Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stern ziet sterretjes

Stern ziet sterretjes

Normaal gaan er 2.600 stuks door op een dag. Nu zijn het er al ruim 71.000 en de koers doet +6,9%. Nieuws is er niet, behalve dan dat Martin Crum (geen positie) van de IEX Beleggersdesk Stern op buy zet met koersdoel €22.

Martin publiceerde zijn stuk vandaag om 09:45 uur. Zeg het maar, is hij de smoking gun? Moet haast wel, toch? Overigens, omdat Stern als lokaal fonds niet al te groot, niet al te liquide en al te free floaterig is, waarschuwt Martin u zelf al - in vette kapitalen zelfs - om gelimiteerd orders in te leggen.

Da's ook mijn advies bij zulke aandelen, zeg maar de onderste helft AScX en Lokale Markt. Daar zitten mooie aandelen van fraaie bedrijven tussen, maar een van de grootste risico is dat het Hotel California's kunnen zijn. U komt er wel in, u komt er al moeilijker uit en in een dikke bearmarket of krach zit u misschien vast.

Behalve uw geijkte fundamentele of technische analyses is dit een factor die u moet mee nemen, of u al dan niet in zulke aandelen belegt. Het is een van lessen van de kredietcrisis. Het boek van veel van zulke aandelen waren destijds helemaal leeg en beroemde beleggers en hedge funds sneuvelden er zelfs op.  


Lokaal dilemma

Ik heb het zelf eens meegemaakt in 2005 ofzo, toen ik in mijn jeugdige onschuld een stukje over het toenmalige HES Beheer schreef. Normaal gingen er 500 stuks per dag door en toen duizenden. Ik weet het niet meer precies, wel dat ik erg schrok. Sindsdien schrijf ik om deze reden zelden over lokale aandelen.

Het is ook een dilemma voor analisten. Enerzijds willen ze ook de kleine aandelen op het Damrak hun plekje onder de zon geven en er frank en vrij hun mening over geven. Anderzijds willen ze natuurlijk niet op hun geweten hebben dat mensen in het momentum op aandelen springen, waar ze moeilijk uitkomen.

Natuurlijk, ook bij grotere aandelen ziet u vaak enorme koersimpact, als zeker ING, ABN Amro of Kempen daar drastische adviezen over geven. Denk maar aan dat ABN Amro advies voor Arcadis twee weken terug: bam, -13% op het bord. Of kijk naar Sif: bijna alle grote bewegingen zijn ingezet op analistenadviezen.

Dit zijn echter fondsen waar alijd voldoende handel is om er als gemiddelde particuliere belegger zonder al te grote handelstechnische kleerscheuren uit te komen. Met zo'n omzet als vandaag kan dat ook zeker bij Stern. Of dat morgen nog zo is, is een ander verhaal. Het boek kan zo weer dichtklappen.

Misschien is dat wel een goede grote gemene deler wijsheid voor de Lokale Markt.

  • Handel lekker in de fondsen waar liquiditeit en volatiliteit is.
  • Beleg in fondsen waar u minimaal een paar jaar buy & hold in wil zitten en een bearmarket of krach kan doorstaan.

Stel die vraag nu maar aan u zelf over Stern.

Tot slot nog een fundamenteel grafiekje. Deze spaghetti hoort niet bij wat een degelijk dividendaandeel zou moeten zijn? Wat een rommeltje, maar dat er wel eens iets is bij Stern, wist u. Martin spreekt dan ook van een turnaround kandidaat en uiteraard hoort daar r.i.s.i.c.o. bij. 

  • Oranje: koers
  • Blauw: winst per aandeel
  • Groen: koerwinstverhouding
  • Rood: dividendrendement
  • Paars: omzet per aandeel (tweede as)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links