit is dan weer grootheidswaanzin. U voelt hem aankomen en ja, hier de herbelegde grafiek deze eeuw. NN is nog maar kort genoteerd en zat ooit bij ING inbegrepen, ofwel die vergelijking moet u zelf met korrels zout nemen. Vraag is nu aan DSM of ASML of zij Van Lanschot Kempen ook als peer zien. 


Vooruit, neem ik vanaf de beursgang van NN een paar jaar geleden, dan doet Van Lanschot Kempen niet eens zo slecht.


Niettemin, als we dan toch ad random peers kiezen: probeer eerst die rood-witte grasgrobbebollen uit Amsterdam maar eens te verslaan Van Lanschot Kempen, dan praten we verder.


Vooruit, nog even een echte vergelijking, die dan eigenlijk weer geen vergelijking is. Nog lagere kosten ook bij BlackRock. Veel lager. CEO Larry Fink verdient trouwens alles bij elkaar zo rond $25 miljoen per jaar. Oh wacht, ik breng ze nu toch niet op een idee daar bij Van Lanschot Kempen?


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Pokerface 16 april 2018 16:33
    quote:

    ton1947 schreef op 16 april 2018 16:13:

    Zouden de salarissen na 2008 ook aangepast zijn in lijn met de neergang van de waarde van de bank? Overigens heb ik er geen bezwaar tegen als de salarissen worden gekoppeld aan de resultaten van de bank in voor- en tegenspoed. En dan ook geen vertrekpremies meer.
    En dan niet alleen voor de top, maar voor al het personeel?
  2. forum rang 5 jus1711 16 april 2018 16:41
    Blijft toch een merkwaardig fenomeen, dat gedoe over de banktopsalarissen. Heb in mijn werkzame leven salarissen gezien,waarmee deze banktopheren fluitend naar huis zouden zijn gegaan. Alles keurig vermeld in jaarverslagen etc. Nooit opmerkingen gehad van aandeelhouders / Veb etc / vakbonden / jan publiek.
    Toch een kwestie van selectieve verontwaardiging.
  3. forum rang 7 ffff 16 april 2018 16:49
    In De Tijd van het afgelopen weekend werd een diepgaande analyse gemaakt van een vijfentwintig tal CEO's en hun salaris plus extra vergoedingen.

    En houd je vast: Ralph Hamers van ING veroverde de tweede plaats wanneer er bij de vergelijking rekening werd gehouden met grootte personeel, bedrijfsomzet, winst. Tweede plaats wil in deze rangschikking zeggen: Spotgoedkoop in vergelijking met ruim twintig andere CEO's zoals daar waren Brito van AN Inbev, de CEO's van KBC, Solvay, UCB, Ageas, GBL etc. etc.

    Conclusie was dan ook dat de gevraagde salarisverhoging van Ralph Hamers EIGENLIJK heel normaal was. Vond dat wel grappig want ook bij De Tijd deden ze een beetje mee met die media hysterie bij de salarisverhoging van Ralph Hamers.

    Maar nu, een goede maand later en bij bestudering: Wat doet hij voor zijn geld en wat doen anderen voor hun geld, wat presteren ze voor hun bedrijf, voor de aandeelhouders, voor de klanten..... Werd ie toch mooi tweede.

    Enfin: Ralph moet maar eens goed in Qatar rondkijken. Ik gaf hem al een tip in de KK van IEX.

    Peter
  4. ton1947 16 april 2018 17:43
    quote:

    jus1711 schreef op 16 april 2018 16:41:

    Blijft toch een merkwaardig fenomeen, dat gedoe over de banktopsalarissen. Heb in mijn werkzame leven salarissen gezien,waarmee deze banktopheren fluitend naar huis zouden zijn gegaan. Alles keurig vermeld in jaarverslagen etc. Nooit opmerkingen gehad van aandeelhouders / Veb etc / vakbonden / jan publiek.
    Toch een kwestie van selectieve verontwaardiging.
    Dat wordt mede gevoed door het feit dat als een manager de zaak naar de kloten helpt hij ook nog eens wegkomt met een dikke vertrekpremie. En de volgende manager wordt dan meestal tegen een nog hoger salaris aangetrokken.
  5. Zilverduit 16 april 2018 21:25
    Tja hamers is nog steeds niet weggekocht........ geef hem nooit een salarisverhoging meer vertrekt ie ook niet. Feit dat ie de wind economisch mee heeft en ook de vruchten plukt van wat zijn voorgangers asn puin hebben mogen ruimen zegt niet veel over zijn prestaties. En dat voor meer van die topbestuurders. Feitelijk zijn de meeste niet zo uitzonderlijk maar eerder middelmatig en vask het topsalaris niet waard.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links